No cóż.. Czas leci

Kiedyś byłyśmy piękne i młode.. Dziś jesteśmy piękne, młode i zdeterminowane do zrzucenia nadwagi i oczyszczenia organizmu.
W naszej diecie zastosujemy ciekawą kombinację urozmaiconej diety nisko węglowodanowej, oczyścimy organizm ze złogów, oczyścimy sobie wątrobę i poznamy ćwiczenia idealne skonfigurowane dla osób po czterdziestce...
 
W efekcie – nie tylko schudniemy. Nabierzemy wigoru, wyraźnie odtrujemy organizm, uruchomimy jego rezerwy, odblokujemy mechanizmy regenerujące.
 
Za chwilę podamy szczegółowy 14 dniowy jadłospis. Ważne jednak wiedzieć jakie są zasady, co jeść po zakończeniu diety, jak się ruszać...
 
Kilka drobiazgów o niebagatelnym znaczeniu:
1. Jemy często: 3 większe posiłki plus drugie śniadanie i podwieczorek. Najnowsze badania wskazują, że ludzie jadający rzadko mają zaburzony metabolizm. Organizm magazynuje zapasy, zaburza tym samym przetwarzanie kwasów tłuszczowych. Nawet ograniczenie kaloryczności posiłków nie skutkuje spadkiem wagi. Jadamy zatem mało ale często.
2. Naszym głównym wrogiem jest cukier. To on dostarcza pustych kalorii, zaburza prace trzustki, zawyża poziom cukru we krwi, w dłuższej perspektywie powoduje cukrzycę i skraca życie.
Odstawiamy słodycze i słodzone napoje. Zapominamy o białym pieczywie, frytkach, smażonych kartofelkach... Jadamy białka i zdrowe tłuszcze.
3. Trucizną są tłuszcze typu trans. Obecne we wszystkich gotowych produktach:czipsach, ciastach, gotowych posiłkach do podgrzewania, nawet wędlinach.
4. Problemem cywilizacyjnym jest zakłócony metabolizm. Przypominamy sobie zatem co to jest BŁONNIK i dlaczego musimy zwiększyć jego spożycie. Błonnik reguluje pracę jelit, powoduje, że organizm usuwa toksyny. Jego brak – to zwiększona dawka trucizny w organizmie: kamienie kałowe, piasek w nerkach, złogi żółciowe. Dowody zaniedbań w odżywianiu. Ale nie martwcie się- wszystkie usuniemy z organizmu...
 
Odstawiamy czerwone mięso, przetworzone węglowodany, jemy mnóstwo zdrowych, łatwo przetwarzalnych warzyw, używamy zdrowych tłuszczów, jemy pyszne białka ryb.
 
Zatem – do dzieła!
 
Dzień 1
śniadanie
kromka chleba razowego z drobiową wędliną
szklanka niegazowanej wody z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny
gotowane jajko
kawa bez cukru
 
II śniadanie
mały (120g) serek biały typu grani
dwie rzodkiewki
 
obiad
zielona sałata polana oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
filet drobiowy (100-130 gram) usmażony bez tłuszczu na grillowej patelni
kawa bez cukru
 
podwieczorek
garść oliwek
baton muesli
 
kolacja
dziś niestety brak :-)
 
Dzień 2
śniadanie
dwa jajka sadzone na plasterku szynki
kawa
 
II śniadanie
garść włoskich orzechów
 
lunch
łosoś pod szpinakiem
sałata zielona z sosem vinegret
 
podwieczorek
serek grani
 
kolacja
zapiekane warzywa
 
Dzień 3 (oczyszczanie wątroby)
śniadanie
sok warzywny – jedna szklanka
 
II śniadanie
2 kiszone ogórki
 
lunch
ryba gotowana w warzywach
 
podwieczorek
sok warzywny
 
kolacja
OCZYSZCZANIE WĄTROBY dla ochotników. Gorąco zachęcamy do wypróbowania kuracji – jest całkowicie bezpieczna.
Pijemy 200 ml oliwy z oliwek podzielone na 3 części. Żeby ułatwić połknięcie – przygotowujemy kilka plasterków cytryny, którą zjadamy po wypiciu oliwy.... Porcje oliwy wypijamy w odstępach 10, 15 minutowych. Po wszystkim – pakujemy się do łóżka, kładziemy na prawym boku i opatulamy kołdrą. Rano – wraz z kałem - wydalamy z wątroby złogi i zanieczyszczenia … Potrwa to nawet 2 dni...
 
