Makaron razowy z pesto
To naprawdę pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie danie.
Składniki są ogólnie dostępne a czas potrzebny na wykonanie tego posiłku nie przekracza 20 minut.
Podajemy przepis na przygotowanie 6 porcji – rodzina lub znajomi zjedzą z nami z przyjemnością.
Potrzebne produkty:
- 1 paczka 500g razowego makaronu np. penne lub świderki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 słoiczka zielonego pesto
- 3-5 ząbków czosnku ( ilość zależna od upodobań )
- kilka kawałków suszonych pomidorów lub kilka oliwek
Wykonanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu a w międzyczasie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek, dodajemy pesto, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki suszone pomidory lub oliwki. Wszystko razem podgrzewamy i doprowadzamy tylko do takiego stanu żeby czosnek się zeszklił. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem.
Jeśli chcemy aby danie było bardziej wykwintne robimy wersję z wędzonym łososiem. W tym celu do sosu przygotowanego jak wyżej dodajemy pod koniec 15 dkg wędzonego łososia pokrojonego na kawałki średniej wielkości ( możemy z powodzeniem użyć łososia sałatkowego ). Mieszamy i pozostawiamy na patelni tylko do lekkiej zmiany koloru. Łączymy z makaronem i podajemy z zieloną sałatą ( lodową lub mix-em ) polaną odrobiną sosu winegret lub dowolnego sosu do sałat Knorra. Podajemy i słuchamy z przyjemnością pochwał współbiesiadników.
Warzywa z rękawa
To naprawdę zaskakujące jak pyszne są warzywa przygotowywane w ten właśnie sposób.
Ponadto są niezwykle zdrowe - nie tracą soli mineralnych jak to się dzieje podczas gotowania w wodzie. Ponieważ są niskokaloryczne można pozwolić sobie na naprawdę solidną porcję.
Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do kawałka kurczaka lub ryby albo porcji kaszy gryczanej.
Do pieczenia w foliowym rękawie
( do kupienia w każdym supermarkecie – kosztuje kilka zł i ma kilka metrów długości )
nadają się znakomicie takie warzywa jak:
- marchewka
- seler
- pietruszka
- papryka czerwona i żółta
- cukinia
- kabaczek
- brokuły
- kapusta biała
- kapusta włoska
- kalarepka
- cebula
- czosnek
Przygotowanie:
2 spore marchewki, 1 pietruszkę, 1 czerwoną paprykę, 1 cebulę i 1/8 średniej główki kapusty po oczyszczeniu kroimy na dość duże kawałki ( kapustę kroimy wzdłuż głąba tak żeby się nie rozpadła ). Jeśli mamy ochotę dodajemy kilka ząbków czosnku. Posypujemy z umiarem vegetą lub kucharkiem i spryskujemy oliwą z oliwek. Mieszamy aby oliwa z przyprawą w miarę jednolicie pokryła warzywa cieniuteńką warstewką. Odcinamy potrzebną długość rękawa, spinamy z jednego końca dołączoną do rękawa spinką, wkładamy warzywa, spinamy druki koniec i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku. Pieczemy 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odcinamy koniec rękawa i przekładamy warzywa do salaterki. Można posypać świeżym koperkiem lub natką, szczególnie jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku. Oczywiście warzywa możemy komponować dowolnie w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Danie jest tak pyszne, że z powodzeniem możemy nim poczęstować gości.
Zielona fasolka z oliwą z oliwek i czosnkiem
Danko zarówno obiadowe jak i kolacyjne. Prościutkie, taniutkie i pyszniutkie.
Możemy je przygotować z fasolki mrożonej lub świeżej .
Niskokaloryczne więc możemy jeść do syta.
Przygotowanie:
gotujemy w osolonej wodzie paczkę mrożonej lub 500g świeżej zielonej fasolki , odcedzamy, wykładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, do której wciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku.
Po zeszkleniu czosnku ( uważamy żeby nie przypalić ! ) całość przekładamy do miski z ciepła fasolką, mieszamy i SMACZNEGO !
Dorsz w porach
Danie ma tę zaletę, że oprócz tego że jest smaczne to prawie „robi się samo”.
Do jego przygotowania potrzebujemy patelnię z grubym dnem z pokrywą.
Potrzebne składniki:
- 500g mrożonych filetów z dorsza
- 300-400g porów
- ulubiona gotowa przyprawa do ryb vegeta lub kucharek
- ½ łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na posmarowanej oliwą patelni układamy jedną warstwą posypane przyprawą do ryb zamrożone filety z dorsza. Pory kroimy w talarki, rozsypujemy na rybie i posypujemy z umiarem wegetą. Przykrywamy pokrywą , umieszczamy najpierw na średnim ogniu, po 15 minutach ogień zmniejszamy i trzymamy cały czas pod pokrywą jeszcze 20 minut. Gotowe. Jeśli nie jesteśmy na ścisłej diecie to do tego dania świetnie pasuje ryż na sypko. SMACZNEGO !!!
