DIETA DLA ZDESPEROWANYCH 

Jeśli wciąż walczysz z nadwagą, a Twoje ubrania robią się coraz mniejsze, lubisz nabiał i jesteś w stanie wykluczyć ze swojego jadłospisu białe pieczywo i ziemniaki – to ta dieta jest dla Ciebie!
 
W ciągu dwóch tygodni możesz pozbyć się nawet 4,5kg. Musisz tylko przestrzegać poniższych zaleceń i pamiętać aby wypijać co najmniej 1,5 litra wody(!) dziennie.
 
Najważniejsze to ilość posiłków w ciągu dnia. Najkorzystniej jest zjadać 5 posiłków w małych porcjach. Jeśli jadasz trzy razy dziennie, to prawdopodobieństwo, że utyjesz jest większe niż w przypadku, gdy to samo rozłożysz na 5 porcji. Przy zmniejszonej częstotliwości organizm robi zapasy energii. Jeśli przyzwyczaisz go do 5 posiłków jadanych o tej samem porze, nie będzie miał skłonności do magazynowania „na wszelki wypadek”, a składniki odżywcze będzie zużywał na bieżąco.
 
Mitem jest również twierdzenie, że kolację trzeba jadać do godziny 18. O tej porze powinni zjeść ostatni posiłek, ci którzy wcześnie chodzą spać. Od kolacji do położenia się do łóżka powinny upłynąć 2,5-3 godziny – tyle czasu potrzeba aby organizm strawił posiłek. Ważne by kolacja była lekko strawna – należy unikać dań z dużą zawartością tłuszczu i błonnika. To powoduje wzdęcia i może stać się przyczyną niestrawności.
 
Poniżej proponujemy jadłospis na dwa tygodnie wraz z przepisami.
 
I śniadania:
 
1. Omlet z szynką – dwa jajka roztrzepać w miseczce ze szczyptą soli, dodać dwa plastry pokrojonej w kostkę chudej szynki, wlać na patelnie posmarowaną oliwą z oliwek i smażyć na wolnym ogniu do ścięcia jaj.
2. 175 g jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami musli, jabłko – musli najlepiej zrobić samemu: dwie garści płatków zbożowych, łyżka pestek słonecznika, łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich, łyżka suszonej żurawiny, łyżka suszonych, pokrojonych moreli.
3. Dwa jajka na twardo, pomidor z cebulką.
4. Dwie kromki razowego chleba z chudą szynką i świeżym ogórkiem. Chleb najlepiej kupić w piekarni i sprawdzić czy nie zawiera sztucznych barwników i rozpulchniaczy. Prawdziwy chleb razowy jest ciężki, zwarty i lekko wilgotny.
5. Jajecznica z dwóch jaj z dodatkiem pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę.
6. Garść płatków owsianych na mleku odtłuszczonym, gruszka.
7. Jajko na miękko, kromka chleba razowego, liść sałaty, plaster żółtego sera.
8. Jogurt owocowy 175g z łyżką pestek z dyni, jabłko
9. omlet z dwóch jaj z zielonym groszkiem.
10. 100 g białego twarogu z miodem, kiwi.
11. Dwa jajka na twardo, jedna papryka czerwona.
12. 175g jogurtu naturalnego z musli, 100 g owoców sezonowych (truskawki, wiśnie, czereśnie, porzeczki...) lub dwie mandarynki
13. Jajecznica z dwóch jaj ze szczypiorkiem.
14. Serek typu grani z dodatkiem łyżeczki dżemu nisko słodzonego.
Rano można wypić filiżankę kawy (zaleca się picie kawy maksymalnie do godziny 16.00) lub herbaty (czarna, zielona).
 
II śniadanie:
  1. 150 g sałatki owocowej – owoce jakie lubimy i jakie są dostępne w sezonie.
  2. Garść mieszanych orzechów, szklanka soku pomarańczowego.
  3. Szklanka soku pomidorowego.
  4. Łodyga selera naciowego z masłem orzechowym.
  5. Jogurt owocowy lub 150 g świeżych truskawek.
  6. Pomarańcza, dwa plastry chudego żółtego sera.
  7. Nieduży świeży ogórek i jedna marchewka pokrojone w słupki.
  8. Garść migdałów, szklanka soku jabłkowego.
  9. Miseczka świeżych malin.
  10. Baton z musli (typu fitnes)
  11. Garść suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina, rodzynki...)
  12. Jedna pomarańcza, plaster twarogu.
  13. Sałatka z pomidorów – średniej wielkości pomidor pokrojony w kawałki, cebulka lub garść szczypiorku, odrobina oliwy z oliwek, parę kropel soku z cytryny, zioła prowansalskie do smaku.
  14. 300 g arbuza.
Na drugie śniadanie można wypić kawę z odtłuszczonym mlekiem lub szklankę ulubionego soku owocowego bez cukru.
 
