DIETA ROZDZIELNA

Dzielimy dopuszczone do spożywania przy tej diecie produkty na trzy grupy w następujący sposób
(Podział za Ursulą Summ w pracy „Dieta rozdzielna”)
 
PRODUKTY O DUŻEJ ZAWARTOŚCI BIAŁKA I ZRÓWNANE Z GRUPĄ BIAŁKOWĄ
  1. mięsa gotowane, grillowane i pieczone: indyk, kurczak, wołowina, cielęcina, jagnięcina (wieprzowiny nie zaleca się)
  2. wędliny drobiowe i wołowe z wyłączeniem surowych i wędzonych
  3. ryby z wyłączeniem wędzonych
  4. owoce morza
  5. jajka
  6. mleko
  7. sery żółte
  8. gotowane i duszone pomidory
  9. napoje: herbaty owocowe, wina wytrawne, soki owocowe
  10. owoce: kwaśne jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, wiśnie, winogrona, pomarańcze, grapefruity, cytryny, mango, ananas
 
PRODUKTY GRUPY NEUTRALNEJ
  1. tłuszcze : masło, nieutwardzane margaryny z dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwy i oleje tłoczone na zimno
  2. produkty mleczne : jogurt, śmietana, kefir, maślanka, serki śmietankowe, topione i grani, sery owcze i kozie, camembert
  3. wędliny drobiowe i wołowe surowe i wędzone        
  4. tatar
  5. ryby marynowane i wędzone oraz śledzie z wyjątkiem świeżych
  6. następujące warzywa : karczochy, bakłażan, awokado, brokuły, kalafior, zielona fasolka, cykoria, kapusta pekińska, zielony groszek, koperek, ogórki, czosnek, kalarepka, por, świeża kukurydza, botwinka, marchewka, papryka, rzodkiewki, buraki, brukselka, czerwona, biała i włoska kapusta, kiszona kapusta, seler, szparagi, szpinak, pomidory, cebula i cukinia oraz sałaty, grzyby ( w tym pieczarki i boczniaki ), kiełki
  7. orzechy ( oprócz orzeszków ziemnych ), migdały, wiórki kokosowe, sezam i mak
  8. czarne jagody
  9. rodzynki
  10. oliwki
  11. żółtko
  12. drożdże
  13. bulion warzywny
  14. czysty, wysokoprocentowy alkohol, np. żytniówka, jałowcówka i czyste brandy z owoców
  15. herbaty ziołowe
  16. żelatyna i agar-agar
 
PRODUKTY GRUPY WĘGLOWODANOWEJ
  1. zboża pełnoziarniste : pszenica, orkisz, żyto, owies, proso,suszona kukurydza,niełuskany ryż
  2. kasza gryczana
  3. produkty pełnoziarniste : pieczywo pełnoziarniste, makaron i kasze pełnoziarnistego
  4. ziemniaki
  5. następujące owoce : banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i świeże daktyle
  6. suszone owoce poza rodzynkami
  7. mąka ziemniaczana
 
Nie łączymy w jednym posiłku produktów z grupy białkowej z produktami z grupy węglowodanowej, natomiast każdą z tych grup możemy łączyć z produktami neutralnymi.
 
PRZYKŁADOWE MENU
 
 
Śniadanie (do wyboru)
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego lub 3 kromeczki chlebka chrupkiego pełnoziarnistego albo orkiszowego z niewielką ilością masła i twarożkiem lub żółtym serem
  • owsianka
  • musli
  • jajka po wiedeńsku lub jajecznica z pomidorem lub pieczarkami plus ewentualnie warzywa z grupy neutralnej
  • omlet z serem ( bez mąki )
  • dowolne owoce z wyłączeniem bananów
  • serek grani ze szczypiorkiem lub rzodkiewką i tost razowy
 
