Dieta Kurczakowa
PRZYKŁADOWE MENU
- tost pełnoziarnisty, dwa jajka na miękko, ½ pomidora, kawa lub herbata
- ½ serka wiejskiego z rzodkiewką, 2 kromki chlebka chrupkiego, kawa lub herbata
- sałatka owocowa z jogurtem naturalnym, kawa lub herbata
- kromka razowego chleba lub mała bułeczka wielozbożowa z odrobiną masła, 50g szynki drobiowej i sałatką z ogórka, kawa lub herbata
- 100g wędzonej flądry lub makreli, 1 kromka razowego chleba, ½ pomidora, kawa lub herbata
- owsianka na ciepło lub zimno z 200 ml mleka max 1,5 % i dwóch czubatych łyżek płatków owsianych, kawa lub herbata
- jajecznica z dwóch jajek na plastrze bekonu z dodatkiem pieczarek i dymki, kawa lub herbata
- szklanka mleka odtłuszczonego + 4 łyżki płatków kukurydzianych, kawa lub herbata
- jogurt naturalny 180 ml + 3 łyżki muesli, kawa lub herbata
- porcja ryżu lub płatków ryżowych na odtłuszczonym mleku, kawa lub herbata
- 2 tosty razowe cienko posmarowane masłem i obłożone ogórkiem, kawa lub herbata
- ½ kurczaka z grilla bez skóry, 2 czubate łyżki dzikiego ryżu ugotowanego na sypko, zielona sałata z winegretem
- podwójna pierś z kurczaka pieczona w rękawie, 2 czubate łyżki ryżu ugotowanego na sypko, sałatka z pomidorów
- podwójna pierś z kurczaka usmażona na patelni grillowej, warzywa z rękawa
- szaszłyki z podwójnej piersi z kurczaka z kawałkami pieczarek, cebuli i czerwonej papryki, sałata lodowa z sosem winegret
- ½ kurczaka bez skóry ugotowanego z 2 marchewkami , pietruszką, porem i ¼ selera ( włoszczyznę zjadamy z apetytem ! )
- gulasz drobiowo – jarzynowy, 2 czubate łyżki brązowego ryżu ugotowanego na sypko
- jabłko
- grapefruit
- 2 kiwi
- szklanka truskawek
- 10 dkg winogron
- jogurt naturalny
- szklanka soku pomidorowego lub wielowarzywnego
- sałatka z pomidora i 3 plasterków sera mozzarella
- pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki z sosem na bazie naturalnego jogurtu
- mały banan
- 2 kromeczki pełnoziarnistego chrupkiego chlebka posmarowane serkiem ziołowym Almette
- fasolka z oliwą i czosnkiem (porcja ok. 20 dkg)
- warzywa z rękawa (20-25 dkg)
- zupa z mieszanych warzyw (300 ml) z grzanką razową
- zupa z dyni (300 ml) z grzanką razową
- sałatka z awokado i pomidorów (porcja z ½ awokado i 1 pomidora)
- sałatka cesarska z tuńczykiem (1 puszka tuńczyka na dwie osoby)
- grillowane warzywa z sosem czosnkowym (20-25 dkg )
- sałatka brokułowa (20-25 dkg)
- zupa rybna (300 ml)
nie później niż o godzinie 19 – tej.
- Rozgrzewka – 15min jazdy na rowerze stacjonarnym lub biegu w miejscu
- Pompki klasyczne – 3 serie po 10-20 powtórzeń
- Pompki z oparciem o ścianę – 3 serie po 10-20 powtórzeń
- 2/1 – 3 serie po 12-30 powtórzeń
- Przysiady – 3 serie po 10-20 powtórzeń (z czasem można robić serie negatywne)
- Brzuszki bokserskie – 4 serie po 8-20 powtórzeń
- Brzuszki NA SKOS – 4 serie po 8-20 powtórzeń
- Spiętki – 4 serie po możliwie jak najwięcej powtórzeń
serii do dwóch a w przypadku ćwiczeń na brzuch do trzech.
Sałatka z awokado, pomidorów, ogórków i sałaty
To smaczna i dzięki awokado pożywna sałatka, która może z powodzeniem stanowić nasze danie obiadowe.
Jak każda sałatka także i ta powinna być przygotowana bezpośrednio przed spożyciem, jeśli więc chcemy ją zjeść w pracy zabierzmy ze sobą składniki i przygotujmy na miejscu w ciągu dosłownie kilku minut.