Obiad (można stosować zamiennie z kolacją, w zależności o której godzinie wracamy do domu):
  1. 150 g filetu rybnego z grilla lub ugotowanego na parze, 100 g fasolki szparagowej, kefir lub maślanka.
  2. Pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich smażona na grillu (można użyć grilla w piekarniku lub specjalnej patelni „grillowej”), 250g gotowanego kalafiora, kefir lub maślanka.
  3. 150 g makaronu razowego ugotowanego na półtwardo z sosem pomidorowym posypane odrobiną żółtego sera, kefir lub maślanka. Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojonego i obranego ze skórki pomidora, rozgniecione dwa ząbki czosnku, kilka pokrojonych oliwek, sól, pieprz, bazylia – do smaku.
  4. 150 g filetu z piersi indyka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, 100 g brokułów na parze z sosem jogurtowym. Sos jogurtowy: 175g jogurtu naturalnego, kilka kropel cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku.
  5. 150 g polędwicy wieprzowej z grilla, pure z kukurydzy i fasoli, kefir lub maślanka.
  6.   Pure z kukurydzy i fasoli: mała puszka kukurydzy i fasoli zmiksowane w blenderze, sól, pieprz do smaku (można podgrzać na patelni i podawać na ciepło). Kefir lub maślanka.
  7. Zupa jarzynowa z kaszą: 1 l wody, kostka rosołowa, kalafior, brokuł, marchewka, pietruszka, seler, płaska łyżka kaszy jęczmiennej – gotować około 05, godziny.
  8. Ryż z warzywami, kefir lub maślanka. Na patelnię wsypać 100g ryżu pełnoziarnistego, zalać wodą tak aby zakryła ziarna, dusić aż ryż wchłonie wodę. Pod koniec dodać pół puszki kukurydzy, zielonego groszku i pół papryki pokrojonej w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem i ziołami wedle upodobania (curry, mieszanka ziołowa, papryka).
  9. Łosoś z grilla ze szpinakiem. Kefir lub jogurt. Dzwonko łososia usmażyć na patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek, posypać mieszanką ziół do ryb. Szpinak (może być mrożony) poddusić na patelni, dodać 1-2 ząbki czosnku, plasterek sera pleśniowego i łyżkę chudej kwaśnej śmietany.
  10. Stek wieprzowy z jajkiem, 100 g brukselki lub kalafiora. Kefir lub maślanka. Plaster schabu bez kości lekko rozbić, przyprawić wg upodobania, podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek po 3 min. z każdej strony. Usmażyć jajko „sadzone” i położyć na steku.
  11. Zupa z fasoli: litr wody, kostka rosołowa, 100 g fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej lub fasola z puszki, marchewka, pietruszka, seler i por – pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
  12. Jeden średniej wielkości ziemniak upieczony w folii (ok. 20 min), 150 g mintaja usmażonego na łyżce oliwy wraz z marchewką, selerem i cebulą pokrojonymi w słupki. Kefir lub jogurt.
  13. Filety z indyka z suszonymi pomidorami i z kaszą gryczaną: 20 dag piersi z indyka pokrojonej w kostkę, 5 suszonych pomidorów (ze słoiczka), ząbek czosnku, łyżeczka pietruszki, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz. Mięso z przyprawami podsmażyć, dodać czosnek i pokrojone pomidory, dusić pod przykryciem do miękkości. 30 g kaszy gryczanej gotowanej 15 min. Kefir lub maślanka.
  14. Dorsz z koprem włoskim i cytryną, ziemniak pieczony średniej wielkości. Koper włoski pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około 15 minut. Filet z dorsza posolić i usmażyć na grillu. Podawać pokropione z sokiem z cytryny. Kefir lub maślanka.
  15. Szaszłyki z drobiu, gotowany kalafior i brokuły. Kefir lub maślanka. Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę, wymieszać z ząbkiem czosnku, dwiema łyżeczkami oliwy z oliwek, dwiema łyżeczkami sosu sojowego, połową łyżeczki miodu, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kawałki mięsa nadziać na szpadki do szaszłyków i piec po 10 minut z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej.
 
