Dieta Montignaca w 2010

 
Doktor Michael Montignac od ponad 25 lat propaguje program odżywiania – oparty na wielopłaszczyznowych badaniach naukowych – który pozwoli schudnąć i długo cieszyć się zdrowiem – jedząc smacznie i bez żadnych ograniczeń ilościowych. Montignac zauważył, że za zaburzenia metabolizmu odpowiada trzustka, a dokładnie insulina... Większość osób z nadwagą je MNIEJ niż ludzie szczupli, a mimo to nie spada ich waga? Dlaczego? Bo jemy niewłaściwe węglowodany – mające zbyt wysoki wskaźnik glikemiczny – czyli powodujące zbyt szybki wzrost zawartości cukru we krwi... Tymczasem można jeść bez żadnych ograniczeń, nie licząc kalorii (po co?) - bardzo smacznie – i chudnąć każdego tygodnia... Niemożliwe? A jednak – przekonały się o tym miliony ludzi na całym świecie...
 
Tyjemy nie z powodu zbyt wysokiej kaloryczności posiłków, ale z powodu złego ich komponowania. W dodatku w ciągu ostatnich 100 lat całkowicie zmieniliśmy nawyki jedzeniowe. Nie pieczemy sami chleba, nie gotujemy na śniadanie owsianki, nie zrywamy sami owoców z drzew.... Jedzenie kupujemy w sklepach. W konsekwencji – jest pełne konserwantów, zawiera zbyt wiele cukru, soli, niezdrowych tłuszczów typu trans... Czy mamy zatem zrezygnować z kupowania żywności? Ależ skąd – musimy natomiast starannie planować posiłki. Musimy o tym myśleć więcej niż nasi przodkowie, którzy jadali mniej, ale za to zdrowiej...
 
Podstawą DIETY MONTIGNACA jest świadomość, że węglowodany różnią się między sobą. Wywołują różne reakcje metaboliczne. Różne węglowodany w różny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Opisuje to tzw. WSKAŹNIK GLIKEMICZNY (IG)
Węglowodany o niskim IG wywołują niską glikemię. Te o wysokim IG – powodują szybki wzrost zawartości glukozy we krwi. Organizm osoby często jadającej węglowodany o wysokim IG – musi wydzielać więcej insuliny – obniżającej poziom glukozy i pomagającej w jej transporcie do komórek. W efekcie – mimo większej ilości insuliny – glukoza pozostaje we krwi. Zbyt duża ilość insuliny powoduje zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych. Jest jej za dużo – hamuje zatem działalność enzymu lipazy trójglicerydowej, odpowiedzialnej za gromadzenie tłuszczów
HIPERINSULINIZM odpowiada zatem za nasza nadwagę. Mamy za dużo we krwi trójglicerydów -w efekcie za dużo zmagazynowanej glukozy pod postacią tłuszczów, ale również narażeni jesteśmy na BARDZO POWAŻNE choroby serca i cukrzycę...
Co zrobić żeby schudnąć i cieszyć się zdrowiem??? I nie martwić się efektem jojo?
Zmniejszyć w organizmie ilość insuliny...Przez wiele wiele lat dietetycy nie przyjmowali do wiadomości, że glukoza jest przekształcana w tłuszcz. I żeby schudnąć – wystarczy jadać węglowodany NISKOGLIKEMICZNE..
 
Dietnet.pl nam w tym pomoże...
Dieta składa się z dwóch faz. W I fazie jemy węglowodany o wskaźniku IG BARDZO NISKIM – do 35. I jemy ich bardzo bardzo mało. Kilkadziesiąt GRAM węglowodanów netto (po odjęciu masy błonnika). Jak długo ma trwać faza I? Od 2 do 8 tygodni... W tej fazie chudniemy 1-2 kg tygodniowo, osoby z dużą nadwagą – nieco więcej...
ZAKAZANE są: piwo, frytki, słodycze, ziemniaki, biała mąka, kukurydza, ryż, białe pieczywo, miód, suszone owoce, winogrona
WSKAZANE są: zielone warzywa, ryby, chudy nabiał, chleb razowy z otrębami, pomidory, surowa marchewka, grejpfruty, makaron razowy
 
