przepisy
- Zaloguj się, by odpowiadać
te przepisy które za parę groszy można dodatkowo ściągnąć to rewela - proste i pychota !
Dostałam od koleżanki fajny przepis na pieczeń. Wypróbowałam i mogę polecić. A więc kawałek mięsa tak ok 1-15 kg zależy jakie są potrzeby - może być udziec z indyka albo filet albo chuda wieprzowa szynka lub łopatka należy zamarynować na min. kilka godzin w marynacie którą robimy z 1/4 szklanki oliwy z oliwek albo innej ulubionej, 1/4 szklanki pikantnego keczupu, 3 łyżek musztardy, 2-ch łyżek miodu i sosu sojowego do smaku. Podczas marynowania dobrze jest ze dwa albo trzy razy mięsko przewrócić. Marynujemy w brytfance albo innym naczyniu w którym potem będziemy piec. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy w marynacie, z której się zrobi rewelacyjny sosik. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę a pieczemy ok. półtorej godziny. Jeśli mięso będzie chude to danie jest raczej dietetyczne o ile oczywiście nie spałaszujemy do niego michy ziemniaków albo kopytek z sosem. Myślę jednak , że dwie łyżki kaszy gryczanej są dozwolone. Danko jest takie, że można podać nawet gościom a idą święta więc może przepis się przyda. Pozdrawiam forumowiczów
Ewa
robiłam kiedyś coś podobnego tylko bez krewetek a za to dodałam zblanszowane różyczki brokuła
wypróbowałam dziś nowy sos do makaronu ( ja akurat ugotowałam świderki razowe, ok. 2/3 paczki ): rozgrzać na patelni 1/4 szklanki oliwy z oliwek z łyżką pesto, trzema posiekanymi ząbkami czosnku i trzema kawałkami suszonych pomidorów a potem dodać 20 dkg krewetek koktajlowych ( lepsze królewskie ale jest kryzys )i dwie garście rukoli. Wszystko razem podsmażać na wolnym ogniu przez max 5 minut, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Połączyć z makaronem.
Niunia
Ryby są podstawą większości diet. Ja niestety nie potrafię ich przyrządzać. Chętnie "przyjmę" jakieś proste przepisy, nieskomplikowane, na przyrządzenie ryby. Zauważyłam jednak, że należy wystrzegac się ryb mrożonych. Płaci się niestety głównie za zamrożoną wodę. Postanowiłam kupować wyłącznie świeże ryby. Ale w moim mieście to nie takie proste jak by się zdawało...
Lepiej upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bo pieczona w zawiniętej folii będzie smakowała jak ugotowana
Mądrala
a ja mam łatwy przepis na rybkę. Kupujemy tuszkę może być pstrąg albo nieduży łosoś albo duży leszcz ( duży ma same duże ości ale jest za wielki na raz więc dzielimy w poprzek na pół i jedną część zamrażamy na póżniej ), myjemy, osuszamy w papierowym ręczniku, posypujemy gotową przyprawą do ryb może być KAMIS i wkładamy do środka gałązkę kopru albo rozmarynu albo natki, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę przy czym nic się nie stanie jak poleży całą dobę. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 i pieczemy 35 minut. Ja rybę tylko myję, nie skrobię po prostu po upieczeniu zdejmuję skórę razem z łuskami
Rzeczywiście pychota! Wczoraj zrobiłam - przepis błyskawica, jestem zachwycona! Nawet moje dzieci jadły.
podzielę się przepisem na szybki chłodniczek - mieszamy dwie szklanki soku hortexu barszczyk czerwony z dużym jogurtem kremowym Danona i dodajemy pęczek rzodkiewek startych na grubej tarce, 1 długi ogórek też starty i drobno posiekany pęczek szczypioru i mały pęczek koperku, sól i pieprz do smaku ( ja dodaję też trochę przyprawy do zup Knorr lub Winiary ). Podajemy z połówką jajka na twardo.
ja mam taki przepis: rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy lekko 1 dużą grubo pokrojoną cebulę a potem wkładamy 30dkg drobiowych wątróbek i jedno jabłko obrane i pokrojone w dwunastki i natychmiast przykrywamy pokrywą żeby nie pryskało. Dusimy parę minut przewracając w międzyczasie. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku i gotowe. Jeśli się odchudzamy to z tej ilości są 3 porcje. Do tego tylko sałata ewentualnie łyżka ryżu na sypko.
Kuchareczka
czy ktoś wie jak przyrządzić dietetyczną wątróbkę ?
z sałatkami najlepiej improwizować - trochę zieleniny a do tego co tam mamy pod ręką: puszka tuńczyka lub kawałek filetu z drobiu co to nam został z obiadu lub trochę sera.. oliwa,cytryna, sól i pieprz:)
Sylwia
sałatka pieczarkowa absolutna REWELACJA !!! zwłaszcza z grzankami czosnkowymi :P
polecam przepis na sałatkę pieczarkową: puszka krojonych pieczarek w naturalnej zalewie, 2-3 jajka na twardo pokrajane w grubą kostkę, pęczek szczypioru, pęczek koperku ewentualnie 1 konserwowy ogórek pokrojony w małą kostkę.Pieczarki odcedzić, szczypior i koper posiekać, wszystko razem posolić, popieprzyć i wymieszać z 1-2 łyżkami majonezu light. Ten przepis jest niskowęglowodanowy więc pasuje do diety Atkinsa albo Montignaca. Uwaga: sałatkę jemy bez chlebusia !
razowy makaron z wędzonym łososiem jest boski a wypróbowałam ten sam makaron z kawałkami smażonego łososia i też polecam. Jak macie jakieś własne fajne przepisy to się podzielcie szczególnie chodzi mi o proste i szybkie
ja niestety nie mam żony:) gotuję sama ale czasem brak mi pomysłów,a przepisy przy dietach owszem niezłe
Dla mnie sałatka z brokułami jest super!
Jola
Gotawać jak nie lubiłem tak nie lubie nadal ale trzeba przyznać, że przepisy zacne ( Bog zaplac za zone ktora gotuje ;P ). Generalnie daje 8,5/10
fakt. Jestem zachwycona warzywami z rękawa! Moja rodzina za tym szaleje..
Hmm:) smakowicie się czyta.
Jeśli jednak mamy mało czasu lub jesteśmy bardzo głodni to bardzo szybko przyrządza się filety z piersi kurczaka. Wystarczy skropić je oliwą, przyprawić ulubionymi przyprawami (np przyprawą do drobiu) i smażyć na patelni, najlepiej grilowej, po 5 minut z każdej strony. Do tego sos zaziki (jogurt grecki, świeży ogórek, czosnek, sól i pieprz) - rewelacja! Oczywiście przy odchudzaniu polecam do tego wyłącznie surówkę lub sałatkę lub inne warzywo. Np gotowane brokuły do których zaziki pasują również wyśmienicie.
Jola