Dzień 4
śniadanie
sok warzywny
 
II śniadanie
owsiane płatki (garść) nie gotowe - z cukrem, tylko prawdziwe płatki – takie do gotowania
 
lunch
kasza gryczana (75 gram) z niedużym dodatkiem masła
 
podwieczorek
gotowany burak (najlepiej smakuje na zimno)
 
kolacja
nie ma
 
Dzień 5
Śniadanie
serek grani
plasterek szynki
kawa
 
II śniadanie
jogurt
 
lunch
zapiekanka z bakłażana i cukinii
 
podwieczorek
garść malin
 
kolacja
dorsz w porach
 
Dzień 6
śniadanie
jajecznica z 2 jaj plus szczypiorek
kawa
 
II śniadanie
kilka oliwek
 
lunch
makaron razowy z pesto
sałata zielona z sosem vinegret
 
podwieczorek
baton muesli
 
kolacja
sałatka brokułowa
 
Przed snem:
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
(środek aktywizujący metabolizm organizmu)
 
Dzień 7 (oczyszczamy się)
śniadanie
2 jajka gotowane
2plasterki szynki
kawa
 
II śniadanie
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
 
lunch
grillowana pierś z kurczaka
 
podwieczorek
jogurt naturalny
 
kolacja
warzywa z rękawa
 
Dzień 8 (węglowodanowa rozpusta, przyspieszy metabolizm)
Śniadanie
gotowane płatki owsiane
 
II śniadanie
jabłko, najlepiej zielone (zawiera najmniej fruktozy)
 
Obiad
sałatka grecka
 
Podwieczorek
garść orzechów włoskich lub migdałów
 
Kolacja
grillowane warzywa z sosem czosnkowym
 
Dzień 9
Śniadanie
omlet pieczarkowy
kawa

II Śniadanie
nasz cud preparat przyspieszający metabolizm i oczyszczający czyli:
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne

Obiad
sałatka cesarska z tuńczykiem
Podwieczorek
dwa plasterki szynki
 
Kolacja
grillowane warzywa z sosem czosnkowym
 
Dzień 10
Śniadanie
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
2 jajka na twardo, szczypta majonezu, plasterek szynki
kawa
 
II śniadanie
jogurt naturalny 150 gram
 
Obiad
dorsz z pieca z pieczarkami
zielona sałata z sosem vinegret
 
Podwieczorek
baton muesli
 
Kolacja
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
surówka z pora i jabłka
 
Dzień 11 (dziś szalejemy :-)
śniadanie
omlet z dwóch jajek
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
 
II śniadanie
garść oliwek, jogurt naturalny
 
Obiad
pół pieczonego kurczaka
zielona sałata z sosem vinegret
 
Podwieczorek
garść malin lub jagód
 
Kolacja
sałatka brokułowa
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
 
Dzień 12
śniadanie
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
jajka sadzone na szynce – 3 sztuki
mała kalarepka
 
II śniadanie
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
jogurt naturalny
 
Obiad
Łosoś pod szpinakiem
zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem
 
Podwieczorek
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
sałatka z porów i jabłka
 
Kolacja
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
sałatka grecka
 
Dzień 13 – turbo doładowanie
Śniadanie
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
sok warzywny
 