 
Menu DIETnet.pl
  
śniadania do wyboru:
 
1.deska wędlin:
2 plastry szynki parmeńskiej, 2 plastry szynki wędzonej, 2 plastry salami
50 g twarożku
pół avocado
 
2.jajka avocado:
3 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka majonezu, pół avocado bez pestki..
Jajka posiekać, dodać majonez i drobno pokrojone i rozdrobnione widelcem avocado... udekorować szczypiorkiem...
 
3.tatar z łososia
100 g wędzonego łososia, 40 g śmietany, pół wyciśniętej cytryny, koperek, łyżeczka musztardy
łososia pokroić w paski, wymieszać musztardę ze śmietaną, sokiem z cytryny i koperkiem... udekorować szczypiorkiem...
 
4.jajecznica z bekonem
2,3 jajka, łyżeczka śmietany, 3 plastry bekonu, 1 pomidor
w naczyniu wymieszać jajka, dodać śmietanę.. Na patelnię wylać masę, mieszać aż masa się lekko zetnie i przyrumieni.... Bekon można podsmażać osobno, można przed wlaniem masy...Podawać z pokrojonym pomidorem... UWAGA! Smażymy na MAŁYM ogniu.... To danie może być nie tylko z bekonem, ale również z szynką, krewetkami, pieczarkami....
 
5.omlet z pieczarkami
2, 3 jajka, 75 g śmietany, 100 ml wody, 100 g pieczarek, 2 ząbki czosnku
Trzepaczką wymieszać wodę z jajami i śmietaną. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki z czosnkiem, doprawić pieprzem.. Zalać masą jajeczną, smażyć z dwóch strona na MAŁYM ogniu...
 
6.Fritata jarzynowa
3 jajka, 100 g pieczarek, świeży szpinak – pół garści, 30 g żółtego sera...
jaja roztrzepać, dodać pokrojone i obsmażone pieczarki – naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem do pieczenia (najlepszy jest gęsi smalec, ale może być wysokiej klasy margaryna), wlać masę jajeczną, posypać odrobiną żółtego sera i piec w temperaturze 220 stopni ok kwadransa
 
7.przysmak z dorsza
100 gram wędzonego dorsza (może być też śledź, makrela, halibut), serek wiejski, cebulka, szczypiorek
Mięso ryby rozgnieść, w miseczce wymieszać serek z rybą, dodać pokrojona cebulkę, udekorować szczypiorkiem...
 
8.Małe co nieco czerwono- żółte
dwie marchewki, 1 duże jabłko, sok z cytryny
marchewkę i jabłko utrzeć na małe paski, wymieszać, pokropić cytryną, schłodzić w lodówce...
 
9.czerwone krewetki
80 g krewetek
2 jajka
szalotka, koperek, oliwa z oliwek, czerwona papryka
Gotować krewetki 3, 4 minuty. Jeśli są w pancerzykach – obrać
W garnku podgrzać oliwę i podsmażyć pokrojona szalotkę, dodać krewetki, posypać papryką..
Jajecznicę usmażyć na patelni – gotową podawać z krewetkami i cebulką... Udekorować koperkiem i cytryną...
 
10.śniadanko klasyczne
2 grube plastry szynki, majonez, czerwona papryka
 
11.śniadanko wiedeńskie
2 jajka na twardo, majonez, 2 plastry wędliny, świeży ogórek ze szczypiorkiem
 
12.śniadanko wiejskie
100 gram twarożku, 2 plastry szynki z indyka, ½ avocado
 
13. śniadanko leciutkie
jogurt 100 gram, garść migdałów, 3 suszone morele..
 
