DIETA FRANCUZEK

Francuzki słyną ze szczupłej sylwetki, a sekret ich smukłego ciała tkwi w diecie i stylu życia. Kuchnia francuska nie jest jednolita, poszczególne regiony tego kraju mają swoje charakterystyczne produkty. W Normandii jada się głównie owoce morza, Prowansja słynie z aromatycznych ziół, a Burgundia ze ślimaków i musztardy. Jedzenie we Francji jest bardzo ważną częścią życia towarzyskiego i prywatnego, a mimo to Francuzki noszą ubrania w rozmiarze 38! Na czym polega ich sekret? Oto kilka zaleceń diety Francuzek:

Po pierwsze – nie wychodź z domu bez śniadania! Zjadaj choćby niewielki posiłek. Dostarczasz wówczas sobie kalorii w pierwszej połowie dnia dzięki czemu unikasz ich kulminacji wieczorem i tym samym odkładaniu się tłuszczu w strategicznych partiach sylwetki.

Po drugie – jedz powoli, minimum 15-20 minut, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Nie czytaj w tym czasie i nie oglądaj telewizji. Skup się wyłącznie na jedzeniu. Im wolniej jesz, tym mniej zjadasz i szybciej czujesz się syta.

Po trzecie – pij wodę! Zawsze staraj się mieć pod ręką butelkę wody. Pijąc ją, zwłaszcza przed posiłkiem, zmniejszasz apetyt. Woda znakomicie oczyszcza organizm, pomaga w usuwaniu toksyn, umożliwia prawidłowe trawienie i poprawia wygląd skóry. Najlepsza woda źródlana lub nisko zmineralizowana.

Po czwarte – jadaj regularnie. Nie dopuszczaj do sytuacji gdy wygłodniała rzucasz się na cokolwiek, zwłaszcza słodycze. Staraj się mieć zawsze pod ręką zdrową przekąskę – owoc, jogurt lub garść migdałów.

Po piąte – stosuj zioła! Zioła mają zbawienne właściwości trawienne, poprawiają smak potraw, zwłaszcza w sałatkach ze świeżych warzyw, które dominują w diecie francuskiej.

Do przyrządzania potraw stosuj lekki sos winegret oparty na oliwie z pierwszego tłoczenia. Zawiera ona bowiem przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi, a ponadto działa jak najlepszy kosmetyk – nawilża ciało od wewnątrz, poprawia wygląd skóry i paznokci/.

 
Przepis na sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
1 łyżeczka octu (najlepiej jabłkowego)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz, cukier – do smaku
Wszystkie produkty wymieszać na jednolitą masę i polać sałatkę!
 
 
Przykładowy jadłospis:
 
Dzień 1
Śniadanie:
muesli z suszonymi owocami wymieszane ze szklanką jogurtu naturalnego, 200 ml soku jabłkowego rozcieńczonego wodą
Drugie śniadanie:
kromka chleba razowego (może być z ziarnem słonecznika lub dyni) z białym chudym twarogiem wymieszanym z łyżeczką koperku i pietruszki, 200 ml soku pomidorowego
Obiad:
250 ml rosołu z makaronem z mąki razowej, pierś z kurczaka z rosołu bez skóry, 100g ziemniaków, 200g gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru.
Podwieczorek:
1 średnia pomarańcza
Kolacja:
sałatka nicejska: pół pomidora, pół papryki, pół ogórka, cebula, puszka tuńczyka w sosie własnym, jajko na twardo, łyżka sosu winegret
 
Dzień 2:
Śniadanie:
Omlet z 2 jajek z dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata owocowa bez cukru
Drugie śniadanie:
sałatka z pomarańczy, kiwi, jabłka i garści orzechów włoskich
Obiad:
stek z polędwiczki wieprzowej 150g usmażony na oliwie z oliwek, zielona sałata z sosem winegret, jeden średniej wielkości pieczony ziemniak
Podwieczorek:
pół grejpfruta
Kolacja:
1 kromka chleba razowego z szynką z drobiu, liściem sałaty i pomidorem, herbata zielona bez cukru
 