II śniadanie
 
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
garść oliwek
 
Obiad
pierś z kurczaka grillowana
zielona sałata z sosem vinegret
 
Podwieczorek
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
 
Kolacja
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
 
dzień 14 i ostatni :-)
Śniadanie
omlet z bekonem i pieczarkami
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
 
II śniadanie
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
baton muesli
 
Obiad
skrzydełka pikantne pieczone w rękawie
surówka z porów i jabłka
 
Podwieczorek
jogurt naturalny z garścią malin
 
Kolacja
woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne
warzywa z rękawa
 woda, kilka kropli miodu, szczypta pieprzu cayenne

 

Oferujemy następujące przepisy do diety:

Makaron razowy z pesto

To naprawdę pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie danie.

Składniki są ogólnie dostępne a czas potrzebny na wykonanie tego posiłku nie przekracza 20 minut.

Podajemy przepis na przygotowanie 6 porcji – rodzina lub znajomi zjedzą z nami z przyjemnością.

Potrzebne produkty:

  • 1 paczka 500g razowego makaronu np. penne lub świderki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 słoiczka zielonego pesto
  • 3-5 ząbków czosnku ( ilość zależna od upodobań )
  • kilka kawałków suszonych pomidorów lub kilka oliwek

Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu a w międzyczasie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy pesto, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki suszone pomidory lub oliwki. Wszystko razem podgrzewamy i doprowadzamy tylko do takiego stanu żeby czosnek się zeszklił. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem.

Jeśli chcemy aby danie było bardziej wykwintne robimy wersję z wędzonym łososiem. W tym celu do sosu przygotowanego jak wyżej dodajemy pod koniec 15 dkg wędzonego łososia pokrojonego na kawałki średniej wielkości ( możemy z powodzeniem użyć łososia sałatkowego ). Mieszamy i pozostawiamy na patelni tylko do lekkiej zmiany koloru. Łączymy z makaronem i podajemy z zieloną sałatą ( lodową lub mix-em ) polaną odrobiną sosu winegret lub dowolnego sosu do sałat Knorra. Podajemy i słuchamy z przyjemnością pochwał współbiesiadników.

Warzywa z rękawa

To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.

Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.

Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.

Do pieczenia w foliowym rękawie

( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )

nadają się znakomicie takie warzywa jak:

  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • papryka czerwona i żółta
  • cukinia
  • kabaczek
  • brokuły
  • kapusta biała
  • kapusta włoska
  • kalarepka
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie:

2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.

Zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem

Danko zarówno obiadowe jak i kolacyjne. Prościutkie, taniutkie i pyszniutkie.

Możemy je przygotować z fasolki mrożonej lub świeżej .

Niskokaloryczne więc możemy jeść do syta.

Przygotowanie:

gotujemy w osolonej wodzie paczkę mrożonej lub 500g świeżej zielonej fasolki , odcedzamy, wykładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, do której wciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku.
Po zeszkleniu czosnku ( uważamy żeby nie przypalić ! ) całość przekładamy do miski z ciepła fasolką, mieszamy i SMACZNEGO !

Dorsz w porach

Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.

Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.

Potrzebne składniki:

  • 500g mrożonych filetów z dorsza
  • 300-400g porów
  • ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!

Łosoś pod szpinakiem

To danie jest tak pyszne i eleganckie, że możemy je podać na każdym przyjęciu.

Nie jest skomplikowane w przygotowaniu a produkty są łatwo dostępne.

Potrzebne składniki:

  • 600 g świeżego łososia pokrajanego w dzwonka lub porcje
  • 1 opakowanie mrożonego siekanego (uwaga – NIE mielonego szpinaku)
  • dowolna gotowa mieszanka przyprawy do ryb
  • 50g sera pleśniowego Lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mrożony szpinak kładziemy na patelnię z grubym dnem, przykrywamy i umieszczamy na średnim gazie na kilka minut żeby się rozmroził i zagotował. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę szpinak i pokruszony ser pleśniowy . Gdy ser się rozpuści doprawiamy pieprzem i zdejmujemy patelnię z gazu. Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wkładamy posypane przyprawą do ryb kawałki łososia. Na rybę wykładamy przygotowany szpinak i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a naczynie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) żeby zapobiec przypaleniu się szpinaku. Pieczemy jeszcze 20 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje. SMACZNEGO!!!

