DIETA PUNKTOWA
Dieta punktowa to jedna z mających wielu zwolenników diet niskowęglowodanowych . Poszczególnym produktom spożywczym przypisana jest określona liczba punktów i zasada jest taka, że w ciągu dnia nie wolno spożyć posiłków o łącznej wartości wyższej niż 40 punktów. Oczywiście im mniej punktów tym efekt bardziej spektakularny.
Wadą tej diety jest prawie całkowity brak efektów przez pierwsze 7-10 dni ale za to później WAGA SPADA NAWET O ½ KG W CIĄGU DOBY !!!
Przedstawimy Państwu wykaz produktów z ich wartością punktową i propozycje poszczególnych posiłków razem z przepisami.
Dieta jest łatwa w stosowaniu, również poza domem i bez wątpienia bardzo skuteczna. Szczególnie polecamy ją osobom, które bez bólu ograniczą spożycie słodkich owoców i produktów mącznych, a lubią mięsko, rybkę i jajeczka.
Nie zalecamy stosowania tej diety przez czas dłuższy niż 4 tygodnie.
Wartości punktowe w 100g produktu:
1.pieczywo
-
grzanka 1 szt – 8
-
1 mała bułka - 33
-
chleb biały mała kromka – 10
-
chleb razowy 10 dkg – 47
-
chleb mieszany 10 dkg – 56
-
pumpernikiel 25 dkg – 138
2.nabiał
-
jaja gotowane 2 szt. - 1
-
jajecznica na maśle z 2 jajek – 1
-
2 jajka sadzone z szynką -1
-
śmietana 1 łyżka – 1
-
ser biały 100g – 3
-
mleko 0,5l – 12
-
jogurt 120 ml – 13
-
ser żółty 2 plastry – 1
3.ryby
-
łosoś wędzony 100g – 0
-
rolmops 100g – 1
-
tuńczyk w oleju 100g – 0
-
sardynka w oleju 100g – 1
-
węgorz wędzony 100g – 0
-
okoń 100g – 0
-
flądra 100g – 0
-
halibut 100g – 0
-
karp 100g - 0
-
dorsz 100g – 0
-
śledź 100g – 0
-
sandacz 100g – 0
-
ryba w jarzynach 100 g – 4
-
ryba panierowana 1 porcja - 12
4.mięso i wędliny
-
parówki, mortadela 100g – 1
-
szynka, salami 100g – 1
-
kurczak gotowany, smażony, duszony 100g – 0
-
cielęcina gotowana, smażona, duszona 100g – 0
-
wołowina gotowana, smażona, duszona 100g – 0
-
wieprzowina gotowana, smażona, duszona 100g – 0
-
wieprzowina wędzona ( np. bekon, szynka parmeńska ) 100g – 0
-
wątróbka kurza i wieprzowa 100g – 3
5.tłuszcze
-
oliwa 100ml – 0
-
olej 100ml – 0
-
smalec wieprzowy 100g – 0
-
masło 100g – 0
6.kasza , ryż, mąka
-
ryż gotowany 1 porcja – 50
-
kasza gotowana 10 dkg – 68
-
mąka 1 łyżka – 4
7.warzywa
-
ogórek kiszony lub małosolny 2 średnie sztuki – 1
-
ogórek konserwowy 1 szt. - 1
-
ogórek świeży 1 średnia sztuka 6
-
natka pietruszki, koperku lub szczypiorku 1 łyżka – 1
-
rzodkiewka średni pęczek - 3
-
papryka 1 szt. - 3
-
brukselka 25 dkg – 6
-
kalafior 25 dkg – 8
-
fasolka szparagowa 25 dkg -6
-
szparagi 25 dkg – 6
-
szpinak 25 dkg – 6
-
pomidor 1 średni – 4
-
pomidory w puszce 25 dkg – 9
-
sok pomidorowy 1 szklanka -10
-
sałata średnia 1 główka – 6
-
ziemniak 1 średnia sztuka – 23
-
kapusta biała i czerwona 25 dkg – 9
-
marchew gotowana 100g – 37
-
marchew surowa 100g – 7
-
cebula 100g – 11
-
kalarepa 100g – 11
-
groszek zielony 25 dkg – 19
8.Owoce
-
cytryna 1 szt. - 6
-
czarne jagody 25 dkg – 21
-
banan średni – 22
-
gruszka – 25
-
śliwki 1 szt. - 7
-
mandarynka 1 szt. - 10
-
brzoskwinia 1 szt. - 10
-
grapefruit 25 dkg – 14
-
wiśnie 25 dkg – 15
-
maliny 25 dkg – 17
-
pomarańcze 1 szt. - 17
-
jabłko 1 szt. - 16
-
arbuz 100g – 18
-
porzeczki 100 g – 16
-
winogrona 100g – 19
-
sok z winogron 1 szklanka – 21
-
truskawki 25 dkg – 20
-
śliwki suszone 5 szt. - 20
-
morele suszone 5 szt. - 50
9. Inne produkty
-
orzechy laskowe 6 szt. - 1
-
majonez 2 łyżki – 1
-
wino wytrawne 0,25l – 1
-
piwo 0,33l - 16
-
żelatyna – 0
-
kawa i herbata bez cukru – 0
-
konfitura z wiśni 1łyżka – 25
-
czekolada mleczna 100g – 54
-
czekolada pitna 1 filiżanka – 26
-
herbatnik 1 szt. - 11
-
cukier 1 łyżeczka – 10
-
lody owocowe 1 porcja – 18
-
miód 1 łyżka – 17
-
frytki 10 sztuk – 20
PROPOZYCJE POSIŁKÓW
ŚNIADANIA:
-
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem , grzanka – 11 punktów
-
2 jajka gotowane na twardo z majonezem, średni pomidor – 6 punktów
-
serek grani 150g ( 1 opakowanie ) , pęczek rzodkiewek – 8 punktów
-
Grzanka z masłem, 2 plastry żółtego sera, szklanka mleka – 15 punktów
-
2 drobiowe parówki z musztardą, ogórek konserwowy lub kiszony – 5 punktów
-