Dzień 3
Śniadanie:
garść płatków jęczmiennych na mleku 0,5% tłuszczu, szklanka soku z czarnej porzeczki rozcieńczonego pół na pół z wodą
Drugie śniadanie:
100 g twarożku typu „grani” z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata bez cukru
Obiad:
Zupa cebulowa z grzankami z chleba razowego, 150g łososia z rusztu, sałatka z białej kapusty, marchewki, cebulki i ząbku czosnku z sosem winegret
Podwieczorek:
jabłko, garść migdałów
Kolacja:
Sałatka z rukoli, dwóch plastrów sera camembert, mandarynki, 2 uprażonych pestek dyni, skropionych ½ łyżeczki oliwy z oliwek
 
Dzień 4
Śniadanie:
Bułka grahamka z masłem i łyżeczką dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka soku ze świeżych pomarańczy
Drugie śniadanie:
Jogurt wiśniowy z otrębami pszennymi, herbata owocowa bez cukru
Obiad:
300 ml zupy krem z selera naciowego, pieczone udko z kurczaka bez skóry, 200 g surówki z buraczków gotowanych, herbata bez cukru
Podwieczorek:
pokrojony pomidor z czterema plastrami sera mozzarella posypane bazylią i skropionych oliwą z oliwek
Kolacja:
40g zapiekanego brązowego ryżu z jabłkiem i cynamonem, herbata owocowa bez cukru
 
Dzień 5
Śniadanie:
bułeczka grahamka, serek waniliowy, pół pomarańczy, herbata zielona
Drugie śniadanie:
2 łyżeczki musli z jogurtem naturalnym, dwa kiwi, kawa
Obiad:
warzywa pieczone, filet z piersi kurczaka z grilla, szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
jeden grejpfrut
Kolacja:
sałatka z rukoli, dwóch mandarynek, dwóch łyżeczek uprażonych pestek dyni i dwóch plasterków sera camembert skropionych sosem winegret; herbata owocowa
 
Dzień 6.
Śniadanie:
kromka razowego chleba z plastrem wędzonej piersi z kurczaka, sałatka z pomidora, ogórka i połówki papryki posypana natką pietruszki; kawa
Drugie śniadanie:
sałatka owocowa z kiwi, ćwiartki melona i garści pestek słonecznika; herbata owocowa
Obiad:
Dwa naleśniki po prowansalsku (podduszona cebula na łyżeczce oliwy, pół papryki czerwonej, pomidor, pół cukinii, zmiażdżony ząbek czosnku, doprawione ziołami)
Podwieczorek:
jogurt naturalny, jabłko
Kolacja:
kromka chleba pełnoziarnistego z plastrem szynki drobiowej, liściem sałaty i pomidorem; herbata zielona
 
Dzień 7
Śniadanie:
serek wiejski (grani) z łyżeczką dżemu niskosłodzonego wiśniowego, pół bułki grahamki, kawa
Drugie śniadanie:
koktajl ze 150g truskawek i szklanki maślanki 0,5% tłuszczu
Obiad:
200 ml zupy jarzynowej, 150g mięsa wołowego w sosie koperkowym, 40g kaszy gryczanej, 100g fasolki szparagowej gotowanej, herbata owocowa
Kolacja:
zielona sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, dwa plastry chudej szynki gotowanej, polane sosem winegret; herbata
 
Dzień 8
Śniadanie:
omlet z 2 jaj z zielonym groszkiem, pół szklanki soku jabłkowego z wodą
Drugie śniadanie:
jogurt owocowy z jedną łyżką otrębów pszennych
Obiad:
pure z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, ziemniak,), ćwiartka kurczaka pieczonego; szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek:
grejpfrut, garść orzechów włoskich
Kolacja:
sałatka z jednej puszki tuńczyka w sosie własnym, pół puszki czerwonej fasoli, mała cebula, łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku; herbata zielona
 
Dzień 9
Śniadanie:
szklanka świeżego soku z pomarańczy, bułka grahamka z masłem i łyżeczką dżemu truskawkowego
Drugie śniadanie:
sałata z jajkiem i pomidorem, dwie kromki pieczywa chrupkiego; herbata
Obiad:
zupa krem ze świeżych pomidorów i ryżem, filet z łososia z grilla, szpinak, jeden ziemniak pieczony;
Podwieczorek:
150g owoców sezonowych
Kolacja:
sałatka z ogórka, papryki, pomidora, cebuli i 100g wędzonej piersi z kurczaka polane sosem winegret; herbata
 
Dzień 10
Śniadanie:
35g musli z owocami suszonymi ze szklanką chudego (o,5%) mleka; szklanka soku z pomarańczy
Drugie śniadanie:
kromka chleba razowego z pastą z makreli, pomidor; kawa
Obiad:
zupa krem z zielonego groszku, stek z piersi z indyka, 200g buraczków gotowanych, 100 g ziemniaków gotowanych; herbata owocowa
Podwieczorek:
jogurt naturalny, pomarańcza
Kolacja:
sałatka brokułowa

 

Oferujemy następujące przepisy do diety:

Warzywa z rękawa

To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.

Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.

Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.

Do pieczenia w foliowym rękawie

( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )

nadają się znakomicie takie warzywa jak:

  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • papryka czerwona i żółta
  • cukinia
  • kabaczek
  • brokuły
  • kapusta biała
  • kapusta włoska
  • kalarepka
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie:

2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.

Sałatka brokułowa

Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.

Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.

Potrzebne składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 pomidor
  • 1 jajko na twardo
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.

Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!

Zupa z mieszanych warzyw

W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.

Potrzebne składniki:

  • 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
  • 1 litr wody
  • curry
  • sól
  • kilka gałązek koperku i natki

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.

Sos winegret

Składniki :

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)

Wykonanie:

Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Omlet z dwóch jajek

Składniki;

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

Jajka myjemy w ciepłej wodzie, wybijamy do miseczki, dodajemy mleko lub wodę, leciutko solimy i ubijemy trzepaczką lub widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji (ma być gładka, nie puszysta !). Na małej patelni rozgrzewamy masło (nie rumienimy !!!) i wlewamy masę. Gdy brzegi się zetną podważamy je szerokim nożem pozwalając masie spłynąć pod spód. Przechylamy patelnię na boki aby płynna masa w całości spłynęła na dno patelni – pamiętamy, że klasyczny omlet smażymy bez przewracania na drugą stronę. Omlet jest gotowy gdy spód jest przyrumieniony a wierzch ścięty. Zdejmujemy z patelni i delikatnie smarujemy niskocukrowym dżemem.
Składamy na pól i SMACZNEGO !!!

Zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje:

  • 4 cebule średniej wielkości
  • 1 litr wody vegeta,
  • sól, pieprz,tymianek
  • 2 łyżki masła
  • 4 kromki razowego chleba

Wykonanie:

Cebulę kroimy na cieniutkie piórka i dusimy na patelni przez 15-20 minut aż zmięknie i nabierze ładnego brązowawego koloru. W tym czasie zagotowujemy wodę przyprawioną vegetą a następnie przekładamy do garnka cebulę i gotujemy kolejne 20-30 minut. Uwaga! - patelni nie myjemy, wrzucamy na nią pokrojone w kostkę razowe pieczywo i podpiekamy. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, rozlewamy do miseczek, wsypujemy grzanki i SMACZNEGO !!!

Zupa z selera naciowego

Składniki dla 2-ch osób:

  • ½ pęczka selera naciowego
  • 0,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

Wykonanie:

Selera pokrojonego w plasterki podsmażamy w garnku na maśle, następnie wlewamy wodę, po zagotowaniu wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy ma wolnym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, rozlewamy na talerze i posypujemy zieleniną.

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki na 3 porcje:

  • 4 średnie pomidory
  • 2 cebule
  • 3 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 małe łyżeczki śmietany 12%
  • vegeta , pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondelku na oliwie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, odrzucić nasiona i dodać do cebuli. Dodać czosnek i dusić aż cebula zmięknie a pomidory się rozpadną. Dolać wodę, zagotować, doprawić vegetą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować jeszcze chwilę a następnie po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem. Rozlać na talerze, na każdym umieścić kleks ze śmietany i posypać koperkiem.

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 200 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • vegeta,
  • pieprz
  • 2 łyżeczki śmietany 12%

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy z oliwek. Dodać zawartość puszki łącznie z płynem, dolać wodę, gotować aż cebula zmięknie. Lekko przestudzić, zmiksować blenderem, doprawić do smaku vegetą i solą. Rozlać na talerze, każdy przyozdobić kleksem śmietany.
SMACZNEGO !!!

brązowy ryż zapiekany z jabłkiem

Składniki na 3 porcje:

  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól

Wykonanie:

Gotujemy w osolonej wodzie woreczek ryżu przez 15 minut. Odcedzamy, wykładamy do miseczki. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ryżu, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cynamon i po wymieszaniu wkładamy do naczynia do zapiekania posmarowanego cieniutko masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i pieczemy ok. 20 minut.

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.