Dieta South Beach
Przebój XXI wieku
Najnowsza dieta opracowana przez amerykańskiego kardiologa Arthura Agatstona. Łączy eliminację złych węglowodanów ze spożywaniem zdrowych tłuszczów. Zakłada, że większość osób z nadwagą ma kłopoty z metabolizmem węglowodanów, co jest pochodną złych praktyk produkcyjnych i brakiem w potrawach błonnika. Z badań amerykańskich naukowców wynika, że gromadzenie tłuszczu, zwłaszcza w okolicach pasa, jest spowodowane zbyt dużą ilością cholesterolu i wzrastającą opornością insulinową (tzw stan przedcukrzycowy)
Dieta dr Agatstona pozwala szybko ograniczyć masę ciała, równocześnie bardzo korzystnie zmienić parametry krwi i chronić swoje serce. Ryzyko udarów czy chorób serca maleje KILKUKROTNIE! Dieta jest skomponowana w taki sposób, że pozwala jeść do syta – bez ograniczeń ilościowych, bez uczucia głodu. Więcej – nie wymaga się dużej aktywności ruchowej! Jasne – ćwiczenia przyspieszają chudnięcie, ale bez ćwiczeń masa ciała też spada! Ponad 4 kg tygodniowo!
Dieta South Beach tym się różni od diety nisko węglowodanowej Atkinsa – że nie ogranicza zdrowych i smacznych węglowodanów. Wręcz przeciwnie – zachęca do jadania owoców, warzyw, pełnych ziaren i JEDNOCZEŚNIE – obok białek – zdrowych tłuszczów. Diety zawodzą, bo są zbyt skomplikowane, bo wymagają zbyt dużej dyscypliny, bo są sporym obciążeniem dla organizmu. Dieta South Beach nie wymaga stosowania złożonych jadłospisów. Nie pozostawia stosującego NIGDY głodnym. Została skonstruowana w oparciu o obserwację błędów ludzi i ze zrozumieniem ich słabości... Dopuszcza jedzenie wielu pysznych i pożywnych potraw. Bez ograniczeń i liczenia kalorii, procentowego składu tłuszczów.
Jedyna dieta która pozwala jeść do woli. Ale jeść mądrze...
Mądrze, czyli unikając tłuszczów typu trans i przetworzonych bezbłonnikowych węglowodanów. Wolno i należy jeść węglowodany NISKOGLIKEMICZNE. Wskaźnik glikemiczny to pojęcie opracowane w latach 70-tych XX wieku przez dr Davida Jenkinsa z Uniwersytetu w Toronto. Wskazuje on, do jakiego stopnia spożycie określonego pokarmu podnosi poziom glukozy we krwi, a tym samym wpływa na przybieranie na wadze.
Dobre i złe tłuszcze.
Dieta SOUTH BEACH składa się z dwóch faz. W I fazie (trwającej tydzień) ograniczamy prawie całkowicie spożycie węglowodanów. W fazie II - wprowadzamy węglowodany niskoglikemiczne. W fazie III – kiedy masa ciała spadnie pomimo braku głodu i jedzenia do syta, skład krwi będzie idealny – sami będziecie unikać produktów niezdrowych.
Co pić?
ĆWICZENIA FIZYCZNE.
Co można jeść: |
Czego nie można jeść: |
Faza II
Warzywa z rękawa
To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.
Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.
Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.
Do pieczenia w foliowym rękawie
( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )
nadają się znakomicie takie warzywa jak:
- marchewka
- seler
- pietruszka
- papryka czerwona i żółta
- cukinia
- kabaczek
- brokuły
- kapusta biała
- kapusta włoska
- kalarepka
- cebula
- czosnek
Przygotowanie:
2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.
Zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem
Danko zarówno obiadowe jak i kolacyjne. Prościutkie, taniutkie i pyszniutkie.
Możemy je przygotować z fasolki mrożonej lub świeżej .
Niskokaloryczne więc możemy jeść do syta.
Przygotowanie:
gotujemy w osolonej wodzie paczkę mrożonej lub 500g świeżej zielonej fasolki , odcedzamy, wykładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, do której wciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku.
Po zeszkleniu czosnku ( uważamy żeby nie przypalić ! ) całość przekładamy do miski z ciepła fasolką, mieszamy i SMACZNEGO !
Dorsz w porach
Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.
Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.
Potrzebne składniki:
- 500g mrożonych filetów z dorsza
- 300-400g porów
- ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
- ½ łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!
Ryba pieczona w rękawie z warzywami
Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.
Potrzebne produkty:
- rękaw foliowy do pieczenia
- 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
- 1 mała cukinia
- 1 kalarepka
- ½ małego selera
- 1/8 główki małej włoskiej kapusty
- przyprawa do ryb, vegeta
- oliwa z oliwek do smarzenia
Przygotowanie:
Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.
Pstrąg pieczony w folii
Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.
Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
- 1 dymka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- 4 włoskie orzechy
- sól, pieprz
- sok z 1/8 cytryny
Przygotowanie:
Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 2 małe cebulki
- kilka pieczarek
- przyprawa do kurczaka - gotowa mieszanka dowolnej firmy
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- patyczki do szaszłyków
- pędzelek do smarowania
Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku i kroimy w kostkę o boku ok. 2,5 cm a następnie równomiernie posypujemy przyprawą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą i moczymy min. 30 minut. Paprykę po oczyszczeniu z nasion kroimy na kawałki o boku 2-2,5 cm. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, cebule kroimy w plastry. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie wszystkie składniki i przy pomocy pędzelka nakładamy cieniutką warstewkę oliwy z oliwek. Szaszłyki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu opierając patyczki o jego krawędzie (szaszłyki mają wisieć nie dotykając dna) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczemy ok. 40-45 minut.
