DIETA DIAMONDÓW – DIETA ŻYCIA
ŚNIADANIE (do wyboru)
- świeżo wyciśnięty sok owocowy
- świeże owoce z wyłączeniem bananów
- sałatka owocowa
OBIAD (do wyboru)
- sałatka z awokado, pomidorów, ogórków i lodowej sałaty
- 2 naleśniki z mąki kukurydzianej faszerowane brokułami z 1 łyżką majonezu
- makaron razowy z oliwą z oliwek, pesto i ząbkiem czosnku
- 2 razowe tosty z pastą z avocado z odrobiną majonezu, pieprzem i sokiem z cytryny
- makaron razowy z warzywami z patelni
- pieczony ziemniak z surówką z kapusty pekińskiej, marchwi i cytryny
- zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem, kromka razowego chleba
- tortilla nadziewana musem z kalafiora
- surowe mieszane warzywa z dipem z masła i orzechów
- sałatka z pomidorów, ogórków, lodowej sałaty i kukurydzy, razowy tost
KOLACJA (do wyboru)
- zapiekanka z mięsa drobiowego, jednego ziemniaka i warzyw, surówka z marchewki
- ryba pieczona na grillu, fasolka z czosnkiem
- duszona pierś z kurczaka z koperkiem, sałatka z zielonych warzyw
- makaron razowy z duszonymi pieczarkami i rozmarynem, zielona sałata
- sałatka ze świeżych warzyw z grillowaną piersią z kurczaka
- ryba pieczona w rękawie razem z cukinią, kalarepką, selerem i włoską kapustą
- placki z marchewki, brokuły z oliwą z oliwek i czosnkiem, razowy tost
- sałatka z dzikiego ryżu z kiełkami fasoli, dymką , oliwkami i pomidorem
- gotowana pierś z kurczaka z brukselką, zielona sałata
- zupa z mieszanych warzyw z selerem naciowym, razowy tost.
Półgodzinny spacer dość szybkim krokiem 5 razy w tygodniu wywrze zbawienny wpływ na nasze zdrowie - spowoduje poprawę metabolizmu i dotleni organizm.
Makaron razowy z warzywami z patelni
Pyszne danie, zdrowe, dietetyczne, tanie i proste w przygotowaniu. Podajemy przepis na trzy porcje.
Potrzebne produkty:
- Potrzebujemy ½ paczki razowego makaronu, np. świderki, rurki, muszelki
- 1 paczkę ( 450g ) mrożonych warzyw – tu szczególnie polecamy mieszankę: brokuły, kalafior i marchewka ale jeśli ktoś nie przepada za kalafiorem może sobie wybrać inną mieszankę np. z zieloną fasolką.
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu a w tym czasie na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek ( 2 łyżki ) wrzucamy mrożonkę i natychmiast przykrywamy patelnię pokrywą. Po 2-3 minutach zmniejszamy gaz, odkrywamy i wsypujemy ½ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki , jedną pokruszoną kostkę rosołową i szczyptę oregano. Mieszamy i przykrywamy ponownie na 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody i dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Próbujemy – warzywa powinny pozostać półtwarde. Łączymy z odcedzonym makaronem i cmokamy z zachwytu. Jeśli nie możemy wytrzymać bez kawałka mięsa możemy dodać pokrojoną w paseczki grillowaną pierś z kurczaka jednak w ilości nie większej niż 100g.
Makaron razowy z pesto
To naprawdę pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie danie.
Składniki są ogólnie dostępne a czas potrzebny na wykonanie tego posiłku nie przekracza 20 minut.
Podajemy przepis na przygotowanie 6 porcji – rodzina lub znajomi zjedzą z nami z przyjemnością.
Potrzebne produkty:
- 1 paczka 500g razowego makaronu np. penne lub świderki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 słoiczka zielonego pesto
- 3-5 ząbków czosnku ( ilość zależna od upodobań )
- kilka kawałków suszonych pomidorów lub kilka oliwek
Wykonanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu a w międzyczasie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy pesto, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki suszone pomidory lub oliwki. Wszystko razem podgrzewamy i doprowadzamy tylko do takiego stanu żeby czosnek się zeszklił. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem.
