DIETA PUNKTOWA

Dieta punktowa to jedna z mających wielu zwolenników diet niskowęglowodanowych . Poszczególnym produktom spożywczym przypisana jest określona liczba punktów i zasada jest taka, że w ciągu dnia nie wolno spożyć posiłków o łącznej wartości wyższej niż 40 punktów. Oczywiście im mniej punktów tym efekt bardziej spektakularny.
Wadą tej diety jest prawie całkowity brak efektów przez pierwsze 7-10 dni ale za to później WAGA SPADA NAWET O ½ KG W CIĄGU DOBY !!!

Przedstawimy Państwu wykaz produktów z ich wartością punktową i propozycje poszczególnych posiłków razem z przepisami.
 
Dieta jest łatwa w stosowaniu, również poza domem i bez wątpienia bardzo skuteczna. Szczególnie polecamy ją osobom, które bez bólu ograniczą spożycie słodkich owoców i produktów mącznych, a lubią mięsko, rybkę i jajeczka.
Nie zalecamy stosowania tej diety przez czas dłuższy niż 4 tygodnie.
 
Wartości punktowe w 100g produktu:
1.pieczywo
  • grzanka 1 szt – 8
  • 1 mała bułka - 33
  • chleb biały mała kromka – 10
  • chleb razowy 10 dkg – 47
  • chleb mieszany 10 dkg – 56
  • pumpernikiel 25 dkg – 138
 
2.nabiał
  • jaja gotowane 2 szt. - 1
  • jajecznica na maśle z 2 jajek – 1
  • 2 jajka sadzone z szynką -1
  • śmietana 1 łyżka – 1
  • ser biały 100g – 3
  • mleko 0,5l – 12
  • jogurt 120 ml – 13
  • ser żółty 2 plastry – 1
 
3.ryby
  • łosoś wędzony 100g – 0
  • rolmops 100g – 1
  • tuńczyk w oleju 100g – 0
  • sardynka w oleju 100g – 1
  • węgorz wędzony 100g – 0
  • okoń 100g – 0
  • flądra 100g – 0
  • halibut 100g – 0
  • karp 100g - 0
  • dorsz 100g – 0
  • śledź 100g – 0
  • sandacz 100g – 0
  • ryba w jarzynach 100 g – 4
  • ryba panierowana 1 porcja - 12
 
4.mięso i wędliny
  • parówki, mortadela 100g – 1
  • szynka, salami 100g – 1
  • kurczak gotowany, smażony, duszony 100g – 0
  • cielęcina gotowana, smażona, duszona 100g – 0
  • wołowina gotowana, smażona, duszona 100g – 0
  • wieprzowina gotowana, smażona, duszona 100g – 0
  • wieprzowina wędzona ( np. bekon, szynka parmeńska ) 100g – 0
  • wątróbka kurza i wieprzowa 100g – 3
 
5.tłuszcze
  • oliwa 100ml – 0
  • olej 100ml – 0
  • smalec wieprzowy 100g – 0
  • masło 100g – 0
 
6.kasza , ryż, mąka
  • ryż gotowany 1 porcja – 50
  • kasza gotowana 10 dkg – 68
  • mąka 1 łyżka – 4
 
7.warzywa
  • ogórek kiszony lub małosolny 2 średnie sztuki – 1
  • ogórek konserwowy 1 szt. - 1
  • ogórek świeży 1 średnia sztuka 6
  • natka pietruszki, koperku lub szczypiorku 1 łyżka – 1
  • rzodkiewka średni pęczek - 3
  • papryka 1 szt. - 3
  • brukselka 25 dkg – 6
  • kalafior 25 dkg – 8
  • fasolka szparagowa 25 dkg -6
  • szparagi 25 dkg – 6
  • szpinak 25 dkg – 6
  • pomidor 1 średni – 4
  • pomidory w puszce 25 dkg – 9
  • sok pomidorowy 1 szklanka -10
  • sałata średnia 1 główka – 6
  • ziemniak 1 średnia sztuka – 23
  • kapusta biała i czerwona 25 dkg – 9
  • marchew gotowana 100g – 37
  • marchew surowa 100g – 7
  • cebula 100g – 11
  • kalarepa 100g – 11
  • groszek zielony 25 dkg – 19
 
8.Owoce
  • cytryna 1 szt. - 6
  • czarne jagody 25 dkg – 21
  • banan średni – 22
  • gruszka – 25
  • śliwki 1 szt. - 7
  • mandarynka 1 szt. - 10
  • brzoskwinia 1 szt. - 10
  • grapefruit 25 dkg – 14
  • wiśnie 25 dkg – 15
  • maliny 25 dkg – 17
  • pomarańcze 1 szt. - 17
  • jabłko 1 szt. - 16
  • arbuz 100g – 18
  • porzeczki 100 g – 16
  • winogrona 100g – 19
  • sok z winogron 1 szklanka – 21
  • truskawki 25 dkg – 20
  • śliwki suszone 5 szt. - 20
  • morele suszone 5 szt. - 50
 