Przy diecie kurczakowej jest to porcja dla 1 osoby, przy innych – dla dwóch
SMACZNEGO !
Sałatka ze świeżych warzyw z grilowanym kurczakiem
Składniki:
- ¼ lodowej sałaty
- ½ długiego ogórka
- 2 średnie pomidory
- ½ pęczka rzodkiewek
- ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
- 80 – 100 g grillowanej, pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
- ¼ łyżeczki musztardy
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie:
Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe ! Jeśli mamy ochotę na zmianę – zamiast kurczaka możemy dodać 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego.
Sałatka grecka
Składniki na 2 porcje :
- ½ długiego ogórka
- 2 średnie pomidory
- ½ czerwonej papryki (jeśli mała to cała)
- 1 mała cebula
- ½ opakowania sera feta (tzn ok. 10 dkg)
- 10-12 oliwek bez pestek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka kropel octu balsamicznego lub winnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórka kroimy (ze skórką) na półplasterki, pomidora na ósemki, paprykę w paseczki i cebulę w cieniutkie piórka. Wszystko wkładamy do miski i dodajemy fetę pokrojoną w kostkę o boku ok. 1cm oraz przekrojone na pół oliwki (jeśli malutkie to zastawiamy w całości). Całość oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, kropimy oliwą z oliwek i octem winnym lub balsamicznym.
Delikatnie mieszamy i GOTOWE. SMACZNEGO !!!
Sos winegret
Składniki :
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)
Wykonanie:
Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kurczak pieczony w rękawie
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 torebka gotowej przyprawy do kurczaka dowolnej marki
- rękaw foliowy do pieczenia
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku, odcinamy nóżki i skrzydełka, resztę dzielimy na kawałki. Z każdego elementu zdejmujemy skórę i tłuszcz a następnie posypujemy przyprawą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Odcinamy ok. 60 cm rękawa, spinamy z jednej strony, wkładamy luźno kawałki kurczaka, spinamy z drugiej i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca odcinamy koniec rękawa razem ze spinką i wyjmujemy upieczone, apetycznie pachnące , pyszne kawałki kurczaczka.
SMACZNEGO !!!
Sałatka nicejska
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 filety anchois
- kilka czarnych oliwek
- kilka liści zielonej sałaty
- 1 średni pomidor
- ½ zielonego ogórka
- ¼ zielonej papryki
- ¼ średniej cebuli
- na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta suszonej bazylii lub 2 listki świeżej drobniutko posiekanej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Umytą sałatę porwaną na części rozłożyć na talerzu, pomidora pokroić w ósemki, ogórka w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, cebulkę w piórka, jajko obrać i pokroić w ćwiartki, anchois podzielić na kilka kawałków i wszystko razem z oliwkami ułożyć na zielonej sałacie. Polać sosem przyrządzonym z podanych wyżej składników.
Ryba gotowana w warzywach
Składniki na dwie porcje:
- 500 g filetów rybnych lub tuszek
- mrożona włoszczyzna (opakowanie 400 g)
- puszka krojonych pomidorów w cząstkach
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- czerwona słodka papryka,
- szczypta ziół prowansalskich
Wykonanie:
Rybkę opłukać, pokroić na części, posolić i odłożyć na bok. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić zamrożoną włoszczyznę. Pod przykryciem doprowadzić do rozmrożenia, wlać zawartość puszki z pomidorami, dolać 250 ml wody, doprawić solą, pieprzem , papryką i ziołami, zagotować. Przełożyć do garnka połowę zawartości patelni, ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą warzyw i zalać pozostałym płynem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut na małym ogniu.
Omlet z dwóch jajek
Składniki;
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- szczypta soli
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Jajka myjemy w ciepłej wodzie, wybijamy do miseczki, dodajemy mleko lub wodę, leciutko solimy i ubijemy trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji (ma być gładka, nie puszysta !). Na małej patelni rozgrzewamy masło (nie rumienimy !!!) i wlewamy masę. Gdy brzegi się zetną podważamy je szerokim nożem pozwalając masie spłynąć pod spód. Przechylamy patelnię na boki aby płynna masa w całości spłynęła na dno patelni – pamiętamy, że klasyczny omlet smażymy bez przewracania na drugą stronę. Omlet jest gotowy gdy spód jest przyrumieniony a wierzch ścięty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie smarujemy niskocukrowym dżemem.
Składamy na pól i SMACZNEGO !!!
Omlet z bekonem i pieczarkami
Składniki:
- 2 jajka
- 5 dkg pieczarek
- 1 plaster bekonu
- 1 niepełna łyżka mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 dymka
- 30 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na łyżeczce masła podsmażamy bekon i pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka z mlekiem lekko ubijamy trzepaczką , dodajemy żółty ser i wylewamy na patelnię. Smażymy z obu stron do momentu aż jajka się zetną. GOTOWE.
SMACZNEGO !!!
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.