Dania główne
Możemy jadać drób, ryby, jagnięcinę... Owoce morza, oliwa, czerwone wino, majonez (zawiera węglowodany, ale też i nasycone tłuszcze, poza tym – jemy go niewiele – czyli tzw ŁADUNEK glikemiczny – zawartość czystych węglowodanów w porcji – jest niewielki). Mieszamy produkty białkowe z warzywami. NIE jemy makaronów, ziemniaków, ryżu.... kasze i warzywa strączkowe – możemy jadać w drugiej fazie – kiedy dbamy o zdrowie i utrzymanie wagi...
 
Nasze przepisy (podajemy ilość dla 4 osób – warto zachęcić wszystkich domowników do jedzenia z nami). Jeśli wyjdzie nam nieco za dużo – każdą potrawę możemy bez trudu ZAMROZIĆ!
 
1.Grzybowe kurczaki z Vajadero
4 filety drobiowe
400 gram pieczarek
dwa żabki czosnku, koperek, cebula, sałata rukola
 
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oliwie, po chwili dodać pokrojoną cebulkę, wycisnąć dwa (a jak ktoś lubi to trzy :-) ząbki czosnku i pokrojony koperek. Dodać drobno porwaną rukolę.. Filety lekko podsmażyć, zalać bulionem, gotować 10 minut. Ugotowane filety podać obficie polane pieczarkami, udekorować koperkiem
 
2.Zielony łosoś
500 gram łososia, halibuta, dorsza..
200 gram cebulki szalotki, pęczek szczypiorku
200 gram bulionu warzywnego (najlepszy jest naturalny ale może być z kostki)
kilka łyżek kaparów, dwie cytryny, estragon
 
Cebulkę podsmażyć kilka minut, zalać bulionem. Dorsza mocno popieprzyć i podsmażyć na innej patelni, przełożyć do naczynia ognioodpornego, posypać szczypiorkiem i włożyć do piekarnika 180 stopni na 10 minut. Nałożyć na talerz cebulkę, wypieczoną rybę. Polać sosem z oliwy, kaparów, odrobiny estragonu, soku z cytryny...
 
3.Dorsz znad Kanału La Manche
600 gram filetów z dorsza
100 gram sera koziego
100 ml śmietany
bazylia, orzechy, sałata
 
Filety z ryby lekko posolić, popieprzyć, ponacinać – w nacięcia włożyć kawałki sera... Zalać rybę śmietaną i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10-15 minut. Podawać z przyrumienionymi na patelni orzechami, pestkami z dyni..
Jako dodatek proponujemy sałatę z sosem winegret
 
4.Łosoś z Parmy
600 gram filetów z łososia
100 gram szynki parmeńskiej
50 gram parmezanu
dwie cytryny
 
Filety posolić i popieprzyć, ponacinać, w nacięcia włożyć plastry cytryny, owinąć filety plastrami szynki, włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Podawać z sałatą lub szpinakiem.
 
5.Sałatka cesarska
4 filety z kurczaka
2 sałaty rzymskie
100 gram parmezanu
1 jajko, 3 sardynki, 2 cytryny, oliwa, czosnek – na sos
 
Filety drobiowe usmażyć na patelni grillowej na oliwie...Mocno popieprzyć.. Przygotować sos: 1 jajko, oliwa, ząbek czosnku, sok z cytryny, 3 sardynki (wszystko mocno wymieszać)
Filety pokroić w paski. Sałatę porwać, wymieszać z kurczakiem , całość zalać sosem. Posypać parmezanem...
 
6.Łosoś pieczony w soli
łosoś ok 1,5 kg w całości, wypatroszony
3, 4 kg soli
3 cytryny
brokuły ok 500 gram, dwa ząbki czosnku, jogurt 150 ml
 
Rybę ułożyć na blasze, przysypać solą tak, by przykryć całość. Piec w piekarniku 25o stopni minimum 50 minut.
Wyjąć blachę, przełamać warstwę utwardzonej soli, wydobyć rybę – bez skóry do której przyklei się sól i pokroić na 4 kawałki. Podawać polane sosem z oliwy i cytryny, jako dodatki – gotowane brokuły z sosem jogurtowym (150 gram jogurtu, dwa wyciśnięte ząbki czosnku)
 