9. Inne produkty
  • orzechy laskowe 6 szt. - 1
  • majonez 2 łyżki – 1
  • wino wytrawne 0,25l – 1
  • piwo 0,33l - 16
  • żelatyna – 0
  • kawa i herbata bez cukru – 0
  • konfitura z wiśni 1łyżka – 25
  • czekolada mleczna 100g – 54
  • czekolada pitna 1 filiżanka – 26
  • herbatnik 1 szt. - 11
  • cukier 1 łyżeczka – 10
  • lody owocowe 1 porcja – 18
  • miód 1 łyżka – 17
  • frytki 10 sztuk – 20
 
PROPOZYCJE POSIŁKÓW
 
ŚNIADANIA:
  1. Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem , grzanka – 11 punktów
  2. 2 jajka gotowane na twardo z majonezem, średni pomidor – 6 punktów
  3. serek grani 150g ( 1 opakowanie ) , pęczek rzodkiewek – 8 punktów
  4. Grzanka z masłem, 2 plastry żółtego sera, szklanka mleka – 15 punktów
  5. 2 drobiowe parówki z musztardą, ogórek konserwowy lub kiszony – 5 punktów
  6. 2 jajka sadzone na bekonie, pomidor – 5 punktów
  7. ½ kromki chleba z masłem, solidny plaster szynki, kilka liści sałaty – 9 punktów
  8. Grzanka z masłem, pasta rybno – twarożkowa ( puszkę 100g sardynek lub tuńczyka w oleju, ewentualnie 100g obranej wędzonej makreli rozdrobnić widelcem i wymieszać ze 150g twarożku śniadaniowego i łyżeczką posiekanej cebulki albo szczypiorku – z tych składników otrzymujemy dwie porcje ) - 13 punktów
  9. Pomidory faszerowane pastą jajeczną – dwa średnie pomidory po wydrążeniu nadziewamy pastą przygotowaną z dwóch jajek ugotowanych na twardo i drobno posiekanych, wymieszanych z połową pęczka koperku , łyżką majonezu i przyprawionych pieprzem i solą – 10 punktów
 
OBIADY
 
  1. 1/4 kurczaka z grilla, 2 ogórki małosolne,
  2. Stek z polęwicy wołowej z fasolką szparagową (odciąć plaster polędwicy o grubości ok. 3 cm, delikatnie rozbić, lekko posmarować oliwą, i szybko usmażyć na teflonowej patelni, po usmażeniu posolić i popieprzyć). 25 dkg fasolki szparagowej ugotować i po odcedzeniu skropić oliwą z oliwek i wcisnąć ząbek czosnku, wymieszać. Jeśli ktoś nie lubi czosnku można zamiast oliwą pokropić zrumienionym masłem ale BEZ TARTEJ BUŁECZKI – 6 punktów
  3. Filet z dowolnej ryby pieczony w piekarniku ( rybkę posypujemy mieszanką przypraw do ryb, skrapiamy oliwą z oliwek , układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C ) z surówką z białej kapusty świeżej lub kiszonej – 9 punktów
  4. Parówki zapiekane z serem (2 parówki przekrawamy wzdłuż, układamy w naczyniu do zapiekania albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy plastrem żółtego sera i posypujemy czerwoną słodką papryką a następnie wkładamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy aż ser się rozpuści i lekko zrumieni), sałatka z warzyw mieszanych ( ¼ główki sałaty lodowej, ½ świeżego ogórka, ½ pomidora, ½ czerwonej papryki, szczypta vegety, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy) – 11 punktów
  5. Wątróbka drobiowa– na oliwie z oliwek smażymy przez 2 minuty 1 średnią cebulę pokrajaną w półkrążki, jak lekko zmięknie dokładamy małe jabłko a po chwili wkładamy na patelnię umytą wątróbkę (10-15 dkg) i natychmiast przykrywamy pokrywą. Dusimy 4-5 minut, odkrywamy, solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem. Do tego kalafior z wody – ok. 25 dkg. Razem 33 punkty
  6. Filet z kurczaka z brukselką : fileta kroimy w poprzek, rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy gotową mieszanką do drobiu, smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i smażymy na teflonowej patelni na rumiano. W tym samym czasie gotujemy brukselkę (25 dkg) i po niezbyt dokładnym odcedzeniu dodajemy ją do fileta, przykrywamy pokrywą i chwileczkę dusimy razem – 6 punktów
  7. Papryka faszerowana: 2 średnie papryki nadziewamy 15 dkg mielonego mięsa z indyka doprawionego solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i odrobiną sosu sojowego i wymieszanego z jednym jajkiem ( nie przejmujemy się, że masa jest dość rzadka – w czasie zapiekania zetnie się ). Papryki umieszczamy w naczyniu do zapiekania, wlewamy ½ szklanki pikantnego soku pomidorowego i posypujemy dwoma łyżkami tartego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Z podanej ilości uzyskujemy 2 porcje, 1 porcja – 13 punktów
  8. Udziec z indyka pieczony w rękawie : mięso po oczyszczeniu z błon i umyciu osuszamy w kuchennym ręczniku, nacieramy mieszanką przypraw do indyka, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin a następnie umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 60 minut. Po upieczeniu niezwłocznie wyjmujemy z rękawa i dzielimy na porcje (przeciętny udziec bez skóry i kości waży ok. 800 g i jest to porcja dla 4-5 osób). W czasie kiedy indyk się piecze przygotowujemy szpinak : wrzucamy zamrożoną paczkę szpinaku na patelnię i przykrywamy pokrywą. Gdy się rozmrozi odparowujemy i dodajemy 10dkg pokruszonego sera pleśniowego lazur. Mieszamy do czasu aż ser się rozpuści, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mini kosteczką czosnkową Knorr. Paczka szpinaku waży 450 g i jest to [porcja dla 3-ch osób. Razem 1 porcja – 7 punktów.
  9. Wołowina w jarzynach: 25 dkg wołowiny bez kości kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą, wrzucamy dwa suszone grzybki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki i dusimy na wolnym ogniu. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy ½ paczki dowolnej mieszanki warzywnej i dalej dusimy aż wszystkie składniki zmiękną. Danie jest smaczniejsze na drugi dzień po przygotowaniu. Z podanej ilości otrzymujemy dwie porcje, 1 porcja ma ok. 10 punktów.
 
