Dieta Pana zwana Dietą JEZUSA

Pozwala szybko schudnąć i do późnej starości cieszyć się dobrym zdrowiem!
 
To nie tylko dieta, to system żywienia na całe życie!!!   Gwarantuje nie tylko spadek wagi, ale również świetne samopoczucie..
Dieta u wielu ludzi wywołuje uśmiech niedowierzania. Tymczasem dziś najnowsze badania naukowe każą spojrzeć na jadłospis Jezusa bardzo bardzo poważnie....
Dieta reguluje przemianę materii i przez wiele lat pozwala nie przytyć... Nie jest przesadnie restrykcyjna i pozwala na samodzielne układanie jadłospisu.
Pozwala szybko schudnąć. Dieta ma ogromne rzesze zwolenników we wszystkich krajach świata. Opiera się zarówno na analizie Biblii, jak i na najnowszych osiągnięciach dietetyki...
Autor – doktor Don Colbert wydał dzieło „What would Jezus eat” w ogromnych - wielomilionowych nakładach.
Dieta zakłada, że w czasach biblijnych ludzie żywili się zdrowiej, prostymi produktami, jedli wiele warzyw, pełnoziarniste pieczywo.
Dieta – zgodnie z wnioskami płynącymi z analizy Biblii – sugeruje bardzo klarowny model odżywiania, który wraz z szczegółowym jadłospisem przedstawimy...
 
W latach 80 tych naukowcy zauważyli, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, mimo ze jedzą dużo, piją wino, rzadko się odchudzają – mają zdrowe serca, mniej niż mieszkańcy północy Europy chorują...
A przecież jedzą makarony, pieczywo, pizze.. Nie mówiąc o dużym spożyciu wina..
Dokładne badania potwierdziły, że dieta śródziemnomorska jest bardzo zdrowa.
 
Doktor Don Colbert twierdzi, że Jezus jadł dużo owoców, warzyw, pełnoziarnisty chleb. Nie jadał wieprzowiny (tak w Polsce ukochanej), ale dziś wiemy, ze czerwone mięso powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu...
W czasach biblijnych ludzie unikali tłuszczów zwierzęcych, spożywali za to ogromne ilości oliwek i oliwy z oliwek. Don Colbert twierdzi, ze głównym posiłkiem Jezusa były ryby i chleb. Manna – tak ważna w Starym Testamencie – była rodzajem pieczywa.
W tamtych czasach chleb wyrabiano z mąki mielonej nie w mechanicznych młynach, ale w żarnach ręcznych lub wodnych. Mąka zawierała więc błonnik. Taki chleb dostarcza organizmowi mnóstwo energii, poziom cukru we krwi rośnie powoli, jest się długo sytym, a poziom trójglicerydów we krwi nie wzrasta.
Dziś – żeby jeść podobny chleb – trzeba włożyć w zakup wiele wysiłku. Tylko nieliczne piekarnie używają naprawdę razowej mąki i nie dodają chemicznych ulepszaczy...
Zakaz jedzenia mięsa wieprzowego – obecny w kulturach Bliskiego Wschodu do dziś (!!!) ma głębokie naukowe uzasadnienie. Wieprzowina jest tłusta, a tłuszcz zwierzęcy nie jest dla człowieka zdrowy. Tymczasem ryby – które stanowiły jeden z najważniejszych składników posiłków Jezusa – są nie tylko dostawcą czystego białka, ale tłuszcz ryb zawiera kwasy omega – dziś wiemy, że kwasy te są najlepszym dostawcą złożonych witamin niezbędnych w przemianie materii i odżywianiu komórkowym. Dużo ryb oznacza zdrowy obraz lipidowy krwi, niski cholesterol i właściwa ilość trójglicerydów. Krew nie transportuje zbędnych tłuszczy, blaszki miażdżycowe są nieliczne, nie zmniejszają średnicy tętnic – dzięki temu żyjemy dłużej i bardziej komfortowo...
Jezus jadł dużo warzyw – mięso było drogie. Bardzo popularna była fasola i ciecierzyca – odkryte przez dietetyków całkiem niedawno..
Sól była 2000 lat temu dobrem rzadkim, ekstremalnie drogim – w związku z tym prawie nieużywanym (może tylko przez kucharza Poncjusza Piłata)
Jezus i jego bracia jadali ubogo i nieskomplikowanie. Przyprawiali potrawy ziołami. Cukru w ogóle nie znano – proces rafinacji wynaleziono 1000 lat później w Anglii.
Dieta Jezusa jest dla osób pragnących powrotu do źródeł, potrafiących jadać produkty najprostsze.
DIETnet.pl proponuje nowoczesny jadłospis, zawierający np. pizzę (przecież to sama woda, mąka, drożdze) gotowe serki grani (trudno jadać wyłącznie serki owcze) czy łososia z grilla ze szpinakiem..
Wielkość posiłków.
Jeśli oczekujemy ograniczenia masy ciała – posiłki muszą być lekkie i nieduże. Mięso – 100-150 gram, owoce – maksymalnie garść. Makaron – tyle, żeby się zmieścić na małym talerzyku.. Chleb – jedna kromka... Nie ma natomiast żadnych ograniczeń w spożyciu warzyw.
Alkohol: tylko czerwone wino. Nie codziennie, jednorazowo maksymalnie dwie lampki (120g)
Kawa – jeżeli chcemy zrzucić wagę – jest ZAKAZANA. Jeśli traktujemy dietę jako system odżywiania – na jedną małą kawę bez mleka i cukru – możemy sobie codziennie pozwolić.
Zachęcamy do lektury jadłospisu.
 