Jeśli chcemy aby danie było bardziej wykwintne robimy wersję z wędzonym łososiem. W tym celu do sosu przygotowanego jak wyżej dodajemy pod koniec 15 dkg wędzonego łososia pokrojonego na kawałki średniej wielkości ( możemy z powodzeniem użyć łososia sałatkowego ). Mieszamy i pozostawiamy na patelni tylko do lekkiej zmiany koloru. Łączymy z makaronem i podajemy z zieloną sałatą ( lodową lub mix-em ) polaną odrobiną sosu winegret lub dowolnego sosu do sałat Knorra. Podajemy i słuchamy z przyjemnością pochwał współbiesiadników.
Sałatka z awokado, pomidorów, ogórków i sałaty
To smaczna i dzięki awokado pożywna sałatka, która może z powodzeniem stanowić nasze danie obiadowe.
Jak każda sałatka także i ta powinna być przygotowana bezpośrednio przed spożyciem, jeśli więc chcemy ją zjeść w pracy zabierzmy ze sobą składniki i przygotujmy na miejscu w ciągu dosłownie kilku minut.
Porcja wystarcza dla dwóch osób, możemy więc poczęstować koleżankę.
Potrzebne produkty:
- 1 owoc awokado (kupując zwróćmy uwagę żeby był dojrzały)
- 2 średniej wielkości pomidory
- ½ długiego ogórka
- ½ małej lodowej sałaty
- 1 mały jogurt naturalnych
- 1 mini kosteczka czosnkowa Knorra
Przygotowanie:
Przepoławiamy wzdłuż awokado, następnie przekręcając względem siebie połówki wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w plastry . Pomidory kroimy w ósemki i filetujemy czyli wykrawamy i wyrzucamy środki z pestkami. Ogórki po umyciu kroimy w cienkie półplasterki, sałatę rwiemy rękoma na kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski i polewamy sosem z jogurtu połączonego z mini kosteczką Knorra ( najpierw dodajemy ½ kosteczki i sprawdzamy czy nam smakuje – dla niektórych osób cała kosteczka spowoduje, że sos będzie zbyt słony ). W razie potrzeby można dodać odrobinę pieprzu. Jeśli nie lubimy sosów na bazie jogurtu możemy użyć sosu winegret sporządzonego z 2 łyżek oliwy z oliwek, małej łyżeczki octu balsamicznego i małej łyżeczki musztardy. Wszystkie składniki wkładamy do słoika, zakręcamy i wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji. SMACZNEGO !!!
Naleśniki z mąki kukurydzianej faszerowane warzywami
Smażymy większą ilość naleśników, dwa zostawiamy do natychmiastowego spożycia, resztę dzielimy na porcje,
wkładamy do woreczków do zamrażania i umieszczamy w zamrażarce.
Potrzebne produkty:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka 1,5 %
- 2 szczypty soli drobnoziarnistej jodowanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek (dzięki temu dodatkowi nie smażymy na tłuszczu)
- woda gazowana ( spowoduje, że naleśniki będą puszyste )
- w takiej ilości żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany (dodajemy więc stopniowo)
Wykonanie:
wszystkie składniki mieszamy w misce przy użyciu miksera lub mątewki do uzyskania aksamitnej gładkości i zostawiamy na 20 minut. Następnie smażymy dwustronnie na patelni z powłoką teflonową wylewając cienką warstwę ciasta przy pomocy łyżki wazowej.
Farsz możemy przygotować z różnych warzyw w zależności od upodobań. Podamy kilka przykładów
- z brokułów : gotujemy na półtwardo małego brokuła, po lekkim przestudzeniu siekamy w kostkę, łączymy z łyżką majonezu i zawijamy w placki naleśnikowe
- z pieczarek: na patelni podsmażamy na ½ łyżki oliwy drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodajemy 25 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek, odparowujemy, smażymy aż pieczarki się zrumienią, solimy, pieprzymy i dla połączenia składników dodajemy białko z jednego jajka ; zawijamy w placki naleśnikowe
- mrożony siekany (nie mielony !!!) szpinak rozmrażamy na rozgrzanej patelni, po zagotowaniu dodajemy 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, 50 g pokruszonego sera pleśniowego Lazur. Po rozpuszczeniu sera próbujemy farsz i dodajemy wg upodobań odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu ; zawijamy w placki
- ugotować w osolonej wodzie 2 pory (tylko białą i jasnozieloną część), po lekkim ostudzeniu zawinąć w placki, smarując przedtem niewielką ilością niskotłuszczowego majonezu. Placki z farszem podsmażamy na odrobinie oliwy aby były chrupiące lub w wersji bardziej dietetycznej podgrzewamy w kuchence mikrofalowej.