7.Indyk chilli – jski
 
piersi z indyka – ok 800 gram
4 limonki, chili, oliwa, zielona fasolka szparagowa
 
Piersi z indyka pokroić w filety ok 200 gramowe, starannie obłożyć marynatą z oliwy, chili (dużo, ma być ostro), sokiem z 4 limonek, wyciśniętych ząbków czosnku) Wsadzić do lodówki na minimum 12h. Mięso odsączyć, włożyć do naczynia ognioodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 35 minut. Z pozostałej marynaty – robimy sos - wlewamy ją na patelnię, podgrzewamy i zagęszczamy (część wody odparuje). Fasolkę gotujemy i zamiast tartej bułką polewamy oliwą z oliwek – posypujemy parmezanem i wciskamy jeszcze do całości dwa ząbki czosnku....
 
8.Curry
4 piersi z kurczaka
3 duże cebule, 4 duże łyżeczki curry, 400 gram pieczarek, 50 ml śmietanki
 
 W garnku podsmażyć pokrojone cebule, dodać pokrojone pieczarki, smażyć do przyrumienienia.
Piersi z kurczaka pokroić w drobne paski. Na drugiej patelni smażyć kawałki kurczaka z dodatkiem papryki, pieprzu. Mięso na patelni musi być bardzo krótko – 2 góra 3 minuty. Kawałki kurczaka przełożyć do garnka z cebula i pieczarkami, zalać śmietaną , przysypać 4 łyżkami curry, wymieszać. Dusić na małym ogniu 5-10 minut.
 
9.Kaczka w pomarańczach
4 filety z kaczki
4 pomarańcze
sok z 2 pomarańczy
 
Starannie odciąć tłuszcz z filetów. Tłuszcz z jednej piersi pokroić na drobna kostkę, wrzucić do garnka, podsmażyć. Wyjąć kawałki niewytopione. Obrać 4 pomarańcze, pokroić w plastry, wrzucic do tłuszczu na 4 minuty. Filety ułożyć w naczyniu odgnioodpornym tłustszą strona do góry. Obok poukładać plasterki pomarańczy i polać sokiem z dwóch pomarańczy. Mięso piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut, można – jeśli piekarnik ma grilla – na 3,4 minuty go włączyć...
 
10.Królewskie krewetki po marsylsku.
      750 gram królewskich krewetek
      2 łyżki zielonego pieprzu
      4 duże cebule
      50 gram śmietany
      lampka wytrawnego wina
      oliwa z oliwek
      W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać wino, dusić 3 minuty. Dodać krewetki, smażyć 5-7 minut. Wyjąć krewetki, sos trzymać na ogniu kilka minut- żeby zredukować jego objętość. Do sosu wsypać pieprz. Wlać do sosu śmietanę i gotować jeszcze 3 minuty. Z krewetek odjąć ogonki – zalać ciepłym sosem ….
 
11.Piersi z kurczaka słodko pikantne
500 gramów filetów z kurczaka
cytryna, miód, papryka
 
Na 12 godzin przed posiłkiem przygotować marynatę z oliwy z oliwek, czerwonej papryki i miodu. Piersi w marynacie włożyć do lodówki. Rozgrzać patelnię grillową – smażyć piersi po 3 minuty z każdej strony... Podawać z zieloną sałatą z sokiem z cytryny lub poszatkowana kapustą pekińską z sosem winegret.
 
12.Cielęcina po bretońsku.
1 kg cielęciny na pieczeń
200 gram boczku
400 gram czarnych oliwek bez pestek
kieliszek czerwonego wina
 
Podsmażyć w garnku drobno pokrojony boczek. Włożyć mięso i podrumienić ze wszystkich stron. Garnek trzeba trzymać na MAŁYM ogniu. Dodać pieprz i tymianek. Połowę oliwek rozgnieść widelcem – dolać oliwy z oliwek i zalać mięso tak powstałym sosem.
Dusić na małym ogniu przez 70 minut, co kwadrans mięso przewracając. Po 70 minutach dorzucić do garnka pozostałe oliwki i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Pieczeń wyjąć, pokroić, obłożyć oliwkami – sos przelać do sosjerki. Świetnie pasować będzie sałatka z czerwonej kapusty: poszatkować małą główkę kapusty, dodać drobno pokrojoną cebulę, zalać sosem z oliwy, octu winnego i łyżeczki musztardy. Można posypać drobno pokruszonymi orzechami włoskimi...
 