Porcja wystarcza dla dwóch osób, możemy więc poczęstować koleżankę.
Potrzebne produkty:
- 1 owoc awokado (kupując zwróćmy uwagę żeby był dojrzały)
- 2 średniej wielkości pomidory
- ½ długiego ogórka
- ½ małej lodowej sałaty
- 1 mały jogurt naturalnych
- 1 mini kosteczka czosnkowa Knorra
Przygotowanie:
Przepoławiamy wzdłuż awokado, następnie przekręcając względem siebie połówki wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w plastry . Pomidory kroimy w ósemki i filetujemy czyli wykrawamy i wyrzucamy środki z pestkami. Ogórki po umyciu kroimy w cienkie półplasterki, sałatę rwiemy rękoma na kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski i polewamy sosem z jogurtu połączonego z mini kosteczką Knorra ( najpierw dodajemy ½ kosteczki i sprawdzamy czy nam smakuje – dla niektórych osób cała kosteczka spowoduje, że sos będzie zbyt słony ). W razie potrzeby można dodać odrobinę pieprzu. Jeśli nie lubimy sosów na bazie jogurtu możemy użyć sosu winegret sporządzonego z 2 łyżek oliwy z oliwek, małej łyżeczki octu balsamicznego i małej łyżeczki musztardy. Wszystkie składniki wkładamy do słoika, zakręcamy i wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji. SMACZNEGO !!!
Warzywa z rękawa
To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.
Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.
Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.
Do pieczenia w foliowym rękawie
( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )
nadają się znakomicie takie warzywa jak:
- marchewka
- seler
- pietruszka
- papryka czerwona i żółta
- cukinia
- kabaczek
- brokuły
- kapusta biała
- kapusta włoska
- kalarepka
- cebula
- czosnek
Przygotowanie:
2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.
Zupa rybna
Zupka jest pyszna, zdrowa, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu.
Czego można więcej oczekiwać ?
Potrzebne produkty:
- 60 dkg dowolnej ryby
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 2 nieduże marchewki
- ¼ małej główki włoskiej kapusty
- 2 małe ziemniaczki
- przyprawy: vegeta, sos sojowy, czerwona słodka papryka, mały koncentrat pomidorowy, pieprz, rozmaryn, sos chili słodko-kwaśny
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wszystkie warzywa łącznie z ziemniakami pokrojone w dużą kostkę (czosnek w plasterki). Obsmażamy na silnym ogniu pilnując żeby się nie przypaliły. Pod koniec obsmażania wsypujemy łyżkę czerwonej papryki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy 1 litr wody, zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy, łyżkę sosu sojowego i przyprawiamy vegetą. Gotujemy ok. 20 minut a następnie dodajemy obraną z ości i pokrojoną na niezbyt małe cząstki rybę i razem gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem , 2-3 łyżkami sosu chili i szczyptą suszonego rozmarynu. Mieszamy, zostawiamy na kilka minut w garnku dla ustabilizowania aromatu.
Podana ilość wystarcza na 5 sporych porcji.
Zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem
Danko zarówno obiadowe jak i kolacyjne. Prościutkie, taniutkie i pyszniutkie.
Możemy je przygotować z fasolki mrożonej lub świeżej .
Niskokaloryczne więc możemy jeść do syta.
Przygotowanie:
gotujemy w osolonej wodzie paczkę mrożonej lub 500g świeżej zielonej fasolki , odcedzamy, wykładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, do której wciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku.
Po zeszkleniu czosnku ( uważamy żeby nie przypalić ! ) całość przekładamy do miski z ciepła fasolką, mieszamy i SMACZNEGO !
Pieczeń z udźca indyka
Mięso indycze jest niezwykle cenione ze względu na swoje walory smakowe i dietetyczne.
My proponujemy bardzo łatwą w wykonaniu pieczeń z udźca indyka.
Przygotujemy ją w foliowym rękawie do pieczenia.
Potrzebne składniki:
- 1 udziec z indyka bez skóry i bez kości o wadze ok 800g
- 2 saszetki płynnej marynaty Staropolskiej Klasycznej KAMIS
Wykonanie:
Mięso myjemy i starannie oczyszczamy z błonek i resztek tłuszczu a następnie umieszczamy w misce i dodajemy dwie saszetki marynaty. Obracamy mięso aby marynata pokryła je na całej powierzchni. Przykrywamy miskę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracamy. Po upływie doby wkładamy mięso do rękawa, spinamy z obu stron i wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 75 minut. Odcinamy koniec rękawa, wyjmujemy, dzielimy na 4-5 porcji. Nadmiarowe porcje możemy pojedynczo zamrozić. Pyszne na gorąco i na zimno. SMACZNEGO !!!