Ryba pieczona w rękawie z warzywami

Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
  • 1 mała cukinia
  • 1 kalarepka
  • ½ małego selera
  • 1/8 główki małej włoskiej kapusty
  • przyprawa do ryb, vegeta
  • oliwa z oliwek do smarzenia

Przygotowanie:

Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.

Sałatka brokułowa

Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.

Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.

Potrzebne składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 pomidor
  • 1 jajko na twardo
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.

Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!

Zapiekanka z bakłażana i cukini

To danko szczególnie polecamy amatorom kuchni śródziemnomorskiej.

Można je zjeść nie tylko świeżo po przygotowaniu, smaczne jest również po odgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Potrzebne składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki startego żółtego sera – może być gouda albo wędzona mozzarella
  • szczypta rozmarynu
  • 125g śmietany 12%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, vegeta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię i bakłażana po umyciu kroimy w poprzeczne plastry o grubości 1,5 cm. Plastry z bakłażana solimy po obu stronach i odkładamy na 15 minut a następnie wycieramy papierowym kuchennym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy naprzemiennie plastry warzyw – powinny na siebie nachodzić. Solimy, pieprzymy i posypujemy niewielką ilością gałki muszkatołowej i rozmarynu a następnie polewamy śmietaną przyprawioną do smaku vegetą. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C . Pieczemy 35 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje.

Dorsz z pieca z pieczarkami

To danie jest najsmaczniejsze bezpośrednio po upieczeniu, przygotujemy więc tylko dwie porcje.

Potrzebne produkty:

  • 500 g mrożonego dorsza (po rozmrożeniu i osuszeniu zostanie ok. 350 g)
  • 200 g pieczarek
  • ¼ mrożonej mieszanki chińskiej (resztę mrożonki chowamy do zamrażarki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • vegeta, pieprz

Wykonanie:

Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Dorsza rozmrażamy, myjemy, starannie osuszamy w kuchennym papierowym ręczniku a następnie posypujemy przyprawą do ryb , z obu stron cieniutko smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i podsmażamy na kilku kroplach oliwy, następnie dokładamy mrożonkę chińską i po rozmrożeniu chwilę odparowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem i wykładamy na rybę. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Zasiadamy do stołu z kimś kogo lubimy i robimy sobie ucztę.
SMACZNEGO !!!

Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową (błyszczącą strona do góry), smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i przygotowujemy warzywa, takie jak:

  • cukinia,
  • kabaczek,
  • akłażan,
  • brokuł,
  • pieczarka.

Cukinię i kabaczka przecinamy wzdłuż, łyżką wybieramy miąższ z nasionami i kroimy na dowolne kawałki. Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, posypujemy solą po obu stronach i zostawiamy na 15-20 minut a następnie wycieramy starannie papierowym kuchennym ręcznikiem. Brokuła kroimy wzdłuż na „ósemki”. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże kroimy na połówki. Warzywa układamy na folii, kropimy oliwą i posypujemy z dużym umiarem solą. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku 15-20 minut ( po 15 sprawdzamy widelcem czy dostatecznie miękkie ).

Przed spożyciem polewamy sosem zrobionym ze 150 ml jogurtu naturalnego, jednego przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, szczypty soli, świeżo zmielonego pieprzu i odrobinki cukru. Warzywka są pyszne również na zimno.

Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

  • 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
  • 1 dymka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 pomidor
  • 1 jajko na twardo
  • 4 włoskie orzechy
  • sól, pieprz
  • sok z 1/8 cytryny

Przygotowanie:

Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.

Skrzydełka pikantne pieczone w rękawie

To jedno z najprostszych w przygotowaniu dań.
Nawet osoby, które z zasady nie wchodzą do kuchni poradzą sobie śpiewająco.