KOLACJE
  1. Puszka sardynek w oleju, 1 grzanka, 1 średni pomidor – 13 punktów
  2. 10 dkg wędzonego halibuta, ½ sałaty lodowej z winegretem ( 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, ½ mini kosteczki czosnkowej Knorr ) - 5 punktów
  3. Sałatka z szynki, jajka, ogórka konserwowego i świeżej papryki :100g szynki, 1 ugotowane na twardo i ostudzone jajko , 1 ogórek konserwowy, 1 mała papryka – wszystko pokroić w kostkę, połączyć z 2 łyżkami majonezu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem – 6 punktów
  4. Pstrąg pieczony z mizerią : 1 pstrąga ( tusza ) myjemy, posypujemy mieszanką do ryb np. Kamis, wkładamy do środka gałązkę koperku, natki pietruszki lub rozmarynu, kropimy oliwą z oliwek i układamy na blaszce na papierze do pieczenia a następnie pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. W tym czasie robimy mizerię z 1 średniego ogórka i 3 łyżek śmietany 12 % - 9 punktów
  5. Śledź w oleju 100g z cebulką 30g, kromka chleba z masłem – 14 punktów
  6. 2 sadzone jajka ze szczypiorkiem, 25 dkg kalafiora z wody – 9 punktów
  7. Koreczki z żółtego sera: 10 dkg ulubionego żółtego sera, 1 ogórek konserwowy, 1 czerwona papryka, 6 orzechów włoskich. Ser i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki, orzechy przedzielamy na połówki i robimy koreczki nadziewając poszczególne składniki na wykałaczki – 9 punktów
  8. Sałatka brokułowa: gotujemy kilka różyczek brokuła i po ostygnięciu dodajemy do nich pokrajane w grubą kostkę jajko na twardo, 5 dkg sera pleśniowego lazur, średniego pomidora i pół czerwonej cebuli. Całość zalewamy sosem sporządzonym z połowy małego kubeczka jogurtu, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, szczypty soli i odrobiny pieprzu – całość ok. 18 punktów
  9. Pęczek rzodkiewek ze śmietaną ( 3 łyżki ) , kromka chleba z masłem – 16 punktów
 
Dzienne zestawy komponujemy samodzielnie, pamiętając żeby nie przekroczyć 40 punktów. Między posiłkami możemy schrupać kilka orzechów lub zjeść jakiś owoc cały czas nie zapominając o dziennym limicie. Jeśli głód bardzo nam doskwiera zjedzmy po prostu kawałek kurczaka z rożna lub kawałek wędzonej ryby z ogórkiem lub sałatą.
 
Bardzo ważne jest picie wody lub ziołowych herbatek - MUSIMY dziennie wypijać nie mniej jak 2 litry płynów.
 
Dodatkowo serdecznie zachęcamy do jakiejkolwiek formy aktywności ruchowej, chociażby jednogodzinny spacer 2-3 razy w tygodniu da wspaniałe efekty, poprawi naszą sylwetkę i samopoczucie.
 
Życzymy wytrwałości i w przypadku gdyby dieta miała trwać dłużej lub jeśli macie Państwo kłopoty ze zdrowiem bezwzględnie zalecamy konsultację lekarską.

 

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.