Jeśli nasza rodzina nie jest na diecie możemy dla jej członków tak przygotowane naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu,
posypać startym na grubej tarce żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Pasta z awokadao do tostów
To pyszna pasta, którą możemy zjeść z tostami na śniadanie w domu lub zabrać do pracy i zjeść z razowym lub chrupkim chlebkiem.
Potrzebne produkty:
- 1 dojrzały owoc awokado
- 1 łyżeczka pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/8 cytryny
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Przepoławiamy wzdłuż awokado i przekręcając połówki względem siebie wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry a następnie rozgniatamy widelcem na masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, keczup, majonez, sok z cytryny, pieprz i ewentualnie odrobinę soli. Wszystko starannie mieszamy i wkładamy w zamkniętym naczyniu do lodówki na min. ½ godziny. Smarujemy tosty lub chrupkie pieczywo –
UWAGA: rezygnujemy z masła !!!
Zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem
Danko zarówno obiadowe jak i kolacyjne. Prościutkie, taniutkie i pyszniutkie.
Możemy je przygotować z fasolki mrożonej lub świeżej .
Niskokaloryczne więc możemy jeść do syta.
Przygotowanie:
gotujemy w osolonej wodzie paczkę mrożonej lub 500g świeżej zielonej fasolki , odcedzamy, wykładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, do której wciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku.
Po zeszkleniu czosnku ( uważamy żeby nie przypalić ! ) całość przekładamy do miski z ciepła fasolką, mieszamy i SMACZNEGO !
Tortilla nadziewana musem z kalafiora
Danie proste i smaczne.
Składniki i wykonanie:
Kupujemy paczkę gotowej tortilli (zwykle 8 szt.). Średniej wielkości kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ½ szklanki mleka i łyżeczki cukru. Następnie miksujemy przy pomocy blendera lub przecieramy przez sito i dodajemy 2 łyżki śmietany 18%, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Podgrzewamy 2 tortille na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, zwijamy w rożek i napełniamy ciepłym musem.
Pozostałe placki pakujemy po 2 i zamrażamy.
Placki z marchewki
Proste danie i bardzo smaczne.
Potrzebne produkty:
- 2 średnie marchewki
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka mąki razowej lub kukurydzianej
- 1 jajko szczypta majeranku lub 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Trzemy na tarce o drobnych oczkach marchewki i cebulkę, dodajemy jajko, mąkę, majeranek lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta można dodać łyżkę wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i łyżką kładziemy placuszki. Smażymy do apetycznego zrumienienia czyli po ok. 4 minuty z każdej strony. Spożywamy na ciepło.
Ryba pieczona w rękawie z warzywami
Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.
Potrzebne produkty:
- rękaw foliowy do pieczenia
- 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
- 1 mała cukinia
- 1 kalarepka
- ½ małego selera
- 1/8 główki małej włoskiej kapusty
- przyprawa do ryb, vegeta
- oliwa z oliwek do smarzenia
Przygotowanie:
Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.
Zapiekanka z warzyw i mięsa drobiowego
Lekkie a jednocześnie pożywne i smaczne danie, które możemy zjeść zarówno na obiad jak i na kolację.