Kupujemy:

  • rękaw foliowy do pieczenia w piekarniku (w komplecie są zapinki)
  • 1 kg skrzydełek (dla 4-ch osób)
  • 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (20 g)

Wykonanie:

Myjemy skrzydełka i osuszamy w papierowym kuchennym ręczniku. Odcinamy ok. 70-80 cm rękawa, zapinamy z jednej strony, wkładamy skrzydełka, wsypujemy przyprawę, zapinamy z drugiego końca ( pamiętajmy żeby skrzydełka miały przestrzeń ), ostrożnie przewracamy na wszystkie strony żeby przyprawa równomiernie oblepiła skrzydełka. Zostawiamy na 1 godzinę a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy również 1 godzinę. Wyjmujemy z pieca, odcinamy koniec rękawa, wykładamy do miski i gotowe.
Uwaga: nie ma potrzeby przekłuwać rękawa jak to jest w instrukcji na opakowaniu.

Surówka z pora i jabłka

Składniki:

  • 1 średnie jabłko
  • 1 średni por
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka majonezu odtłuszczonego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Z pora zdejmujemy wierzchnią warstwę , przekrawamy wzdłuż na pół ( tylko białą i jasnozieloną część ! ) i kroimy na cienkie półplasterki. Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Łączymy pora z jabłkiem, dodajemy śmietanę i majonez, przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka ze świeżych warzyw z grilowanym kurczakiem

Składniki:

  • ¼ lodowej sałaty
  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
  • 80 – 100 g grillowanej, pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • odrobina soli i pieprzu

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe ! Jeśli mamy ochotę na zmianę – zamiast kurczaka możemy dodać 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego.

Sałatka grecka

Składniki na 2 porcje :

  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ czerwonej papryki (jeśli mała to cała)
  • 1 mała cebula
  • ½ opakowania sera feta (tzn ok. 10 dkg)
  • 10-12 oliwek bez pestek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel octu balsamicznego lub winnego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórka kroimy (ze skórką) na półplasterki, pomidora na ósemki, paprykę w paseczki i cebulę w cieniutkie piórka. Wszystko wkładamy do miski i dodajemy fetę pokrojoną w kostkę o boku ok. 1cm oraz przekrojone na pół oliwki (jeśli malutkie to zastawiamy w całości). Całość oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, kropimy oliwą z oliwek i octem winnym lub balsamicznym.

Delikatnie mieszamy i GOTOWE. SMACZNEGO !!!

Sos winegret

Składniki :

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)

Wykonanie:

Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pierś z kurczaka grillowana

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa Delikat Knorra do drobiu
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.

Ryba gotowana w warzywach

Składniki na dwie porcje:

  • 500 g filetów rybnych lub tuszek
  • mrożona włoszczyzna (opakowanie 400 g)
  • puszka krojonych pomidorów w cząstkach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz,
  • czerwona słodka papryka,
  • szczypta ziół prowansalskich

Wykonanie:

Rybkę opłukać, pokroić na części, posolić i odłożyć na bok. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić zamrożoną włoszczyznę. Pod przykryciem doprowadzić do rozmrożenia, wlać zawartość puszki z pomidorami, dolać 250 ml wody, doprawić solą, pieprzem , papryką i ziołami, zagotować. Przełożyć do garnka połowę zawartości patelni, ułożyć kawałki ryby, przykryć resztą warzyw i zalać pozostałym płynem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut na małym ogniu.

Omlet z bekonem i pieczarkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 dkg pieczarek
  • 1 plaster bekonu
  • 1 niepełna łyżka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 dymka
  • 30 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na łyżeczce masła podsmażamy bekon i pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka z mlekiem lekko ubijamy trzepaczką , dodajemy żółty ser i wylewamy na patelnię. Smażymy z obu stron do momentu aż jajka się zetną. GOTOWE.
SMACZNEGO !!!

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.