 
Dzień I
śniadanie
            2 jajka na twardo, tost z pełnoziarnistego pieczywa, herbata niesłodzona
II śniadanie
            gruszka
obiad
            ryba z grilla (np. łosoś), szpinak, woda
przekąska
            twarożek typu grani
kolacja
            pizza wegetariańska (bez ketchupu), na cienkim spodzie, z niedużą ilością białego sera typu gorgonzola
 
Dzień 2
 
śniadanie
            płatki owsiane z garścią owoców
II śniadanie
            ćwiartka melona
obiad
            zupa jarzynowa
            pierś z kurczaka grillowana
            sałata z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
przekąska
            grejpfrut
kolacja
            pełnoziarnisty makaron z sosem z pomidorów (obrane ze skórki pomidory, albo z puszki,  albo gotowa pulpa pomidorowa z kartonika – na patelnię z oliwą i 3 ząbkami czosnku) – po  odcedzeniu makaronu wrzucić go na patelnię i wymieszać z sosem. Wcześniej do sosu można dodać kilka łyżek wody z garnka z gotującym się makaronem. Wody do gotowania makaronu NIE solimy, dodajemy natomiast nieco oliwy z oliwek (makaron się nie klei)           makaronu nie rozgotowujmy, podawajmy al dente.. z ugotowanymi brokułami i posypane parmezanem.
 
Dzień 3
 
śniadanie
            jogurt bez tłuszczu z jagodami, malinami czy truskawkami
            herbata
II śniadanie
            kilka śliwek lub jabłko
obiad
            sałatka grecka z fetą
            kromka pełnoziarnistego chleba
przekąska
            do wyboru: plaster arbuza, małe mango, gruszka
kolacja
            brązowy ryż z sosem sojowym
            sałata z oliwą i sokiem cytrynowym
            lampka czerwonego wina
 
Dzień 4
 
śniadanie
            wyciśnięty sok z pomarańczy (zawiera w przeciwieństwie do soku z kartony dużo błonnika)
            płatki owsiane z mlekiem
            herbata
II śniadanie
            garść orzechów
obiad
            duża kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z wędzona rybą posypana szczypiorkiem. Dla  smaku można dodać nieco majonezu
przekąska
            dwa kiwi lub gruszka
kolacja
            grillowana pierś z kurczaka
            sałata z oliwa i sokiem z cytryny
 
Dzień 5
 
śniadanie
            omlet z warzywami, kilka rzodkiewek, herbata
II śniadanie
            twarożek typu grani
obiad
            sałatka szefa kuchnie (warzywa, szynka, żółty ser) z sosem vinegret (oliwa,ocet balsamiczny, sok z cytryny)
przekąska
            odtłuszczony jogurt
kolacja
            ryba z grilla (pstrąg, łosoś), sałatka z marchewki
 
 
Dzień 6
 
śniadanie
            2 jajka na twardo, kromka pełnoziarnistego chleba z plastrem szynki (zamiast masła – warto pieczywo posmarować majonezem)
II śniadanie
            owoc – kiwi, gruszka, mandarynka
obiad
            sałatka z świeżych warzyw i tuńczykiem
przekąska
            mały odtłuszczony jogurt
kolacja
            pełnoziarnisty makaron z sosem zielonym (na patelni zeszklić drobno pokrojone 3 ząbki  czosnku i dwie cebule, dodać zielone pesto i w razie potrzeby nieco oliwy z oliwek),  podawać posypane parmezanem
 
