DIETA DLA ZAPRACOWANYCH

Dieta dla wszystkich, którym brak czasu i sił by przygotowywać skomplikowane posiłki i liczyć kalorie.

To odchudzający jadłospis dla zabieganych i zestresowanych dzięki któremu można zrzucić 3,5 kg tygodniowo. Należy jedynie przestrzegać zasady aby jeść o stałej porze, a ostatni posiłek zjadać nie później niż o godzinie 19.
Przed snem proponujemy wypijać ziołową herbatę bez cukru.
 
Śniadania:
  1. Dwie kromki chleba razowego posmarowanego chudym serkiem homogenizowanym, liść sałaty, plaster szynki drobiowej, pomidor.
  2. Dwie kromki chleba razowego posmarowanego majonezem, liść sałaty, plaster żółtego sera o niskiej zawartości tłuszczu, świeży ogórek.
  3. Bułka grahamka z ziarnami (dynia, słonecznik), posmarowana chudym twarożkiem ziołowym, liść sałaty zielonej, plaster łososia wędzonego, świeża papryka.
  4. Dwie kromki chleba razowego posmarowanego majonezem, pokrojone jajko na twardo, posypane szczypiorkiem.
  5. Dwie kromki chleba razowego posmarowanego majonezem, liść sałaty, 5 dag makreli wędzonej, pomidor.
  6. Bułka grahamka posmarowana chudym serkiem homogenizowanym, liść sałaty, plaster szynki drobiowej, kilka rzodkiewek.
  7. Dwie kromki chleba razowego posmarowanego serkiem homogenizowanym, liść sałaty, 3 dag sera camebert, 5 dag winogron.
  8. Dwie kromki chleba razowego z pastą z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym, tyżka majonezu, średnia cebula), liść sałaty.
  9. Bułka grahamka posmarowana margaryną roślinną, plaster chudego twarogu, łyżeczka dżemu niskosłodzonego.
  10. Dwie kromki chleba razowego posmarowanego chudym serkiem homogenizowanym, liść sałaty, plaster chudej szynki, dwa ogórki kiszone.
 
Drugie śniadania:
Do wyboru owoce: jabłko, gruszka, dwie mandarynki, dwa kiwi, pół melona (pokrojony i zapakowany w pojemnik poprzedniego dnia wieczorem) lub jogurt owocowy 150g.
 
W zależności od tego, jaki prowadzimy tryb życia, w porze obiadowej (około godz. 14) lub porze kolacji (nie później niż o godz. 19) powinno się zjeść talerz zupy jarzynowej.
Przepis na zupę jarzynową:
Przygotowujemy garnek zupy na trzy, cztery dni.
Dwie paczki mrożonych warzyw na zupę (np. zupa prezydencka, warzywa wiosenne itp.), kostka rosołowa, puszka pomidorów bez skóry, sól, pieprz, przyprawy ziołowe wg upodobania. Gotujemy około 30 minut.
 
Podwieczorek:
Do wyboru: szklanka soku wielowarzywnego lub garść orzechów lub migdałów.
 
Kolacja lub obiad (zależy, na który posiłek zjemy zupę)
Jeżeli wiemy, że nie będziemy mieli czasu na przygotowanie posiłku, przygotujmy rano, przed wyjściem z domu kanapkę jak na śniadanie. Można je urozmaicać w zależności od upodobania, dodając pół plastra ananasa z puszki i plaster szynki, lub na posmarowaną serkiem homogenizowanym kanapkę nałożyć plastry kiwi i gruszki. Ważne aby wędliny do kanapek były chude, najlepiej drobiowe, sery żółte o niskiej zawartości tłuszczu, a pieczywo żytnie lub razowe.
Jeśli mamy więcej czasu i warunki na przygotowanie, na jeden posiłek zjedzmy sałatkę:
  1. Sałatka z zielonej sałaty, ogórka, pomidora, czerwonej cebuli i 10 dag wędzonego kurczaka, polane sosem winegret.
  2. Sałatka z puszki tuńczyka w sosie własnym, puszki czerwonej fasoli, średniej cebuli i dwóch łyżek majonezu.
  3. Sałatka z brokułów, dwóch jajek na twardo, pomidora, połowy czerwonej i połowy żółtej papryki, pęczku szczypiorku polana sosem jogurtowo-czosnkowym. Sos: jogurt naturalny 150g, dwa ząbki czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz.
  4. Sałatka z fasoli: 100 g białej fasoli z puszki, 100g czerwonej fasoli z puszki, 1 strąk czerwonej papryki pokrojony w paseczki, 1 czerwona cebula drobno posiekana, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki. Wszystko wymieszać z sosem z dwóch łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  5. Sałatka z kurczaka: 200g piersi z kurczaka (pieczonej lub gotowanej), 1 łodyga selera naciowego, 50g rukoli lub roszponki, pół pomarańczy, ćwierć grejpfruta, 1 mała cebula drobno posiekana. Sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
  6. Sałatka z łososiem: 150g wędzonego łososia, średniej wielkości świeży ogórek, jedna papryka, kilka liści zielonej sałaty, szczypior, koperek. Wszystko pokroić na małe kawałki i polać sosem winegret.
  7. Sałatka z pora, jajek i jabłka: 1 średniej wielkości por (tylko biała część) pokrojony w piórka, 2 jajka na twardo pokrojone na ćwiartki, 1 małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki. Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, mała łyżeczka musztardy, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, pietruszka zielona do posypania.
  8. Sałatka z makaronem: pół szklanki ugotowanego makaronu mini muszelki, gotowana lub grilowana pierś z kurczaka pokrojona w paski, łodyga selera naciowego, mała cebula, pół świeżej papryki. Sos: łyżeczka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz.
 
Nie zapominajmy o napojach. Do każdego posiłku możemy wypić kubek herbaty ziołowej, owocowej lub zielonej. Kawosze muszą pamiętać, że kawę pijemy bez cukru i bez mleka. Woda mineralna bez ograniczeń.

 

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.