Obiad (do wyboru)
  • warzywa skropione oliwą z oliwek i posypane przyprawami duszone w rękawie
  • pieczona pierś z kurczaka z sałatką wielowarzywną
  • pieczona ryba z cukinią i kalarepką
  • papryka faszerowana mielonym mięsem z udżca indyka, sałata
  • sałatka ze świeżych warzyw z kawałkamu grillowanej piersi z kurczaka
  • sałatka ze świeżych warzyw z tuńczykiem lub wędzonym łososiem
  • zupa jarzynowa z bułeczką pełnoziarnistą
  • stek z polędwicy wołowej z kalafiorem lub brokułem
  • gulasz wołowo – jarzynowy z zieloną sałatą
  • makaron razowy z oliwą, pesto,suszonymi pomidorami i czosnkiem
 
Kolacja (do wyboru)
  • zapiekanka z ziemniaka i pieczarek
  • zapiekanka z ziemniaków z kozim serem
  • pieczona pierś z indyka z zieloną fasolką
  • kabaczek faszerowany mielonym drobiowym mięsem, zielona sałata
  • dwa razowe tosty z twarożkiem, sałatka z pomidorów
  • grillowane warzywa z sosem czosnkowym
  • jogurt naturalny i razowa bułeczka z masłem i ogórkiem
  • zupa z dyni z grzanką czosnkową
  • brązowy ryż smażony z warzywami
  • razowe grzanki z pieczarkami
  • cukinia pieczona z dodatkiem żółtego sera
 
Komponując sobie dzienny jadłospis pamiętajmy, że powinien on zawierać produkty ze wszystkich trzech grup. Do potraw z dużą zawartością białek i węglowodanów spożywajmy warzywa, sałatki i surówki. Produkty z grupy białkowej spożywajmy raz dziennie. Pamiętajmy również o tym, że należy odczekać 3-3,5 godziny pomiędzy posiłkami skomponowanymi z produktów z różnych grup – to ułatwia trawienie.
W razie ataku głodu możemy sobie pozwolić dwa razy dziennie na niewielką przekąskę – może to być owoc, sok pomidorowy lub surowa marchewka pokrojona w słupki.
 
Jak przy każdej diecie także i przy tej zalecamy zwiększenie aktywności fizycznej.

Jeśli nie mamy ochoty na ćwiczenia w siłowni, jazdę na rowerze lub basen to
koniecznie zaplanujmy kilka razy w tygodniu półgodzinny spacer.

 

 

Oferujemy następujące przepisy do diety:

Makaron razowy z pesto

To naprawdę pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie danie.

Składniki są ogólnie dostępne a czas potrzebny na wykonanie tego posiłku nie przekracza 20 minut.

Podajemy przepis na przygotowanie 6 porcji – rodzina lub znajomi zjedzą z nami z przyjemnością.

Potrzebne produkty:

  • 1 paczka 500g razowego makaronu np. penne lub świderki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 słoiczka zielonego pesto
  • 3-5 ząbków czosnku ( ilość zależna od upodobań )
  • kilka kawałków suszonych pomidorów lub kilka oliwek

Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu a w międzyczasie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy pesto, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki suszone pomidory lub oliwki. Wszystko razem podgrzewamy i doprowadzamy tylko do takiego stanu żeby czosnek się zeszklił. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem.

Jeśli chcemy aby danie było bardziej wykwintne robimy wersję z wędzonym łososiem. W tym celu do sosu przygotowanego jak wyżej dodajemy pod koniec 15 dkg wędzonego łososia pokrojonego na kawałki średniej wielkości ( możemy z powodzeniem użyć łososia sałatkowego ). Mieszamy i pozostawiamy na patelni tylko do lekkiej zmiany koloru. Łączymy z makaronem i podajemy z zieloną sałatą ( lodową lub mix-em ) polaną odrobiną sosu winegret lub dowolnego sosu do sałat Knorra. Podajemy i słuchamy z przyjemnością pochwał współbiesiadników.

Warzywa z rękawa

To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.

Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.

Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.

Do pieczenia w foliowym rękawie

( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )

nadają się znakomicie takie warzywa jak:

  • marchewka
  • seler
  • pietruszka
  • papryka czerwona i żółta
  • cukinia
  • kabaczek
  • brokuły
  • kapusta biała
  • kapusta włoska
  • kalarepka
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie:

2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.

Zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem

Danko zarówno obiadowe jak i kolacyjne. Prościutkie, taniutkie i pyszniutkie.

Możemy je przygotować z fasolki mrożonej lub świeżej .

Niskokaloryczne więc możemy jeść do syta.

Przygotowanie:

gotujemy w osolonej wodzie paczkę mrożonej lub 500g świeżej zielonej fasolki , odcedzamy, wykładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, do której wciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku.
Po zeszkleniu czosnku ( uważamy żeby nie przypalić ! ) całość przekładamy do miski z ciepła fasolką, mieszamy i SMACZNEGO !

Dorsz w porach

Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.

Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.

Potrzebne składniki:

  • 500g mrożonych filetów z dorsza
  • 300-400g porów
  • ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!

Łosoś pod szpinakiem

To danie jest tak pyszne i eleganckie, że możemy je podać na każdym przyjęciu.

Nie jest skomplikowane w przygotowaniu a produkty są łatwo dostępne.

Potrzebne składniki:

  • 600 g świeżego łososia pokrajanego w dzwonka lub porcje
  • 1 opakowanie mrożonego siekanego (uwaga – NIE mielonego szpinaku)
  • dowolna gotowa mieszanka przyprawy do ryb
  • 50g sera pleśniowego Lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mrożony szpinak kładziemy na patelnię z grubym dnem, przykrywamy i umieszczamy na średnim gazie na kilka minut żeby się rozmroził i zagotował. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę szpinak i pokruszony ser pleśniowy . Gdy ser się rozpuści doprawiamy pieprzem i zdejmujemy patelnię z gazu. Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wkładamy posypane przyprawą do ryb kawałki łososia. Na rybę wykładamy przygotowany szpinak i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a naczynie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) żeby zapobiec przypaleniu się szpinaku. Pieczemy jeszcze 20 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje. SMACZNEGO!!!

Papryka faszerowana

Danie można zamrozić więc przygotujemy 3 porcje i z przyjemnością zjemy za kilka dni ponownie.

Potrzebne składniki:

  • spore papryki
  • 250g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki ryżu lub 3 łyżki kaszy jęczmiennej (z kaszą zaskakująco smaczne – proponujemy spróbować)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, sproszkowana słodka papryka
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego Winiary lub Knorr

Wykonanie:

Z papryk odcinamy kapelusiki (część z ogonkiem), odkładamy je na bok, z papryk usuwamy pestki i białe błonki. Ryż lub kaszę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10 minut), odcedzamy, studzimy. Cebulkę siekamy drobno i szklimy no odrobinie oliwy z oliwek, zostawiamy do przestygnięcia. Gotujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mielone mięso wykładamy do miski, dodajemy jajko, ryż lub kaszę, podsmażoną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Starannie mieszamy. Pamiętamy, że w trakcie duszenia ryż lub kasza jeszcze powiększą swoją objętość więc masa musi mieć odpowiednią konsystencję – jeśli jest zbyt gęsta dodajmy troszkę wody.

Przygotowanym farszem napełniamy papryki i przykrywamy je kapelusikami a następnie umieszczamy na stojąco w garnku o odpowiedniej wielkości . Zalewamy sosem pomidorowym, przykrywamy i dusimy najpierw na średnim a następnie na mniejszym ogniu ok. ½ godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy sosem wystające części papryk. SMACZNEGO !!!

Ryba pieczona w rękawie z warzywami

Łatwe w przygotowaniu, dietetyczne i zdrowe danie.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 600 g świeżej ryby lub rozmrożonej i starannie osuszonej w kuchennym papierowym ręczniku (jeśli przyrządzamy danie z ryby mrożonej pamiętajmy, że waga ryby mrożonej musi być o ok. 30% większa)
  • 1 mała cukinia
  • 1 kalarepka
  • ½ małego selera
  • 1/8 główki małej włoskiej kapusty
  • przyprawa do ryb, vegeta
  • oliwa z oliwek do smarzenia

Przygotowanie:

Rybę dzielimy na kilka kawałków, posypujemy dowolną gotową mieszanką przypraw do ryb, smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek i wkładamy do spiętego z jednej strony rękawa. Warzywa kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski, spryskujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy vegetą, mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić oliwę z przyprawą i układamy na kawałkach ryby. Spinamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35 – 40 minut. Powyższa ilość wystarcza na 4 porcje.