Sałatka brokułowa
Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.
Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.
Potrzebne składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- ¼ czerwonej cebuli
- 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
- ½ czerwonej papryki
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.
Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!
Zupa z mieszanych warzyw
W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.
Potrzebne składniki:
- 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
- 1 cebula
- 1 por
- 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
- 1 litr wody
- curry
- sól
- kilka gałązek koperku i natki
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.
Grillowane warzywa z sosem czosnkowym
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową (błyszczącą strona do góry), smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i przygotowujemy warzywa, takie jak:
- cukinia,
- kabaczek,
- akłażan,
- brokuł,
- pieczarka.
Cukinię i kabaczka przecinamy wzdłuż, łyżką wybieramy miąższ z nasionami i kroimy na dowolne kawałki. Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, posypujemy solą po obu stronach i zostawiamy na 15-20 minut a następnie wycieramy starannie papierowym kuchennym ręcznikiem. Brokuła kroimy wzdłuż na „ósemki”. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże kroimy na połówki. Warzywa układamy na folii, kropimy oliwą i posypujemy z dużym umiarem solą. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku 15-20 minut ( po 15 sprawdzamy widelcem czy dostatecznie miękkie ).
Przed spożyciem polewamy sosem zrobionym ze 150 ml jogurtu naturalnego, jednego przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, szczypty soli, świeżo zmielonego pieprzu i odrobinki cukru. Warzywka są pyszne również na zimno.
Pieczona pierś z indyka lub kurczaka
Przygotujemy danie z jednej całej piersi z indyka, która waży zwykle 800 – 1000 g.
Na jeden posiłek możemy zjeść ok. 200 g, resztę więc podzielimy na porcje i zamrozimy lub poczęstujemy domowników.
Potrzebne produkty:
- rękaw foliowy do pieczenia
- 1 pierś z indyka
- przyprawa do drobiu lub do mięs Knorr
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy na 8-10 kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą , polewamy oliwą i starannie mieszamy ręką tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą. Przykrywamy miskę i zastawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie odcinamy potrzebną długość rękawa (ok. 60 cm), wkładamy do niego zamarynowane kawałki mięsa, zapinamy i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Pieczemy 60 minut. Mięsko jest pyszne, lekko przyrumienione i soczyste w środku. W taki sam sposób możemy przygotować pieczone piersi z kurczaka. Pieczemy je w całości nie dzieląc na mniejsze kawałki a czas pieczenia skracamy o 5 minut.
Zupa z dyni z grzanką czosnkową
Zupka jest pyszna i może mieć różny smak w zależności od przypraw.
Podajemy przepis na dwie osoby.
Potrzebne produkty:
- 60dkg dyni bez pestek pokrojonej w kostkę
- 1 niezbyt duża cebula
- 2 szklanki bulionu z kostki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa lub imbir albo curry
Przygotowanie:
Na łyżeczce masła rozpuszczonej w garnku o grubym dnie szklimy cebulkę, dodajemy dynię, mieszamy, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeśli lubimy zupę o aksamitnej konsystencji to miksujemy przy pomocy blendera lub przecieramy przez sito, jeśli lubimy, żeby pływały kawałki dyni to już na tym etapie przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej albo szczyptą curry lub ½ łyżeczki świeżo uskrobanego imbiru
(do wyboru, nie wszystko naraz !!!).
Podajemy z grzanką czosnkową: podpieczoną w piekarniku lub tosterze kromkę bułki nacieramy ząbkiem czosnku.
SMACZNEGO !!!
Duszony kurczak z warzywami
Potrzebne produkty:
- ½ kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 2 saszetki marynaty staropolskiej klasycznej w płynie Kamis
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i dzielimy na dość małe części a następnie wkładamy do marynaty (marynaty użyjmy w ilości nieco większej niż to wynika z przepisu – nie będziemy potem przyprawiać warzyw) i zostawiamy pod przykryciem w lodówce do następnego dnia. Po upływie 24 godzin przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut. Podczas gdy kurczak się piecze oczyszczamy włoszczyznę (całą, włącznie z kapustą) oraz paprykę i kroimy na kawałki średniej wielkości. Wyjmujemy naczynie z pieca i dodajemy warzywa do kurczaka starając się je umieścić w sosie – przekładamy w tym celu kawałki kurczaka na wierzch. Przykrywamy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze 40 minut. Na koniec dodajemy odcedzony groszek z puszki, lekko mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO !!!
Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
- 1 dymka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- 4 włoskie orzechy
- sól, pieprz
- sok z 1/8 cytryny
Przygotowanie:
Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.
Skrzydełka pikantne pieczone w rękawie
To jedno z najprostszych w przygotowaniu dań.
Nawet osoby, które z zasady nie wchodzą do kuchni poradzą sobie śpiewająco.
Kupujemy:
- rękaw foliowy do pieczenia w piekarniku (w komplecie są zapinki)
- 1 kg skrzydełek (dla 4-ch osób)
- 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (20 g)
Wykonanie:
Myjemy skrzydełka i osuszamy w papierowym kuchennym ręczniku. Odcinamy ok. 70-80 cm rękawa, zapinamy z jednej strony, wkładamy skrzydełka, wsypujemy przyprawę, zapinamy z drugiego końca ( pamiętajmy żeby skrzydełka miały przestrzeń ), ostrożnie przewracamy na wszystkie strony żeby przyprawa równomiernie oblepiła skrzydełka. Zostawiamy na 1 godzinę a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy również 1 godzinę. Wyjmujemy z pieca, odcinamy koniec rękawa, wykładamy do miski i gotowe.
Uwaga: nie ma potrzeby przekłuwać rękawa jak to jest w instrukcji na opakowaniu.
Gulasz drobiowo-jarzynowy
To bardzo smaczne jednogarnkowe danie.
Przygotujemy większą porcję bo gulasz można odgrzać na drugi dzień albo podzielić na porcje i zamrozić na później.
Potrzebne produkty:
- 600g filetów z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 250 g brukselki
- 1 kalarepka
- 250g zielonej fasolki lub 1 mała puszka zielonego groszku
- przyprawa do pieczonego kurczaka – gotowa mieszanka
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kostka rosół wołowy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego s
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Wykonanie:
Filety myjemy i kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, posypujemy przyprawą do pieczonego kurczaka, kropimy oliwą z oliwek i starannie mieszamy. Tak przygotowane mięso pieczemy w brytfannie w piekarniku (ok. 45 minut w temp. 190 st. C) lub w prodiżu (nieco dłużej). W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba podlać odrobinę wodą. Następnie całość przekładamy do garnka o grubym dnie, wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i wlewamy 1,5 szklanki wody. Garnek umieszczamy na średnim gazie i zabieramy się za przygotowanie warzyw, które musimy umyć i pokroić na kawałki a cebulę dodatkowo zeszklić na ½ łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy i gotujemy ok. ½ godziny. Przyprawiamy czerwoną sproszkowaną papryką, pieprzem i ewentualnie solą oraz dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 2 małe cebulki
- kilka pieczarek
- przyprawa do kurczaka - gotowa mieszanka dowolnej firmy
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- patyczki do szaszłyków
- pędzelek do smarowania
Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku i kroimy w kostkę o boku ok. 2,5 cm a następnie równomiernie posypujemy przyprawą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą i moczymy min. 30 minut. Paprykę po oczyszczeniu z nasion kroimy na kawałki o boku 2-2,5 cm. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, cebule kroimy w plastry. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie wszystkie składniki i przy pomocy pędzelka nakładamy cieniutką warstewkę oliwy z oliwek. Szaszłyki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu opierając patyczki o jego krawędzie (szaszłyki mają wisieć nie dotykając dna) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczemy ok. 40-45 minut.
Przy diecie kurczakowej jest to porcja dla 1 osoby, przy innych – dla dwóch
SMACZNEGO !
Pierś z kurczaka grillowana
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa Delikat Knorra do drobiu
- ½ łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.
Kurczak pieczony w rękawie
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 torebka gotowej przyprawy do kurczaka dowolnej marki
- rękaw foliowy do pieczenia
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku, odcinamy nóżki i skrzydełka, resztę dzielimy na kawałki. Z każdego elementu zdejmujemy skórę i tłuszcz a następnie posypujemy przyprawą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Odcinamy ok. 60 cm rękawa, spinamy z jednej strony, wkładamy luźno kawałki kurczaka, spinamy z drugiej i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca odcinamy koniec rękawa razem ze spinką i wyjmujemy upieczone, apetycznie pachnące , pyszne kawałki kurczaczka.
SMACZNEGO !!!
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.