Dzień 7
 
śniadanie
            dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa – rwać na małe kawałeczki i maczać w oliwie z oliwek (proponujemy spreparować sobie ok 0,5 litra oliwy, dodać pokrojoną paprykę, czosnek bazylię, melissę i różne zioła będące aktualnie pod ręką – taka aromatyczna oliwa  świetnie się nadaje do maczania pieczywa i jako dodatek do sałatek)
            4 rzodkiewki
            herbata
II śniadanie
            mały jogurt odtłuszczony
obiad
            sałatka grecka ( z serem feta)
           
przekąska
            dwa nieduże owoce
kolacja
            3 plastry szynki drobiowej, zielona sałata z oliwa i sokiem z cytryny
 
Dzień 8
 
śniadanie
            2 sadzone jajka (smażyć na patelni bez tłuszczu)
            sok z pomarańczy wyciśnięty (zawiera błonnik)
            herbata
II śniadanie
            twaróg typu grani (150 gram)
obiad
            pierś z kurczaka z grilla, zielone warzywa
przekąska
            jeden nieduży owoc
kolacja
             brak – nic nie jemy
 
Dzień 9
 
śniadanie
            sok warzywny – pijemy pół litra
II śniadanie
            2 marchewki
obiad
            sałatka warzywna BEZ dodatków (żadnego mięsa, sera, ryb)
przekąska
            kalarepa
kolacja
            brak
 
Dzień 10
śniadanie
            sok warzywny
II śniadanie
            kalarepa
obiad
            warzywna sałatka polana oliwa z oliwek, kromka razowego pieczywa
przekąska
            dwa nieduże owoce
kolacja
            brak
 
 
Dzień 11
 
śniadanie
            2 jajka na twardo, wyciśnięty sok z pomarańczy (pól litra – z 1 kg owoców)
            herbata
II śniadanie
            kromka razowego pełnoziarnistego pieczywa z plastrem szynki drobiowej
obiad
            ryba z grilla (pstrąg, łosoś, kawałek halibuta)
            zielona sałata z oliwą i sokiem z cytryny
przekąska
            dwa owoce np. mandarynki
kolacja
            odtłuszczony jogurt
 
Dzień 12
 
śniadanie
            płatki owsiane z mlekiem, kromka chleba pełnoziarnistego, herbata
II śniadanie
            jogurt odtłuszczony, jeden mały owoc
obiad
            makaron razowy z zielonym sosem z pesto
przekąska
            kalarepa
kolacja
            wędzone szprotki (200g), chleb pełnoziarnisty maczany w oliwie
 
Dzień 13
 
śniadanie
            dwie grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z szynka drobiową
            dwa duże liście sałaty polane oliwą, kilka zielonych oliwek
            herbata
II śniadanie
            garść orzechów
obiad
            grillowana pierś z kurczaka, sałatka z tartej marchewki pokropionej sokiem z cytryny
przekąska
            odtłuszczony jogurt
kolacja
            brak
 
Dzień 14
 
śniadanie
            płatki owsiane (2 łyżki) z mlekiem (maksymalnie 200g i mleko 2% lub chudsze) – z dodatkiem garści świeżych owoców (pokrojone jabłko, truskawki, borówki)
            herbata
II śniadanie
            4 rzodkiewki
obiad
            wędzona ryba (łosoś, makrela, śledź, halibut) – może być podgrzana w piekarniku lub mikrofalówce, sałata zielona z oliwą i sokiem z cytryny
przekąska
            garść orzechów
kolacja
            jedno jajko na twardo, kromka chleba z pełnoziarnistego pieczywa, kalarepka
 
Pamiętajmy o konieczności spożywania minimum 2 litrów płynu dziennie!!!
 
UWAGA!!! Każdy stosuje dietę na własna odpowiedzialność i serwis DIETnet.pl zwraca uwagę – na konieczność konsultacji lekarskiej PRZED rozpoczęciem jej stosowania.
Oferujemy następujące przepisy do diety:

Makaron razowy z warzywami z patelni

Pyszne danie, zdrowe, dietetyczne, tanie i proste w przygotowaniu. Podajemy przepis na trzy porcje.

Potrzebne produkty:

  • Potrzebujemy ½ paczki razowego makaronu, np. świderki, rurki, muszelki
  • 1 paczkę ( 450g ) mrożonych warzyw – tu szczególnie polecamy mieszankę: brokuły, kalafior i marchewka ale jeśli ktoś nie przepada za kalafiorem może sobie wybrać inną mieszankę np. z zieloną fasolką.