Zapiekanka z bakłażana i cukini

To danko szczególnie polecamy amatorom kuchni śródziemnomorskiej.

Można je zjeść nie tylko świeżo po przygotowaniu, smaczne jest również po odgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Potrzebne składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki startego żółtego sera – może być gouda albo wędzona mozzarella
  • szczypta rozmarynu
  • 125g śmietany 12%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, vegeta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię i bakłażana po umyciu kroimy w poprzeczne plastry o grubości 1,5 cm. Plastry z bakłażana solimy po obu stronach i odkładamy na 15 minut a następnie wycieramy papierowym kuchennym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy naprzemiennie plastry warzyw – powinny na siebie nachodzić. Solimy, pieprzymy i posypujemy niewielką ilością gałki muszkatołowej i rozmarynu a następnie polewamy śmietaną przyprawioną do smaku vegetą. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C . Pieczemy 35 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje.

Zupa z mieszanych warzyw

W 15 minut ugotujemy pyszną, aromatyczną zupkę.

Potrzebne składniki:

  • 1 spory seler naciowy (tylko łodygi z malutkimi listkami)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 mniejsze lub 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa Knorr lub Winiary
  • 1 litr wody
  • curry
  • sól
  • kilka gałązek koperku i natki

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek dusimy pokrojone w paseczki lub plasterki cebulę, selera i pora z dodatkiem curry. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w ćwierćplasterki cukinie (nie obieramy ze skórki), mieszamy, przykrywamy na kilka chwil pokrywą. Następnie wlewamy 1 litr gorącej wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy ok. 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy drobno posiekanym koperkiem z natką.
Z powyższej ilości otrzymujemy 3 solidne porcje.

Dorsz z pieca z pieczarkami

To danie jest najsmaczniejsze bezpośrednio po upieczeniu, przygotujemy więc tylko dwie porcje.

Potrzebne produkty:

  • 500 g mrożonego dorsza (po rozmrożeniu i osuszeniu zostanie ok. 350 g)
  • 200 g pieczarek
  • ¼ mrożonej mieszanki chińskiej (resztę mrożonki chowamy do zamrażarki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • vegeta, pieprz

Wykonanie:

Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Dorsza rozmrażamy, myjemy, starannie osuszamy w kuchennym papierowym ręczniku a następnie posypujemy przyprawą do ryb , z obu stron cieniutko smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i podsmażamy na kilku kroplach oliwy, następnie dokładamy mrożonkę chińską i po rozmrożeniu chwilę odparowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem i wykładamy na rybę. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Zasiadamy do stołu z kimś kogo lubimy i robimy sobie ucztę.
SMACZNEGO !!!

Pstrąg pieczony w folii

Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.

Gulasz wołowo-jarzynowy

To bardzo smaczne jednogarnkowe danie.

Przygotujemy większą porcję bo gulasz można odgrzać na drugi dzień albo podzielić na porcje i zamrozić na później.

Potrzebne produkty:

  • 600g wołowiny bez kości
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula 250 g brukselki
  • 1 kalarepka
  • 250g zielonej fasolki lub 1 mała puszka zielonego groszku
  • przyprawa do mięsa wołowego – gotowa mieszanka
  • 1 listek laurowy,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kostka rosół wołowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Wykonanie:

Wołowinę myjemy i kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, posypujemy przyprawą do mięsa wołowego, kropimy oliwą z oliwek i starannie mieszamy. Tak przygotowane mięso pieczemy w brytfannie w piekarniku (ok. 75 minut w temp. 190 st. C) lub w prodiżu (nieco dłużej). W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba podlać odrobinę wodą. Następnie całość przekładamy do garnka o grubym dnie, wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i wlewamy 1,5 szklanki wody. Garnek umieszczamy na średnim gazie i zabieramy się za przygotowanie warzyw, które musimy umyć i pokroić na kawałki a cebulę dodatkowo zeszklić na ½ łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy i gotujemy ok. ½ godziny. Przyprawiamy czerwoną sproszkowaną papryką, pieprzem i ewentualnie solą oraz dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.

Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową (błyszczącą strona do góry), smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i przygotowujemy warzywa, takie jak:

  • cukinia,
  • kabaczek,
  • akłażan,
  • brokuł,
  • pieczarka.

Cukinię i kabaczka przecinamy wzdłuż, łyżką wybieramy miąższ z nasionami i kroimy na dowolne kawałki. Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, posypujemy solą po obu stronach i zostawiamy na 15-20 minut a następnie wycieramy starannie papierowym kuchennym ręcznikiem. Brokuła kroimy wzdłuż na „ósemki”. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże kroimy na połówki. Warzywa układamy na folii, kropimy oliwą i posypujemy z dużym umiarem solą. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku 15-20 minut ( po 15 sprawdzamy widelcem czy dostatecznie miękkie ).

Przed spożyciem polewamy sosem zrobionym ze 150 ml jogurtu naturalnego, jednego przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, szczypty soli, świeżo zmielonego pieprzu i odrobinki cukru. Warzywka są pyszne również na zimno.

Kabaczek faszerowany

Z kabaczka o długości 30-35 cm przygotujemy danie dla 4 osób.

Potrzebne produkty:

  • 1 kabaczek
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do mięsa mielonego – gotowa mieszanka lub sól, pieprz, czerwona słodka papryka, majeranek 1 kartonik sosu pomidorowego
  • 3 łyżki startego żółtego sera

Wykonanie:

Po umyciu przekrawamy kabaczka wzdłuż a następnie każdą połówkę dzielimy na pół w poprzek i łyżką wydrążamy miąższ z pestkami. Na ½ łyżce oliwy z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i łączymy ją z mięsem, jajkiem i przyprawami. Starannie mieszamy i przygotowaną masą napełniamy wydrążone ćwiartki kabaczka. Blachę do pieczenia przykrywamy folią aluminiową cieniutko posmarowana oliwą z oliwek, układamy kabaczka, posypujemy żółtym startym serem i zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy ok. 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Pieczona pierś z indyka lub kurczaka

Przygotujemy danie z jednej całej piersi z indyka, która waży zwykle 800 – 1000 g.

Na jeden posiłek możemy zjeść ok. 200 g, resztę więc podzielimy na porcje i zamrozimy lub poczęstujemy domowników.

Potrzebne produkty:

  • rękaw foliowy do pieczenia
  • 1 pierś z indyka
  • przyprawa do drobiu lub do mięs Knorr
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy na 8-10 kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą , polewamy oliwą i starannie mieszamy ręką tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą. Przykrywamy miskę i zastawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie odcinamy potrzebną długość rękawa (ok. 60 cm), wkładamy do niego zamarynowane kawałki mięsa, zapinamy i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Pieczemy 60 minut. Mięsko jest pyszne, lekko przyrumienione i soczyste w środku. W taki sam sposób możemy przygotować pieczone piersi z kurczaka. Pieczemy je w całości nie dzieląc na mniejsze kawałki a czas pieczenia skracamy o 5 minut.

Zapiekanka z ziemniaków z kozim serem

Porcja dla dwóch osób.

Potrzebne produkty:

  • 500g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera koziego lub mozzarelli
  • ½ płaskiej łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, po lekkim przestudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Również w plastry kroimy cebulę i ser, czosnek w cieniutkie plasterki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą , kładziemy posypane solą i pieprzem plastry ziemniaków, następnie cebulę z czosnkiem, na wierzchu plastry sera. Całość polewamy posoloną śmietaną z tymiankiem i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy ok. 45 minut.