2 jajka sadzone na bekonie, pomidor – 5 punktów
-
½ kromki chleba z masłem, solidny plaster szynki, kilka liści sałaty – 9 punktów
-
Grzanka z masłem, pasta rybno – twarożkowa ( puszkę 100g sardynek lub tuńczyka w oleju, ewentualnie 100g obranej wędzonej makreli rozdrobnić widelcem i wymieszać ze 150g twarożku śniadaniowego i łyżeczką posiekanej cebulki albo szczypiorku – z tych składników otrzymujemy dwie porcje ) - 13 punktów
-
Pomidory faszerowane pastą jajeczną – dwa średnie pomidory po wydrążeniu nadziewamy pastą przygotowaną z dwóch jajek ugotowanych na twardo i drobno posiekanych, wymieszanych z połową pęczka koperku , łyżką majonezu i przyprawionych pieprzem i solą – 10 punktów
OBIADY
-
1/4 kurczaka z grilla, 2 ogórki małosolne,
-
Stek z polęwicy wołowej z fasolką szparagową (odciąć plaster polędwicy o grubości ok. 3 cm, delikatnie rozbić, lekko posmarować oliwą, i szybko usmażyć na teflonowej patelni, po usmażeniu posolić i popieprzyć). 25 dkg fasolki szparagowej ugotować i po odcedzeniu skropić oliwą z oliwek i wcisnąć ząbek czosnku, wymieszać. Jeśli ktoś nie lubi czosnku można zamiast oliwą pokropić zrumienionym masłem ale BEZ TARTEJ BUŁECZKI – 6 punktów
-
Filet z dowolnej ryby pieczony w piekarniku ( rybkę posypujemy mieszanką przypraw do ryb, skrapiamy oliwą z oliwek , układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C ) z surówką z białej kapusty świeżej lub kiszonej – 9 punktów
-
Parówki zapiekane z serem (2 parówki przekrawamy wzdłuż, układamy w naczyniu do zapiekania albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy plastrem żółtego sera i posypujemy czerwoną słodką papryką a następnie wkładamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści i lekko zrumieni), sałatka z warzyw mieszanych ( ¼ główki sałaty lodowej, ½ świeżego ogórka, ½ pomidora, ½ czerwonej papryki, szczypta vegety, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy) – 11 punktów
-
Wątróbka drobiowa– na oliwie z oliwek smażymy przez 2 minuty 1 średnią cebulę pokrajaną w półkrążki, jak lekko zmięknie dokładamy małe jabłko a po chwili wkładamy na patelnię umytą wątróbkę (10-15 dkg) i natychmiast przykrywamy pokrywą. Dusimy 4-5 minut, odkrywamy, solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Do tego kalafior z wody – ok. 25 dkg. Razem 33 punkty
-
Filet z kurczaka z brukselką : fileta kroimy w poprzek, rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy gotową mieszanką do drobiu, smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i smażymy na teflonowej patelni na rumiano. W tym samym czasie gotujemy brukselkę (25 dkg) i po niezbyt dokładnym odcedzeniu dodajemy ją do fileta, przykrywamy pokrywą i chwileczkę dusimy razem – 6 punktów
-
Papryka faszerowana: 2 średnie papryki nadziewamy 15 dkg mielonego mięsa z indyka doprawionego solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i odrobiną sosu sojowego i wymieszanego z jednym jajkiem ( nie przejmujemy się, że masa jest dość rzadka – w czasie zapiekania zetnie się ). Papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania, wlewamy ½ szklanki pikantnego soku pomidorowego i posypujemy dwoma łyżkami tartego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Z podanej ilości uzyskujemy 2 porcje, 1 porcja – 13 punktów
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie : mięso po oczyszczeniu z błon i umyciu osuszamy w kuchennym ręczniku, nacieramy mieszanką przypraw do indyka, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin a następnie umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 60 minut. Po upieczeniu niezwłocznie wyjmujemy z rękawa i dzielimy na porcje (przeciętny udziec bez skóry i kości waży ok. 800 g i jest to porcja dla 4-5 osób). W czasie kiedy indyk się piecze przygotowujemy szpinak : wrzucamy zamrożoną paczkę szpinaku na patelnię i przykrywamy pokrywą. Gdy się rozmrozi odparowujemy i dodajemy 10dkg pokruszonego sera pleśniowego lazur. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mini kosteczką czosnkową Knorr. Paczka szpinaku waży 450 g i jest to [porcja dla 3-ch osób. Razem 1 porcja – 7 punktów.