13.Ratatouille
2 bakłażany
4 papryki
1,5 kg pomidorów
2 cukinie
4 cebule
6 ząbków czosnku
sól, oliwa, chili, zioła prowansalskie
 
Połówki papryk bez gniazd nasiennych pokropić oliwą i piec w piekarniku aż się zarumienią.
Bakłażany pokroić w grube plastry, a następnie w gruba kostkę. Dusić pod przykryciem w oliwie z oliwek 30 minut. Pokroić w drobne plastry cukinię, smażyć na oliwie ok 10 minut. W osobnym garnku dusić w oliwie pomidory. W międzyczasie na innej patelni podsmażyć cebulę i czosnek.
W WIELKIM garnku umieścić bakłażany, paprykę, pomidory, cebulę, czosnek. Dolać oliwy. Posypać ziołami prowansalskimi i kilkoma szczyptami chili. Mieszać i gotować – około 20 minut. Pyszne na zimno i na ciepło :-)
 
  PRZEKĄSKI
  • 2 plastry szynki
  • miseczka zielonych oliwek
  • 50 gram żółtego sera
  • kilka plastrów salami
  • dwa kabanosy
  • 2 surowe marchewki
  • 4 śliwki suszone z bekonem
  • paluszki krabowe
  • sałatka pieczarkowa (300 gram pieczarek, oliwa z oliwek, natka pietruszki, musztarda)
 
 
KOLACJE
 
  1. jogurt, zupa porowa
  2. zielona sałata, jajka sadzone na bekonie
  3. biały ser 50 gram, jajecznica z papryką
  4. sałatka z grillowanym kurczakiem, 4 plastry salami
  5. tarta marchewka polana cytryną, biały ser 0% tłuszczu, roladki z szynki drobiowej
  6. miseczka zielonych oliwek, ćwiartka pieczonego kurczaka
  7. sałatka cesarska
  8. czteryplastry wędzonego kurczaka, sałatka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
  9. Omlet z pieczarkami, zielona sałata z oliwą i sokiem z cytryny
  10. Trzy jajka na twardo z majonezem, surowa marchewka
     
  11. Góralska sałatka arbuzowa:
  • 150 gram arbuza
  • 100 gram sera typu oscypek
  • 1/2 cykorii
  • 1/2 rukoli
  • pestki słonecznika
                        Arbuza schłodzić w lodówce, ser i owoc pokroić w gruba kostkę. Sałatę porwać na kawałki, dodać owoce i ser, polać sosem winegret..
Na kolację – możemy zjeść każdą pozycje z menu śniadaniowego....
 
Pamiętajmy w fazie I – nie pijemy alkoholu i unikamy nadmiernej ilości kawy.
 
Faza II – pozwala na wprowadzenie do jadłospisu niewielkiej ilości węglowodanów o IG wyższym niż 35 ale mniejszym niż 50.
Możemy do dań obiadowych czy kolacyjnych dodać kasze gryczaną lub brązowy ryż. Na śniadanie możemy zjeść kromkę razowego chleba. Najlepszym posiłkiem śniadaniowym jest musli – mleko a jeszcze lepiej jogurt z płatkami – unikajmy gotowych płatków z dodatkami cukru. Do jogurtu wrzućmy suszone morele, garść orzechów, pokrojone jabłko, rodzynki...Od czasu do czasu możemy pomyśleć o deserach. Dopuszczalna jest czarna czekolada i desery o nią oparte. Polecamy mus czekoladowy, pana cottę, chrupki czekoladowo- orzechowe... Pamiętajmy – zamiast ciasta – sięgnijmy po puchar z owocami, albo lody najlepiej sorbetowe....

 

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.