Kolacja:
  1. Chrupiąca sałatka:- jeden niewielki pomidor, dwa liście sałaty lodowej, dwie łyżki kukurydzy, dwie łyżki sera feta pokrojonego w kostkę, łyżka ziaren słonecznika, sos winegret. Pomidory i sałatę pokroić w kostkę, wymieszać wszystkie składniki, polać sosem.
  1. Sałatka z tuńczyka z fasolą:- puszka tuńczyka w oleju, pół puszki czerwonej fasoli, mała cebulka, dwa małe ogórki konserwowe, sól, pieprz, łyżka majonezu – wszystko wymieszać.
  1. Sałatka z brokułów:- połówka gotowanego brokuła, jajko na twardo, nieduży pomidor bez skóry, pół żółtej papryki, szczypiorek – wszystkie składniki pokroić w dużą kostkę i wymieszać. Sos: jogurt naturalny, łyżeczka majonezu, dwa rozgniecione ząbki czosnku, kilka kropel cytryny, sól, pieprz do smaku.
  1. Sałatka z makreli:- pół wędzonej makreli bez ości, jajko ugotowane na twardo, mała cebulka, sól, pieprz – rybę rozdrobnić, jajko rozgnieść widelcem, cebulkę pokroić w drobną kostkę – wymieszać z łyżką majonezu, solą i pieprzem.
  1. 200 g ugotowanych szparagów, kalafiora lub brokuł polanych łyżeczką roztopionego masła. Do tego kromka pieczywa ryżowego.
  2. Chłodnik:- 175 g jogurtu naturalnego, pół szklanki soku z buraków, świeży nieduży ogórek pokrojony w cienkie plasterki i odciśnięty z wody, 5 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki, łyżka szczypiorku, łyżka koperku, jajko na twardo.
  1. Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką:-100 g twarogu, dwie łyżki szczypiorku, pęczek pokrojonych rzodkiewek, sól, pieprz, 100 g jogurtu naturalnego.
  1. Zielona sałata z tuńczykiem:- pół główki zielonej sałaty porwanej na drobniejsze kawałki, tuńczyk z puszki w sosie własnym, sos winegret.
  1. Sałatka z szynką:- dwa plasterki chudej szynki, rzodkiewka, sałata lodowa, cebula, marynowane pieczarki, oliwki, pomidor – składniki pokroić na drobniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą, pieprzem, ziołami wg uznania.
  1. Łosoś wędzony z melonem:- 100 g wędzonego łososia w plastrach (może być sałatkowy), połówka melona pokrojonego w półksiężyce, dwa liście sałaty i parę oliwek – składniki ułożyć na rozdrobnionej sałacie, polać oliwą z oliwek, posypać ziołami prowansalskimi.
  1. Warzywa na parze:- warzywa sezonowe lub paczka mrożonych (kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, marchewka, brukselka) ugotować na parze na półtwardo, posypać tartym żółtym serem.
  1. Sałatka z łososiem:- 100 g łososia wędzonego w plastrach, garść ciemnych winogron, łodyga selera naciowego, łyżka nisko tłuszczowego majonezu, sól, pieprz. Łososia pokroić w paski, seler naciowy pokroić w krążki i gotować w osolonej wodzie około 4 minuty, ostudzić, połączyć z łososiem i przepołowionymi winogronami, doprawić majonezem, solą i pieprzem.
  1. Sałatka z wędzonym kurczakiem:- 100g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonej w paski, 4 liście sałaty, mały świeży ogórek pokrojony w słupki, garść rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki – składniki wymieszać i skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i ziołami wg upodobania.
  1. Krakersy z pastą jajeczną:- 4 krakersy posmarować pastą: dwa jajka ugotowane na twardo i rozdrobnione, szczypiorek, łyżka majonezu, sól, pieprz do smaku – składniki wymieszać.
Do picia proponujemy ziołową herbatę lub szklankę ulubionego soku niesłodzonego.
 
 
Przekąski:
Przekąska zalecana pomiędzy obiadem, a kolacją lub po kolacji ale najpóźniej 3 godziny przed snem. Mogą to być:
1. garść ulubionych orzechów lub ziaren (słonecznik, dynia)
2. garść suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina)
3. jogurt owocowy lub naturalny
Nie zaleca się spożywania owoców po godzinie 18.00.
Pamiętajmy aby w ciągu dnia wypijać nie mniej niż 1,5 litra wody mineralnej (z cytryną).
 
Z diety należy wykluczyć wszelkie słodycze, jeśli jednak nie możemy oprzeć się pokusie możemy zjeść raz na parę dni małą kostkę gorzkiej czekolady (o zawartości co najmniej 70 proc. kakao).

 

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.