Łosoś pod szpinakiem
To danie jest tak pyszne i eleganckie, że możemy je podać na każdym przyjęciu.
Nie jest skomplikowane w przygotowaniu a produkty są łatwo dostępne.
Potrzebne składniki:
- 600 g świeżego łososia pokrajanego w dzwonka lub porcje
- 1 opakowanie mrożonego siekanego (uwaga – NIE mielonego szpinaku)
- dowolna gotowa mieszanka przyprawy do ryb
- 50g sera pleśniowego Lazur
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionowa
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mrożony szpinak kładziemy na patelnię z grubym dnem, przykrywamy i umieszczamy na średnim gazie na kilka minut żeby się rozmroził i zagotował. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy kostkę bulionową, przeciśnięty przez praskę szpinak i pokruszony ser pleśniowy . Gdy ser się rozpuści doprawiamy pieprzem i zdejmujemy patelnię z gazu. Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wkładamy posypane przyprawą do ryb kawałki łososia. Na rybę wykładamy przygotowany szpinak i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a naczynie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) żeby zapobiec przypaleniu się szpinaku. Pieczemy jeszcze 20 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje. SMACZNEGO!!!
Papryka faszerowana
Danie można zamrozić więc przygotujemy 3 porcje i z przyjemnością zjemy za kilka dni ponownie.
Potrzebne składniki:
- spore papryki
- 250g mielonego mięsa z indyka
- 3 łyżki ryżu lub 3 łyżki kaszy jęczmiennej (z kaszą zaskakująco smaczne – proponujemy spróbować)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, sproszkowana słodka papryka
- 1 opakowanie sosu pomidorowego Winiary lub Knorr
Wykonanie:
Z papryk odcinamy kapelusiki (część z ogonkiem), odkładamy je na bok, z papryk usuwamy pestki i białe błonki. Ryż lub kaszę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10 minut), odcedzamy, studzimy. Cebulkę siekamy drobno i szklimy no odrobinie oliwy z oliwek, zostawiamy do przestygnięcia. Gotujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mielone mięso wykładamy do miski, dodajemy jajko, ryż lub kaszę, podsmażoną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Starannie mieszamy. Pamiętamy, że w trakcie duszenia ryż lub kasza jeszcze powiększą swoją objętość więc masa musi mieć odpowiednią konsystencję – jeśli jest zbyt gęsta dodajmy troszkę wody.
Przygotowanym farszem napełniamy papryki i przykrywamy je kapelusikami a następnie umieszczamy na stojąco w garnku o odpowiedniej wielkości . Zalewamy sosem pomidorowym, przykrywamy i dusimy najpierw na średnim a następnie na mniejszym ogniu ok. ½ godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy sosem wystające części papryk. SMACZNEGO !!!
Pieczeń z udźca indyka
Mięso indycze jest niezwykle cenione ze względu na swoje walory smakowe i dietetyczne.
My proponujemy bardzo łatwą w wykonaniu pieczeń z udźca indyka.
Przygotujemy ją w foliowym rękawie do pieczenia.
Potrzebne składniki:
- 1 udziec z indyka bez skóry i bez kości o wadze ok 800g
- 2 saszetki płynnej marynaty Staropolskiej Klasycznej KAMIS
Wykonanie:
Mięso myjemy i starannie oczyszczamy z błonek i resztek tłuszczu a następnie umieszczamy w misce i dodajemy dwie saszetki marynaty. Obracamy mięso aby marynata pokryła je na całej powierzchni. Przykrywamy miskę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, w międzyczasie 2-3 razy obracamy. Po upływie doby wkładamy mięso do rękawa, spinamy z obu stron i wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 75 minut. Odcinamy koniec rękawa, wyjmujemy, dzielimy na 4-5 porcji. Nadmiarowe porcje możemy pojedynczo zamrozić. Pyszne na gorąco i na zimno. SMACZNEGO !!!
Sałatka brokułowa
Nie ma osoby, która nie przepadałaby za sałatką brokułową.
Zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu.
Potrzebne składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- ¼ czerwonej cebuli
- 3 dkg sera pleśniowego np. Lazur
- ½ czerwonej papryki
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wkładamy brokuła do wrzącej osolonej wody i gotujemy na półtwardo (po 2-3 minutach sprawdzamy widelcem), odcedzamy i studzimy. W czasie gdy brokuł stygnie robimy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz ¼ płaskiej łyżeczki cukru. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zimnego brokuła dzielimy na średniej wielkości różyczki i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w cieniutkie ćwierć-plasterki, oczyszczoną z pestek paprykę w ćwierć- krążki i dokładamy do brokuła a na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajka na twardo i całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem.
