DIETA FRANCUZEK
Francuzki słyną ze szczupłej sylwetki, a sekret ich smukłego ciała tkwi w diecie i stylu życia. Kuchnia francuska nie jest jednolita, poszczególne regiony tego kraju mają swoje charakterystyczne produkty. W Normandii jada się głównie owoce morza, Prowansja słynie z aromatycznych ziół, a Burgundia ze ślimaków i musztardy. Jedzenie we Francji jest bardzo ważną częścią życia towarzyskiego i prywatnego, a mimo to Francuzki noszą ubrania w rozmiarze 38! Na czym polega ich sekret? Oto kilka zaleceń diety Francuzek:
Po pierwsze – nie wychodź z domu bez śniadania! Zjadaj choćby niewielki posiłek. Dostarczasz wówczas sobie kalorii w pierwszej połowie dnia dzięki czemu unikasz ich kulminacji wieczorem i tym samym odkładaniu się tłuszczu w strategicznych partiach sylwetki.
Po drugie – jedz powoli, minimum 15-20 minut, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nie czytaj w tym czasie i nie oglądaj telewizji. Skup się wyłącznie na jedzeniu. Im wolniej jesz, tym mniej zjadasz i szybciej czujesz się syta.
Po trzecie – pij wodę! Zawsze staraj się mieć pod ręką butelkę wody. Pijąc ją, zwłaszcza przed posiłkiem, zmniejszasz apetyt. Woda znakomicie oczyszcza organizm, pomaga w usuwaniu toksyn, umożliwia prawidłowe trawienie i poprawia wygląd skóry. Najlepsza woda źródlana lub nisko zmineralizowana.
Po czwarte – jadaj regularnie. Nie dopuszczaj do sytuacji gdy wygłodniała rzucasz się na cokolwiek, zwłaszcza słodycze. Staraj się mieć zawsze pod ręką zdrową przekąskę – owoc, jogurt lub garść migdałów.
Po piąte – stosuj zioła! Zioła mają zbawienne właściwości trawienne, poprawiają smak potraw, zwłaszcza w sałatkach ze świeżych warzyw, które dominują w diecie francuskiej.
Do przyrządzania potraw stosuj lekki sos winegret oparty na oliwie z pierwszego tłoczenia. Zawiera ona bowiem przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi, a ponadto działa jak najlepszy kosmetyk – nawilża ciało od wewnątrz, poprawia wygląd skóry i paznokci/.
Warzywa z rękawa
To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.
Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.
Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.
Do pieczenia w foliowym rękawie
( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )
nadają się znakomicie takie warzywa jak:
- marchewka
- seler
- pietruszka
- papryka czerwona i żółta
- cukinia
- kabaczek
- brokuły
- kapusta biała
- kapusta włoska
- kalarepka
- cebula
- czosnek
Przygotowanie:
2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.
Sałatka brokułowa
Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.
Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.
Potrzebne składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- ¼ czerwonej cebuli
- 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
- ½ czerwonej papryki
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.
Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!
Zupa z mieszanych warzyw
W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.
Potrzebne składniki:
- 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
- 1 cebula
- 1 por
- 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
- 1 litr wody
- curry
- sól
- kilka gałązek koperku i natki
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.
Sos winegret
Składniki :
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)
Wykonanie:
Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Omlet z dwóch jajek
Składniki;
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- szczypta soli
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Jajka myjemy w ciepłej wodzie, wybijamy do miseczki, dodajemy mleko lub wodę, leciutko solimy i ubijemy trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji (ma być gładka, nie puszysta !). Na małej patelni rozgrzewamy masło (nie rumienimy !!!) i wlewamy masę. Gdy brzegi się zetną podważamy je szerokim nożem pozwalając masie spłynąć pod spód. Przechylamy patelnię na boki aby płynna masa w całości spłynęła na dno patelni – pamiętamy, że klasyczny omlet smażymy bez przewracania na drugą stronę. Omlet jest gotowy gdy spód jest przyrumieniony a wierzch ścięty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie smarujemy niskocukrowym dżemem.
Składamy na pól i SMACZNEGO !!!
Zupa cebulowa
Składniki na 4 porcje:
- 4 cebule średniej wielkości
- 1 litr wody vegeta,
- sól, pieprz,tymianek
- 2 łyżki masła
- 4 kromki razowego chleba
Wykonanie:
Cebulę kroimy na cieniutkie piórka i dusimy na patelni przez 15-20 minut aż zmięknie i nabierze ładnego brązowawego koloru. W tym czasie zagotowujemy wodę przyprawioną vegetą a następnie przekładamy do garnka cebulę i gotujemy kolejne 20-30 minut. Uwaga! - patelni nie myjemy, wrzucamy na nią pokrojone w kostkę razowe pieczywo i podpiekamy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, rozlewamy do miseczek, wsypujemy grzanki i SMACZNEGO !!!
Zupa z selera naciowego
Składniki dla 2-ch osób:
- ½ pęczka selera naciowego
- 0,5 litra wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietany 12%
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Wykonanie:
Selera pokrojonego w plasterki podsmażamy w garnku na maśle, następnie wlewamy wodę, po zagotowaniu wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy ma wolnym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, rozlewamy na talerze i posypujemy zieleniną.
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Składniki na 3 porcje:
- 4 średnie pomidory
- 2 cebule
- 3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 3 małe łyżeczki śmietany 12%
- vegeta , pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondelku na oliwie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, odrzucić nasiona i dodać do cebuli. Dodać czosnek i dusić aż cebula zmięknie a pomidory się rozpadną. Dolać wodę, zagotować, doprawić vegetą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować jeszcze chwilę a następnie po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem. Rozlać na talerze, na każdym umieścić kleks ze śmietany i posypać koperkiem.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki na 2 porcje:
- 1 puszka zielonego groszku
- 200 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- vegeta,
- pieprz
- 2 łyżeczki śmietany 12%
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy z oliwek. Dodać zawartość puszki łącznie z płynem, dolać wodę, gotować aż cebula zmięknie. Lekko przestudzić, zmiksować blenderem, doprawić do smaku vegetą i solą. Rozlać na talerze, każdy przyozdobić kleksem śmietany.
SMACZNEGO !!!
brązowy ryż zapiekany z jabłkiem
Składniki na 3 porcje:
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- sól
Wykonanie:
Gotujemy w osolonej wodzie woreczek ryżu przez 15 minut. Odcedzamy, wykładamy do miseczki. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ryżu, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cynamon i po wymieszaniu wkładamy do naczynia do zapiekania posmarowanego cieniutko masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i pieczemy ok. 20 minut.
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.