-
Wołowina w jarzynach: 25 dkg wołowiny bez kości kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą, wrzucamy dwa suszone grzybki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki i dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy ½ paczki dowolnej mieszanki warzywnej i dalej dusimy aż wszystkie składniki zmiękną. Danie jest smaczniejsze na drugi dzień po przygotowaniu. Z podanej ilości otrzymujemy dwie porcje, 1 porcja ma ok. 10 punktów.
KOLACJE
-
Puszka sardynek w oleju, 1 grzanka, 1 średni pomidor – 13 punktów
-
10 dkg wędzonego halibuta, ½ sałaty lodowej z winegretem ( 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, ½ mini kosteczki czosnkowej Knorr ) - 5 punktów
-
Sałatka z szynki, jajka, ogórka konserwowego i świeżej papryki :100g szynki, 1 ugotowane na twardo i ostudzone jajko , 1 ogórek konserwowy, 1 mała papryka – wszystko pokroić w kostkę, połączyć z 2 łyżkami majonezu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem – 6 punktów
-
Pstrąg pieczony z mizerią : 1 pstrąga ( tusza ) myjemy, posypujemy mieszanką do ryb np. Kamis, wkładamy do środka gałązkę koperku, natki pietruszki lub rozmarynu, kropimy oliwą z oliwek i układamy na blaszce na papierze do pieczenia a następnie pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. W tym czasie robimy mizerię z 1 średniego ogórka i 3 łyżek śmietany 12 % - 9 punktów
-
Śledź w oleju 100g z cebulką 30g, kromka chleba z masłem – 14 punktów
-
2 sadzone jajka ze szczypiorkiem, 25 dkg kalafiora z wody – 9 punktów
-
Koreczki z żółtego sera: 10 dkg ulubionego żółtego sera, 1 ogórek konserwowy, 1 czerwona papryka, 6 orzechów włoskich. Ser i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, orzechy przedzielamy na połówki i robimy koreczki nadziewając poszczególne składniki na wykałaczki – 9 punktów
-
Sałatka brokułowa: gotujemy kilka różyczek brokuła i po ostygnięciu dodajemy do nich pokrajane w grubą kostkę jajko na twardo, 5 dkg sera pleśniowego lazur, średniego pomidora i pół czerwonej cebuli. Całość zalewamy sosem sporządzonym z połowy małego kubeczka jogurtu, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, szczypty soli i odrobiny pieprzu – całość ok. 18 punktów
-
Pęczek rzodkiewek ze śmietaną ( 3 łyżki ) , kromka chleba z masłem – 16 punktów
Dzienne zestawy komponujemy samodzielnie, pamiętając żeby nie przekroczyć 40 punktów. Między posiłkami możemy schrupać kilka orzechów lub zjeść jakiś owoc cały czas nie zapominając o dziennym limicie. Jeśli głód bardzo nam doskwiera zjedzmy po prostu kawałek kurczaka z rożna lub kawałek wędzonej ryby z ogórkiem lub sałatą.
Bardzo ważne jest picie wody lub ziołowych herbatek - MUSIMY dziennie wypijać nie mniej jak 2 litry płynów.
Dodatkowo serdecznie zachęcamy do jakiejkolwiek formy aktywności ruchowej, chociażby jednogodzinny spacer 2-3 razy w tygodniu da wspaniałe efekty, poprawi naszą sylwetkę i samopoczucie.
Życzymy wytrwałości i w przypadku gdyby dieta miała trwać dłużej lub jeśli macie Państwo kłopoty ze zdrowiem bezwzględnie zalecamy konsultację lekarską.
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.