Jeśli sałatka ma być wykwintna zamiast pomidora dodajemy pomidorki koktajlowe a zamiast jajka przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. W innym wariancie tej sałatki ser pleśniowy zastępujemy wędzonym łososiem. SMACZNEGO !!!
Zapiekanka z bakłażana i cukini
To danko szczególnie polecamy amatorom kuchni śródziemnomorskiej.
Można je zjeść nie tylko świeżo po przygotowaniu, smaczne jest również po odgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Potrzebne składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki startego żółtego sera – może być gouda albo wędzona mozzarella
- szczypta rozmarynu
- 125g śmietany 12%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, vegeta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cukinię i bakłażana po umyciu kroimy w poprzeczne plastry o grubości 1,5 cm. Plastry z bakłażana solimy po obu stronach i odkładamy na 15 minut a następnie wycieramy papierowym kuchennym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy naprzemiennie plastry warzyw – powinny na siebie nachodzić. Solimy, pieprzymy i posypujemy niewielką ilością gałki muszkatołowej i rozmarynu a następnie polewamy śmietaną przyprawioną do smaku vegetą. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C . Pieczemy 35 minut. Ta ilość wystarcza na 3-4 porcje.
Dorsz z pieca z pieczarkami
To danie jest najsmaczniejsze bezpośrednio po upieczeniu, przygotujemy więc tylko dwie porcje.
Potrzebne produkty:
- 500 g mrożonego dorsza (po rozmrożeniu i osuszeniu zostanie ok. 350 g)
- 200 g pieczarek
- ¼ mrożonej mieszanki chińskiej (resztę mrożonki chowamy do zamrażarki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do ryb
- vegeta, pieprz
Wykonanie:
Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Dorsza rozmrażamy, myjemy, starannie osuszamy w kuchennym papierowym ręczniku a następnie posypujemy przyprawą do ryb , z obu stron cieniutko smarujemy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczarki po umyciu kroimy w plasterki i podsmażamy na kilku kroplach oliwy, następnie dokładamy mrożonkę chińską i po rozmrożeniu chwilę odparowujemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem i wykładamy na rybę. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Zasiadamy do stołu z kimś kogo lubimy i robimy sobie ucztę.
SMACZNEGO !!!
Makaron razowy z sosem szpinakowo-serowym
Danie jest smaczne, zrobimy więc trzy porcje – domownicy chętnie zjedzą z nami taką kolację.
Potrzebne produkty:
- ½ paczki razowego makaronu, najlepiej penne
- ½ paczki porcjowanego szpinaku (nie w tafli!!!) - resztę paczki chowamy do zamrażarki
- 5 dkg sera pleśniowego np. Lazur
- 3 łyżki śmietany 12%
- ½ kostki bulionowej
- 1 duży ząbek czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu a w tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię z grubym dnem wykładamy szpinak, przykrywamy pokrywą i umieszczamy na średnim ogniu w celu rozmrożenia. Po rozmrożeniu i zagotowaniu wrzucamy ½ kostki bulionowej, pokruszony ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 2 minuty. Następnie dodajemy śmietanę, starannie mieszamy, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i całość łączymy z odcedzonym makaronem.
Zjadamy ze smakiem.
Pstrąg pieczony w folii
Kupujemy patroszonego pstrąga, myjemy go starannie i osuszamy przy pomocy papierowego, kuchennego ręcznika. Następnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do ryb i smarujemy cieniutką warstewką oliwy z oliwek. Do wnętrza ryby wkładamy dwa przecięte na pół plasterki cytryny, gałązkę koperku lub rozmarynu i przepołowiony ząbek czosnku a następnie zawijamy rybę w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia folię nakłuwamy od góry.
Pieczona pierś z indyka lub kurczaka
Przygotujemy danie z jednej całej piersi z indyka, która waży zwykle 800 – 1000 g.
Na jeden posiłek możemy zjeść ok. 200 g, resztę więc podzielimy na porcje i zamrozimy lub poczęstujemy domowników.
Potrzebne produkty:
- rękaw foliowy do pieczenia
- 1 pierś z indyka
- przyprawa do drobiu lub do mięs Knorr
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy na 8-10 kawałków, wrzucamy do miski, posypujemy przyprawą , polewamy oliwą i starannie mieszamy ręką tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą. Przykrywamy miskę i zastawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie odcinamy potrzebną długość rękawa (ok. 60 cm), wkładamy do niego zamarynowane kawałki mięsa, zapinamy i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni C piekarniku. Pieczemy 60 minut. Mięsko jest pyszne, lekko przyrumienione i soczyste w środku. W taki sam sposób możemy przygotować pieczone piersi z kurczaka. Pieczemy je w całości nie dzieląc na mniejsze kawałki a czas pieczenia skracamy o 5 minut.