Wykonanie:

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu a w tym czasie na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek ( 2 łyżki ) wrzucamy mrożonkę i natychmiast przykrywamy patelnię pokrywą. Po 2-3 minutach zmniejszamy gaz, odkrywamy i wsypujemy ½ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki , jedną pokruszoną kostkę rosołową i szczyptę oregano. Mieszamy i przykrywamy ponownie na 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody i dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Próbujemy – warzywa powinny pozostać półtwarde. Łączymy z odcedzonym makaronem i cmokamy z zachwytu. Jeśli nie możemy wytrzymać bez kawałka mięsa możemy dodać pokrojoną w paseczki grillowaną pierś z kurczaka jednak w ilości nie większej niż 100g.

Makaron razowy z pesto

To naprawdę pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie danie.

Składniki są ogólnie dostępne a czas potrzebny na wykonanie tego posiłku nie przekracza 20 minut.

Podajemy przepis na przygotowanie 6 porcji – rodzina lub znajomi zjedzą z nami z przyjemnością.

Potrzebne produkty:

  • 1 paczka 500g razowego makaronu np. penne lub świderki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 słoiczka zielonego pesto
  • 3-5 ząbków czosnku ( ilość zależna od upodobań )
  • kilka kawałków suszonych pomidorów lub kilka oliwek

Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu a w międzyczasie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy pesto, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki suszone pomidory lub oliwki. Wszystko razem podgrzewamy i doprowadzamy tylko do takiego stanu żeby czosnek się zeszklił. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem.

Jeśli chcemy aby danie było bardziej wykwintne robimy wersję z wędzonym łososiem. W tym celu do sosu przygotowanego jak wyżej dodajemy pod koniec 15 dkg wędzonego łososia pokrojonego na kawałki średniej wielkości ( możemy z powodzeniem użyć łososia sałatkowego ). Mieszamy i pozostawiamy na patelni tylko do lekkiej zmiany koloru. Łączymy z makaronem i podajemy z zieloną sałatą ( lodową lub mix-em ) polaną odrobiną sosu winegret lub dowolnego sosu do sałat Knorra. Podajemy i słuchamy z przyjemnością pochwał współbiesiadników.

Dorsz w porach

Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.

Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.

Potrzebne składniki:

  • 500g mrożonych filetów z dorsza
  • 300-400g porów
  • ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!

Łosoś pod szpinakiem

To danie jest tak pyszne i eleganckie, że możemy je podać na każdym przyjęciu.

Nie jest skomplikowane w przygotowaniu a produkty są łatwo dostępne.

Potrzebne składniki:

  • 600 g świeżego łososia pokrajanego w dzwonka lub porcje
  • 1 opakowanie mrożonego siekanego (uwaga – NIE mielonego szpinaku)
  • dowolna gotowa mieszanka przyprawy do ryb
  • 50g sera pleśniowego Lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mrożony szpinak kładziemy na patelnię z grubym dnem, przykrywamy i umieszczamy na średnim gazie na kilka minut żeby się rozmroził i zagotował. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę szpinak i pokruszony ser pleśniowy . Gdy ser się rozpuści doprawiamy pieprzem i zdejmujemy patelnię z gazu. Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wkładamy posypane przyprawą do ryb kawałki łososia. Na rybę wykładamy przygotowany szpinak i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a naczynie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) żeby zapobiec przypaleniu się szpinaku. Pieczemy jeszcze 20 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje. SMACZNEGO!!!

Ryba pieczona w rękawie z warzywami

Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
  • 1 mała cukinia
  • 1 kalarepka
  • ½ małego selera
  • 1/8 główki małej włoskiej kapusty
  • przyprawa do ryb, vegeta
  • oliwa z oliwek do smarzenia

Przygotowanie:

Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.

Sałatka brokułowa

Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.

Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.

Potrzebne składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 pomidor
  • 1 jajko na twardo
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.

Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!

Zupa z mieszanych warzyw

W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.

Potrzebne składniki:

  • 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
  • 1 litr wody
  • curry
  • sól
  • kilka gałązek koperku i natki

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.

Dorsz z pieca z pieczarkami

To danie jest najsmaczniejsze bezpośrednio po upieczeniu, przygotujemy więc tylko dwie porcje.