Potrzebne produkty:
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 5 średnich ziemniaków
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 25 dkg pieczarek
- ½ niedużej główki kapusty włoskiej
- sos pomidorowy Winiary lub Knorr
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, tymianek, czerwona słodka papryka
- 1 łyżka startego żółtego sera
Wykonanie:
Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na opakowaniu. Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na dno naczynia. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno, odrobinę solimy i kładziemy na ziemniaki. Na kapuście mniej więcej równą warstwą umieszczamy mielone mięso, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką. Kolejna warstwa to cebula i czosnek pokrojone w talarki, nieco soli i pieprzu. Na samym wierzchu kładziemy plasterki pieczarek , sól pieprz z umiarem. Całość zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Pieczemy 60 minut. Z powyższej ilości otrzymujemy 5 porcji. Danie jest pyszne również następnego dnia po odgrzaniu w kuchence mikrofalowej.
Nadaje się także do zamrożenia.
Zupa z mieszanych warzyw
W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.
Potrzebne składniki:
- 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
- 1 cebula
- 1 por
- 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
- 1 litr wody
- curry
- sól
- kilka gałązek koperku i natki
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.
Makaron razowy z sosem szpinakowo-serowym
Danie jest smaczne, zrobimy więc trzy porcje – domownicy chętnie zjedzą z nami taką kolację.
Potrzebne produkty:
- ½ paczki razowego makaronu, najlepiej penne
- ½ paczki porcjowanego szpinaku (nie w tafli!!!) - resztę paczki chowamy do zamrażarki
- 5 dkg sera pleśniowego np. Lazur
- 3 łyżki śmietany 12%
- ½ kostki bulionowej
- 1 duży ząbek czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu a w tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię z grubym dnem wykładamy szpinak, przykrywamy pokrywą i umieszczamy na średnim ogniu w celu rozmrożenia. Po rozmrożeniu i zagotowaniu wrzucamy ½ kostki bulionowej, pokruszony ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 2 minuty. Następnie dodajemy śmietanę, starannie mieszamy, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i całość łączymy z odcedzonym makaronem.
Zjadamy ze smakiem.
Pstrąg pieczony w folii
Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.
Grillowane warzywa z sosem czosnkowym
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową (błyszczącą strona do góry), smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i przygotowujemy warzywa, takie jak:
- cukinia,
- kabaczek,
- akłażan,
- brokuł,
- pieczarka.
Cukinię i kabaczka przecinamy wzdłuż, łyżką wybieramy miąższ z nasionami i kroimy na dowolne kawałki. Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, posypujemy solą po obu stronach i zostawiamy na 15-20 minut a następnie wycieramy starannie papierowym kuchennym ręcznikiem. Brokuła kroimy wzdłuż na „ósemki”. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże kroimy na połówki. Warzywa układamy na folii, kropimy oliwą i posypujemy z dużym umiarem solą. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku 15-20 minut ( po 15 sprawdzamy widelcem czy dostatecznie miękkie ).
Przed spożyciem polewamy sosem zrobionym ze 150 ml jogurtu naturalnego, jednego przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, szczypty soli, świeżo zmielonego pieprzu i odrobinki cukru. Warzywka są pyszne również na zimno.
Sałatka ze świeżych warzyw z grilowanym kurczakiem
Składniki:
- ¼ lodowej sałaty
- ½ długiego ogórka
- 2 średnie pomidory
- ½ pęczka rzodkiewek
- ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
- 80 – 100 g grillowanej, pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
- ¼ łyżeczki musztardy
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie:
Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe ! Jeśli mamy ochotę na zmianę – zamiast kurczaka możemy dodać 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego.
Zupa z selera naciowego
Składniki dla 2-ch osób:
- ½ pęczka selera naciowego
- 0,5 litra wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietany 12%
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Wykonanie:
Selera pokrojonego w plasterki podsmażamy w garnku na maśle, następnie wlewamy wodę, po zagotowaniu wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy ma wolnym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, rozlewamy na talerze i posypujemy zieleniną.
Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki na 2 porcje:
- 1/3 niedużej kapusty pekińskiej
- 1 średnie jabłko
- 1dymka
- 1 większa marchewka
- sos winegret (patrz przepis: sos winegret)
Wykonanie:
Odkrawamy 1/3 kapusty pekińskiej, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę też na pół a następnie drobno szatkujemy. Dodajemy jabłko i marchewkę starte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w cienkie plasterki dymkę. Całość polewamy z umiarem sosem winegret, mieszamy i
SMACZNEGO !!!
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.