Sałatka cesarska z tuńczykiem i orzechami
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 mała sałata rzymska (można zastąpić lodową jeśli ktoś nie lubi smaku rzymskiej)
- 1 dymka
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 pomidor
- 1 jajko na twardo
- 4 włoskie orzechy
- sól, pieprz
- sok z 1/8 cytryny
Przygotowanie:
Sałatę po zdjęciu wierzchnich liści rwiemy na kawałki i umieszczamy w misce do sałat. Pomidora filetujemy (dzielimy na ósemki, wykrawamy i odrzucamy środek z pestkami), dymkę kroimy na plasterki, jajko na ósemki, tuńczyka wyjmujemy z puszki i wszystko razem z olejem dodajemy do sałaty. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dekorujemy połówkami orzechów.
Gulasz drobiowo-jarzynowy
To bardzo smaczne jednogarnkowe danie.
Przygotujemy większą porcję bo gulasz można odgrzać na drugi dzień albo podzielić na porcje i zamrozić na później.
Potrzebne produkty:
- 600g filetów z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 250 g brukselki
- 1 kalarepka
- 250g zielonej fasolki lub 1 mała puszka zielonego groszku
- przyprawa do pieczonego kurczaka – gotowa mieszanka
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kostka rosół wołowy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego s
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Wykonanie:
Filety myjemy i kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, posypujemy przyprawą do pieczonego kurczaka, kropimy oliwą z oliwek i starannie mieszamy. Tak przygotowane mięso pieczemy w brytfannie w piekarniku (ok. 45 minut w temp. 190 st. C) lub w prodiżu (nieco dłużej). W międzyczasie sprawdzamy czy nie trzeba podlać odrobinę wodą. Następnie całość przekładamy do garnka o grubym dnie, wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i wlewamy 1,5 szklanki wody. Garnek umieszczamy na średnim gazie i zabieramy się za przygotowanie warzyw, które musimy umyć i pokroić na kawałki a cebulę dodatkowo zeszklić na ½ łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy i gotujemy ok. ½ godziny. Przyprawiamy czerwoną sproszkowaną papryką, pieprzem i ewentualnie solą oraz dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.
Sos winegret
Składniki :
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pokruszona mini kosteczka czosnkowa Knorra (jeśli nie chcemy sosu o posmaku czosnkowym użyjmy do przyprawienia soli i posiekanej natki pietruszki lub szczypty oregano)
Wykonanie:
Do słoika np. po dżemie wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zakręcamy i potrząsamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Zużywamy ile trzeba, resztę przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przed każdym następnym użyciem potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pierś z kurczaka grillowana
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- przyprawa Delikat Knorra do drobiu
- ½ łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przekrawamy na pół w poprzek aby uzyskać 4 cienkie płaty. Lekko bijemy tłuczkiem uważając aby nie uszkodzić włókien, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy równomiernie przyprawą – rozsmarowujemy starannie ręką i zostawiamy na ½ godziny. Patelnię grillową smarujemy cieniutko oliwą przy pomocy pędzelka , rozgrzewamy i smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony.
Kurczak pieczony w rękawie
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 torebka gotowej przyprawy do kurczaka dowolnej marki
- rękaw foliowy do pieczenia
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku, odcinamy nóżki i skrzydełka, resztę dzielimy na kawałki. Z każdego elementu zdejmujemy skórę i tłuszcz a następnie posypujemy przyprawą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Odcinamy ok. 60 cm rękawa, spinamy z jednej strony, wkładamy luźno kawałki kurczaka, spinamy z drugiej i umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 st. C piekarniku na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca odcinamy koniec rękawa razem ze spinką i wyjmujemy upieczone, apetycznie pachnące , pyszne kawałki kurczaczka.
SMACZNEGO !!!
Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki na 2 porcje:
- 1/3 niedużej kapusty pekińskiej
- 1 średnie jabłko
- 1dymka
- 1 większa marchewka
- sos winegret (patrz przepis: sos winegret)
Wykonanie:
Odkrawamy 1/3 kapusty pekińskiej, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę też na pół a następnie drobno szatkujemy. Dodajemy jabłko i marchewkę starte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w cienkie plasterki dymkę. Całość polewamy z umiarem sosem winegret, mieszamy i
SMACZNEGO !!!
Do diety polecamy zastosować również nasze techniki relaksacyjne oraz medytację.
Właściciel serwisu: biuro@atryda.pl. Serwis SMS obsługuje Justpay.pl.
Koszt przesłania wiadomości 2 zł netto 2.46 zł brutto.