Dieta Pana zwana Dietą JEZUSA
Makaron razowy z warzywami z patelni
Pyszne danie, zdrowe, dietetyczne, tanie i proste w przygotowaniu. Podajemy przepis na trzy porcje.
Potrzebne produkty:
- Potrzebujemy ½ paczki razowego makaronu, np. świderki, rurki, muszelki
- 1 paczkę ( 450g ) mrożonych warzyw – tu szczególnie polecamy mieszankę: brokuły, kalafior i marchewka ale jeśli ktoś nie przepada za kalafiorem może sobie wybrać inną mieszankę np. z zieloną fasolką.
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu a w tym czasie na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek ( 2 łyżki ) wrzucamy mrożonkę i natychmiast przykrywamy patelnię pokrywą. Po 2-3 minutach zmniejszamy gaz, odkrywamy i wsypujemy ½ łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki , jedną pokruszoną kostkę rosołową i szczyptę oregano. Mieszamy i przykrywamy ponownie na 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody i dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Próbujemy – warzywa powinny pozostać półtwarde. Łączymy z odcedzonym makaronem i cmokamy z zachwytu. Jeśli nie możemy wytrzymać bez kawałka mięsa możemy dodać pokrojoną w paseczki grillowaną pierś z kurczaka jednak w ilości nie większej niż 100g.
Makaron razowy z pesto
To naprawdę pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie danie.
Składniki są ogólnie dostępne a czas potrzebny na wykonanie tego posiłku nie przekracza 20 minut.
Podajemy przepis na przygotowanie 6 porcji – rodzina lub znajomi zjedzą z nami z przyjemnością.
Potrzebne produkty:
- 1 paczka 500g razowego makaronu np. penne lub świderki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 słoiczka zielonego pesto
- 3-5 ząbków czosnku ( ilość zależna od upodobań )
- kilka kawałków suszonych pomidorów lub kilka oliwek
Wykonanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu a w międzyczasie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy pesto, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki suszone pomidory lub oliwki. Wszystko razem podgrzewamy i doprowadzamy tylko do takiego stanu żeby czosnek się zeszklił. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem.
Jeśli chcemy aby danie było bardziej wykwintne robimy wersję z wędzonym łososiem. W tym celu do sosu przygotowanego jak wyżej dodajemy pod koniec 15 dkg wędzonego łososia pokrojonego na kawałki średniej wielkości ( możemy z powodzeniem użyć łososia sałatkowego ). Mieszamy i pozostawiamy na patelni tylko do lekkiej zmiany koloru. Łączymy z makaronem i podajemy z zieloną sałatą ( lodową lub mix-em ) polaną odrobiną sosu winegret lub dowolnego sosu do sałat Knorra. Podajemy i słuchamy z przyjemnością pochwał współbiesiadników.
Dorsz w porach
Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.
Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.
Potrzebne składniki:
- 500g mrożonych filetów z dorsza
- 300-400g porów
- ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
- ½ łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!
Łosoś pod szpinakiem
To danie jest tak pyszne i eleganckie, że możemy je podać na każdym przyjęciu.
Nie jest skomplikowane w przygotowaniu a produkty są łatwo dostępne.
Potrzebne składniki:
- 600 g świeżego łososia pokrajanego w dzwonka lub porcje
- 1 opakowanie mrożonego siekanego (uwaga – NIE mielonego szpinaku)
- dowolna gotowa mieszanka przyprawy do ryb
- 50g sera pleśniowego Lazur
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionowa
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mrożony szpinak kładziemy na patelnię z grubym dnem, przykrywamy i umieszczamy na średnim gazie na kilka minut żeby się rozmroził i zagotował. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę szpinak i pokruszony ser pleśniowy . Gdy ser się rozpuści doprawiamy pieprzem i zdejmujemy patelnię z gazu. Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wkładamy posypane przyprawą do ryb kawałki łososia. Na rybę wykładamy przygotowany szpinak i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a naczynie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) żeby zapobiec przypaleniu się szpinaku. Pieczemy jeszcze 20 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje. SMACZNEGO!!!
Ryba pieczona w rękawie z warzywami
Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.
Potrzebne produkty:
- rękaw foliowy do pieczenia
- 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
- 1 mała cukinia
- 1 kalarepka
- ½ małego selera
- 1/8 główki małej włoskiej kapusty
- przyprawa do ryb, vegeta
- oliwa z oliwek do smarzenia
Przygotowanie:
Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.
Sałatka brokułowa
Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.
Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.
Potrzebne składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- ¼ czerwonej cebuli
- 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
- ½ czerwonej papryki
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.
Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!
Zupa z mieszanych warzyw
W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.
Potrzebne składniki:
- 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
- 1 cebula
- 1 por
- 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
- 1 litr wody
- curry
- sól
- kilka gałązek koperku i natki
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.