Potrzebne produkty:

  • 500 g mrożonego dorsza (po rozmrożeniu i osuszeniu zostanie ok. 350 g)
  • 200 g pieczarek
  • ¼ mrożonej mieszanki chińskiej (resztę mrożonki chowamy do zamrażarki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • vegeta, pieprz

Wykonanie:

Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Dorsza rozmrażamy, myjemy, starannie osuszamy w kuchennym papierowym ręczniku a następnie posypujemy przyprawą do ryb , z obu stron cieniutko smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i podsmażamy na kilku kroplach oliwy, następnie dokładamy mrożonkę chińską i po rozmrożeniu chwilę odparowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem i wykładamy na rybę. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Zasiadamy do stołu z kimś kogo lubimy i robimy sobie ucztę.
SMACZNEGO !!!

Pstrąg pieczony w folii

Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.

Brązowy ryż smażony z warzywami

Proporcje na dwie porcje:

  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 dymki kawałek kalafiora lub brokuła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewkę oskrobać i pokroić w bardzo drobne słupki (julienne), dymkę posiekać, kalafior lub brokuł podzielić na małe różyczki. Na patelni a jeszcze lepiej w woku dobrze rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, dobrze przemieszać, chwilę smażyć, dodać sos sojowy i słodką paprykę ponownie przemieszać, jeszcze chwilę smażyć (warzywa powinny być półtwarde) i połączyć z ryżem.

Pieczona pierś z indyka lub kurczaka

Przygotujemy danie z jednej całej piersi z indyka, która waży zwykle 800 – 1000 g.

Na jeden posiłek możemy zjeść ok. 200 g, resztę więc podzielimy na porcje i zamrozimy lub poczęstujemy domowników.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 1 pierś z indyka
  • przyprawa do drobiu lub do mięs Knorr
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy na 8-10 kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą , polewamy oliwą i starannie mieszamy ręką tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą. Przykrywamy miskę i zastawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie odcinamy potrzebną długość rękawa (ok. 60 cm), wkładamy do niego zamarynowane kawałki mięsa, zapinamy i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Pieczemy 60 minut. Mięsko jest pyszne, lekko przyrumienione i soczyste w środku. W taki sam sposób możemy przygotować pieczone piersi z kurczaka. Pieczemy je w całości nie dzieląc na mniejsze kawałki a czas pieczenia skracamy o 5 minut.

Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
  • 1 dymka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 pomidor
  • 1 jajko na twardo
  • 4 włoskie orzechy
  • sól, pieprz
  • sok z 1/8 cytryny

Przygotowanie:

Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.

Sos winegret

Składniki :

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)

Wykonanie:

Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pierś z kurczaka grillowana

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa Delikat Knorra do drobiu
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.

Pizza wegetariańska

Składniki;

  • 1 placek gotowej tortilli
  • ½ niedużej cebuli
  • 1 pomidor
  • ½ czerwonej papryki
  • 5 pieczarek
  • 2 czubate startej mozzarelli do pizzy
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na blachę do pieczenia kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do góry. Na folii umieszczamy placek tortilli i smarujemy go cieniutko oliwą. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i w paseczki paprykę, podduszamy i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i na koniec plastry pomidora. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem , odparowujemy, chwilkę dalej dusimy i wykładamy na tortillę. Posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 12 minut.

Ryba gotowana w warzywach

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g filetów rybnych lub tuszek
  • mrożona włoszczyzna (opakowanie 400 g)
  • puszka krojonych pomidorów w cząstkach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • czerwona słodka papryka,
  • szczypta ziół prowansalskich

Wykonanie:

Rybkę opłukać, pokroić na części, posolić i odłożyć na bok. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić zamrożoną włoszczyznę. Pod przykryciem doprowadzić do rozmrożenia, wlać zawartość puszki z pomidorami, dolać 250 ml wody, doprawić solą, pieprzem , papryką i ziołami, zagotować. Przełożyć do garnka połowę zawartości patelni, ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą warzyw i zalać pozostałym płynem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut na małym ogniu.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 60 dkg dowolnej ryby (waga po rozmrożeniu i osuszeniu)
  • 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
  • przyprawa do ryb – gotowa mieszanka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego kawałki ryby posypanej przyprawą. Odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy sos grecki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wsypujemy mrożonkę. Przykrywamy pokrywą a po 3-4 minutach dodajemy puszkę pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Zagotowujemy i wykładamy na rybę (warzywa mają być twardawe). Całość umieszczamy w nagrzanym do temp. 180 st. C na 35 minut.
Porcja dla czterech osób.

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.