W innej wersji tej zapiekanki zamiast sera dodajemy 250 g umytych i pokrojonych w plasterki pieczarek lub boczniaków podsmażonych na łyżce oliwy z oliwek i przyprawionych vegetą.

Zupa z dyni z grzanką czosnkową

Zupka jest pyszna i może mieć różny smak w zależności od przypraw.

Podajemy przepis na dwie osoby.

Potrzebne produkty:

  • 60dkg dyni bez pestek pokrojonej w kostkę
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa lub imbir albo curry

Przygotowanie:

Na łyżeczce masła rozpuszczonej w garnku o grubym dnie szklimy cebulkę, dodajemy dynię, mieszamy, zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeśli lubimy zupę o aksamitnej konsystencji to miksujemy przy pomocy blendera lub przecieramy przez sito, jeśli lubimy, żeby pływały kawałki dyni to już na tym etapie przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej albo szczyptą curry lub ½ łyżeczki świeżo uskrobanego imbiru
(do wyboru, nie wszystko naraz !!!
).

Podajemy z grzanką czosnkową: podpieczoną w piekarniku lub tosterze kromkę bułki nacieramy ząbkiem czosnku.
SMACZNEGO !!!

Sałatka z mieszanych świeżych warzyw z wędzonym łososiem

Składniki:

  • ¼ lodowej sałaty
  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
  • 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • odrobina soli i pieprzu

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy łososia podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe !

Sałatka ze świeżych warzyw z grilowanym kurczakiem

Składniki:

  • ¼ lodowej sałaty
  • ½ długiego ogórka
  • 2 średnie pomidory
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ małej czerwonej cebulki albo 1 cała dymka
  • 80 – 100 g grillowanej, pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/8 cytryny lub kilka kropli octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • odrobina soli i pieprzu

Wykonanie:

Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidory kroimy w ósemki, ogórki w półplasterki, rzodkiewki w plasterki, cebulę w półkrążki i wszystko wkładamy do miski. Dodajemy kurczaka podzielonego na kawałki a następnie z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i musztardy przygotowujemy sos ( najlepiej wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i starannie wymieszać przez potrząsanie – możemy zrobić więcej i przechować w lodówce nawet kilka dni ). Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce, delikatnie mieszamy i gotowe ! Jeśli mamy ochotę na zmianę – zamiast kurczaka możemy dodać 10 dkg wędzonego łososia sałatkowego.

Sos winegret

Składniki :

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)

Wykonanie:

Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pierś z kurczaka grillowana

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa Delikat Knorra do drobiu
  • ½ łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.

Sałatka nicejska

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 filety anchois
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 1 średni pomidor
  • ½ zielonego ogórka
  • ¼ zielonej papryki
  • ¼ średniej cebuli
  • na sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta suszonej bazylii lub 2 listki świeżej drobniutko posiekanej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Umytą sałatę porwaną na części rozłożyć na talerzu, pomidora pokroić w ósemki, ogórka w cienkie plasterki, paprykę w paseczki, cebulkę w piórka, jajko obrać i pokroić w ćwiartki, anchois podzielić na kilka kawałków i wszystko razem z oliwkami ułożyć na zielonej sałacie. Polać sosem przyrządzonym z podanych wyżej składników.

Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki na 2 porcje:

  • 1/3 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 średnie jabłko
  • 1dymka
  • 1 większa marchewka
  • sos winegret (patrz przepis: sos winegret)

Wykonanie:

Odkrawamy 1/3 kapusty pekińskiej, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę też na pół a następnie drobno szatkujemy. Dodajemy jabłko i marchewkę starte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w cienkie plasterki dymkę. Całość polewamy z umiarem sosem winegret, mieszamy i
SMACZNEGO !!!

 

Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.

medytacja i oddychanie
Aby otrzymać kod dostępu wyślij SMS na numer 7255 o treści KOD.DIETA
Usługa działa w sieciach operatorów: Era, Orange, Plus GSM, Play, Heyah, Sami Swoi.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.

Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.