Dorsz z pieca z pieczarkami
To danie jest najsmaczniejsze bezpośrednio po upieczeniu, przygotujemy więc tylko dwie porcje.
Potrzebne produkty:
- 500 g mrożonego dorsza (po rozmrożeniu i osuszeniu zostanie ok. 350 g)
- 200 g pieczarek
- ¼ mrożonej mieszanki chińskiej (resztę mrożonki chowamy do zamrażarki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do ryb
- vegeta, pieprz
Wykonanie:
Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Dorsza rozmrażamy, myjemy, starannie osuszamy w kuchennym papierowym ręczniku a następnie posypujemy przyprawą do ryb , z obu stron cieniutko smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i podsmażamy na kilku kroplach oliwy, następnie dokładamy mrożonkę chińską i po rozmrożeniu chwilę odparowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem i wykładamy na rybę. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Zasiadamy do stołu z kimś kogo lubimy i robimy sobie ucztę.
SMACZNEGO !!!
Pstrąg pieczony w folii
Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.
Brązowy ryż smażony z warzywami
Proporcje na dwie porcje:
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 2 nieduże marchewki
- 2 dymki kawałek kalafiora lub brokuła
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewkę oskrobać i pokroić w bardzo drobne słupki (julienne), dymkę posiekać, kalafior lub brokuł podzielić na małe różyczki. Na patelni a jeszcze lepiej w woku dobrze rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, dobrze przemieszać, chwilę smażyć, dodać sos sojowy i słodką paprykę ponownie przemieszać, jeszcze chwilę smażyć (warzywa powinny być półtwarde) i połączyć z ryżem.
Pieczona pierś z indyka lub kurczaka
Przygotujemy danie z jednej całej piersi z indyka, która waży zwykle 800 – 1000 g.
Na jeden posiłek możemy zjeść ok. 200 g, resztę więc podzielimy na porcje i zamrozimy lub poczęstujemy domowników.
Potrzebne produkty:
- rękaw foliowy do pieczenia
- 1 pierś z indyka
- przyprawa do drobiu lub do mięs Knorr
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy na 8-10 kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą , polewamy oliwą i starannie mieszamy ręką tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą. Przykrywamy miskę i zastawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie odcinamy potrzebną długość rękawa (ok. 60 cm), wkładamy do niego zamarynowane kawałki mięsa, zapinamy i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Pieczemy 60 minut. Mięsko jest pyszne, lekko przyrumienione i soczyste w środku. W taki sam sposób możemy przygotować pieczone piersi z kurczaka. Pieczemy je w całości nie dzieląc na mniejsze kawałki a czas pieczenia skracamy o 5 minut.
Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
- 1 dymka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- 4 włoskie orzechy
- sól, pieprz
- sok z 1/8 cytryny
Przygotowanie:
Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.
Sos winegret
Składniki :
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)
Wykonanie:
Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pierś z kurczaka grillowana
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa Delikat Knorra do drobiu
- ½ łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.
Pizza wegetariańska
Składniki;
- 1 placek gotowej tortilli
- ½ niedużej cebuli
- 1 pomidor
- ½ czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- 2 czubate startej mozzarelli do pizzy
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na blachę do pieczenia kładziemy folię aluminiową błyszczącą stroną do góry. Na folii umieszczamy placek tortilli i smarujemy go cieniutko oliwą. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i w paseczki paprykę, podduszamy i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i na koniec plastry pomidora. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem , odparowujemy, chwilkę dalej dusimy i wykładamy na tortillę. Posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 12 minut.
Ryba gotowana w warzywach
Składniki na dwie porcje:
- 500 g filetów rybnych lub tuszek
- mrożona włoszczyzna (opakowanie 400 g)
- puszka krojonych pomidorów w cząstkach
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- czerwona słodka papryka,
- szczypta ziół prowansalskich
Wykonanie:
Rybkę opłukać, pokroić na części, posolić i odłożyć na bok. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić zamrożoną włoszczyznę. Pod przykryciem doprowadzić do rozmrożenia, wlać zawartość puszki z pomidorami, dolać 250 ml wody, doprawić solą, pieprzem , papryką i ziołami, zagotować. Przełożyć do garnka połowę zawartości patelni, ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą warzyw i zalać pozostałym płynem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut na małym ogniu.
Ryba po grecku
Składniki:
- 60 dkg dowolnej ryby (waga po rozmrożeniu i osuszeniu)
- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
- przyprawa do ryb – gotowa mieszanka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego kawałki ryby posypanej przyprawą. Odstawiamy i w tym czasie przygotowujemy sos grecki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wsypujemy mrożonkę. Przykrywamy pokrywą a po 3-4 minutach dodajemy puszkę pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Zagotowujemy i wykładamy na rybę (warzywa mają być twardawe). Całość umieszczamy w nagrzanym do temp. 180 st. C na 35 minut.
Porcja dla czterech osób.
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.